Tο καλύτερο λίπασμα βρίσκεται στα σκουπίδια μας!Φτιάξτε το


Η παραγωγή λιπάσματος από τον κήπο και τα οικιακά απόβλητα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας. Είναι εύκολο, δεν κοστίζει και απαιτεί ελάχιστο από το χρόνο μας.


Η κομποστοποίηση είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειώσουμε το οικολογικό αποτύπωμα της καθημερινής μας ζωής.
Με την παραγωγή οικιακού οργανικού λιπάσματος θα αποσυμφορήσουμε τις χωματερές. Τα φυτά μας θα γίνουν υγιέστερα ενώ θα γλυτώσουμε και από την σπατάλη χρημάτων για να αγοράσουμε συνθετικά λίπασμα που είναι πανάκριβα.
Φαντάζει δύσκολο αλλά δεν είναι. Ο ειδικός κάδος μπορεί να τοποθετηθεί στο μπαλκόνι μας και έτσι θα έχουμε το δικό μας κομπόστ, μειώνοντας τα απορρίμματα και κερδίζοντας το καλύτερο λίπασμα για τα φυτά μας.
Γιατί να κάνω κομποστοποίηση;
  • Για υγιέστερα φυτά: Βοηθάει τα φυτά να μεγαλώσουν γρηγορότερα και περισσότερο και το χώμα να συγκρατεί θρεπτικές ουσίες και νερό, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.
  • Για εξοικονόμηση χρημάτων: Το κομπόστ μειώνει κατά πολύ την ανάγκη αγοράς αντίστοιχων προϊόντων από την αγορά.
  • Γιατί είναι εύκολη και βολεύει: Απλά βάλτε τα υλικά στον κάδο ή στο σωρό κομποστοποίησης και παρατηρήστε τα να γίνονται πλούσιο σκούρο κομπόστ.
  • Γιατί είναι η εναλλακτική πρακτική στη θέση της ταφής ή της καύσης των οργανικών απορριμμάτων: Τα απορρίμματα του κήπου και τα οργανικά μαζί είναι περίπου το 20% των συνολικών απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές κάθε χρόνο.
Πώς μπορώ να κάνω κομποστοποίηση;
Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένας κάδος, ξύλινος ή πλαστικός, με αρκετό χώμα, στον οποίο θα ρίχνεις τα οργανικά υλικά. Υπάρχουν και οι ειδικοί κάδοι κομποστοποίησης, που ενώ δεν είναι απαραίτητοι για τη διαδικασία, την κάνουν πιο εύκολη. Σε κάθε περίπτωση το υλικό στον κάδο θα πρέπει να αερίζεται σωστά και να ανακατεύεται συχνά.
Τι υλικά μπορώ να χρησιμοποιήσω για το κομπόστ;
Οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό μπορεί να κομποστοποιηθεί. Από αυτά που ενδείκνυνται, υπάρχουν μερικά που δουλεύουν καλύτερα, όπως οι «ενεργοποιητές», ενώ άλλα διασπώνται πιο αργά. Καλοί ενεργοποιητές είναι ασφαλώς όλα τα οργανικά απορρίμματα από την κουζίνα σας.
Κάποια άλλα υλικά αποσυντίθενται πιο αργά, αλλά συνήθως βοηθούν στην διατήρηση της υγρασίας του κόμποστ στα σωστά επίπεδα. Τέτοια υλικά είναι χαρτιά και χαρτόνια (πχ. πετσέτες, σακούλες, αβγοθήκες), φίλτρα του καφέ, καθώς και ο κομμένος καφές που έχετε ήδη χρησιμοποιήσει, φύλλα.
Ωστόσο κάποια υλικά είναι καλύτερα να μείνουν μακριά από τον οικιακό κομποστοποιητή μας όπως γαλακτοκομικά, λίπη, κρέας, κόκαλα, καθώς και τα υλικά καθαρισμού, άρρωστα φυτά, χρωματιστά ή μη ανακυκλώσιμα χαρτιά.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου