Πώς πληρώνονται οι δημ.υπάλληλοι σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος: ποιο το plan B του υπουργείου


Πώς πληρώνονται οι δημ.υπάλληλοι σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος;

Ένα εναλλακτικό σχέδιο (κοινώς λεγόμενο και plan b) έχει στα συρτάρια του το υπουργείο Οικονομικών για την περίπτωση που το Eurogroup δεν δώσει εγκαίρως το πράσινο φως για την αποδέσμευση των χρημάτων προς την Ελλάδα και έτσι αδειάσουν τα κρατικά ταμεία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Επένδυση», σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρωθούν σε ομόλογα, τα IOU. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις συντάξεις, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

Οι IOU (συντομογραφία του «I owe you») τίτλοι διαφέρουν από τα κοινά γραμμάτια γιατί πρόκειται για ένα ανεπίσημο έγγραφο, που αναγνωρίζει το χρέος αλλά δεν αποτελεί αξιόγραφο, ούτε διευκρινίζει τους τρόπους αποπληρωμής του χρέους, ούτε το χρόνο αποπληρωμής.

Πιστωτικό γεγονός είναι περίπου ότι και η χρεοκοπία – πτώχευση ή και πχ η πτώχευση κράτους.

Ακόμα καλύτερα, πρόκειται για μία κατάσταση που μπορεί να συμβεί πχ σε ένα κράτος, αν δεν μπορέσει να πληρώσει μία σημαντική συναλλαγή (πχ μία δόση δανείου στους δανειστές της).

Με το πιστωτικό γεγονός ενεργοποιούνται και τα ασφάλιστρα κινδύνου (τα λεγόμενα CDS) με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μία διαδικασία «αποζημίωσης» των δανειστών.

Για να γίνει πιο ξεκάθαρο, πρώτα έχουμε πιστωτικό γεγονός (αποτυχία πληρωμής μίας σημαντικής συναλλαγής) και μετά ακολουθούνε τα υπόλοιπα ώστε πχ να υπάρξει πτώχευση και πχ το κράτος να «κλείσει τα στόρια» στις πληρωμές παντός τύπου.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου