“Grexit” Γ.Βαρουφάκη από το δείπνο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης: Πως αξιολογείται η πρωτοφανής αυτή κίνηση


Στην πλέον κρίσιμη χρονική περίοδο για τη χώρα και για το μέλλον της ευρωζώνη τα πράγματα δείχνουν ξεκαθαρισμένα, όσο οξύμωρο αυτό μπορεί να ακούγεται.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας εχθές σε κεντρική εκδήλωση του κόμματός της είπε ότι «πρέπει να λυθεί σύντομα η εκκρεμότητα με την Ελλάδα γιατί είναι η μόνη σταθερή δύναμη στην περιοχή της Μεσογείου που εγγυάται την ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και του ΝΑΤΟ».

Η δήλωση αυτή της Α. Μέρκελ δείχνει όχι μόνο την προσωπική της άποψη αλλά και την θέση της για το πρόβλημα της Ελλάδας, θέση η οποία εξηγήθηκε και συζητήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της ωραίας συνάντησής τους στις Βρυξέλλες.

Αυτό είναι ακριβώς που της εξήγησε ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητώντας μια πολιτική λύση για το θέμα κάτι που συμφώνησε και η ίδια και για αυτό ακριβώς το λόγο συμφωνήθηκε να μην ανακοινωθεί τίποτα προς τα έξω. Διαρροές για ένα τόσο ευαίσθητης φύσης θέμα και συμφωνία μόνο βλάβη θα μπορούσαν να προκαλέσουν.

Από την άλλη πλευρά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είτε αγνοεί την παραπάνω συμφωνία είτςε γνωρίζει μέρος της και προσπαθεί να την υπονομεύσει με ότι μέσο διαθέτει.

Είτε βάζοντας υπουργούς Οικονομικών χωρών που ελέγχει (Σλοβενία κ.α.) να πυροδοτήσουν το κλίμα είτε δημοσιοποιώντας υποτιθέμενα σχέδια της Γερμανίας για plan B και Grexit «παραγγέλλοντας» ταυτόχρονα επιθετικά άρθρα στο διεθνή Τύπο εναντίον της Ελλάδας.

Σε απάντηση της αντίρροπής αυτής τάσης στους κόλπους της γερμανικής ηγεσίας ήταν η πραγματικά εντυπωσιακή κίνηση  του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να μην παρευρεθεί στο δείπνο που ακολούθησε της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας. Ακόμη όμως εντυπωσιακότερη ήταν η δικαιολογία που χρησιμοποίησε ο Έλληνας υπουργός λέγοντας πως «δεν προσήλθε στο δείπνο καθώς θα ήταν ιδιαιτέρα βαρετό για τον ίδιο».

Αυτό και για όποιον γνωρίζει να αποκωδικοποιεί ανάλογες καταστάσεις σημαίνει ότι υπήρξε μια… προσομοίωση υπο κλίμακα ενός Grexit από το Εurogroup.Μια προσομοίωση που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπλοφάρει.

Και αυτό ήταν πρωτοβουλία του ίδιου του υπουργού Οικονομικών και κανενός άλλου.
Δεν υπήρχε περίπτωση ο ικανότατος σε "παίγνια στρατηγικής"  Γ. Βαρουφάκης να μην πήγαινε στο δείπνο επειδή απλά θα μπορεί να έμοιαζε απομονωμένος καθώς έτσι θα έπαιζε το παιχνίδι του Σόιμπλε και των συν αυτών. Επρόκειτο για μια κίνηση με σημειολογική σημασία και ουσιαστικά επρόκειτο για απάντηση στις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup  Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία δεν θα υπάρξει και εκταμίευση κανενός ποσού.

Η διάσταση απόψεων επομένως μεταξύ της καγκελαρίας και του γερμανικού ΥΠΟΙΚ είναι έκδηλη καθώς η Α.Μέρκελ είχε  δηλώσει στις 23 Απριλίου ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα για αποφευχθεί η πιθανότητα να «ξεμείνει» από μετρητά η Ελλάδα, προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της».

Ξεκάθαρη διάσταση απόψεων από την δήλωση Ντάισελμπλουμ δηλαδή ουσιαστικά Σόιμπλε.

Ταυτόχρονα η Α.Μέρκελ την επομένη ακριβώς ημέρα στις 24 Απριλίου δήλωσε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, δείχνοντας το στίγμα της πολιτικής της. 

Είναι φανερό ότι η «χημεία» που έχει αναπτύξει η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι ένα από τα θετικά σημάδια της πολιτικής πια διαπραγμάτευσης και όλα δείχνουν ότι έχει επέλθει συμφωνία για λύση.

Φυσικά δεν θα λείψουν και τα προβλήματα που εστιάζονται στο τεχνοκρατικό μέρος αυτής.

Αλλά αυτά είναι ακριβώς θέμα διαπραγμάτευσης. Για αυτό άλλωστε υπάρχουν και οι διαπραγματεύσεις: Για αμοιβαίες υποχωρήσεις.


Το βασικό θέμα όμως είναι πως η συμφωνία στο βασικό της μέρος υπάρχει, ο Σόιμπλε προσπαθεί με κάθε τρόπο, αλλά εις μάτην,  να την ανατρέψει καθλώς φοβάται ότι έτσι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες την ΄δια τακτική, (Ισπανία, Πορτογαλία κ.α.) χάνοντας την πρωτοκαθεδρία από «οικονομικός κομισάριος» κ της Ε.Ε. ενώ ταυτόχρονα ο Γ.Βσρουφάκης στέλνει το μήνυμα στον Γερμανό ομόλογό του ότι δεν μπορεί να τραβήξει άλλο το σχοινί καθώς από την προοπτική ενός Grexit μάλλον ο Σόιμπλε θα βγει ζημιωμένος.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου