Αφιέρωμα του Time στον Ρουκετοπόλεμο


"ΤΟ ΠΙΟ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ"

Μπορεί ο παραδοσιακός ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο Χίου να αργεί ακόμη, ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής είναι ήδη πανέτοιμοι για τον «πόλεμο» της επόμενης Κυριακής.
Το περιοδικό Time, μάλιστα, πραγματοποίησε το δικό του αφιέρωμα σε αυτό το περίεργο έθιμο χαρακτηρίζοντάς το «Ο πιο σουρεαλιστικός εορτασμός Πάσχα».
«Σε ένα μικρό χωριό της Χίου τα πυροτεχνήματα εξελίσσονται σε έναν “φιλικό πόλεμο”» λέει το περιοδικό Time κάνοντας τη δική του ιστορική αναδρομή και παραθέτοντας εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον τρελό αυτό «πόλεμο».
«Τον 19ο αιώνα» γράφει το Time «Οταν οι Τούρκοι ήταν ακόμα κυρίαρχοι στο νησί της Χίου, ο τοπικός πληθυσμός, που ήταν ελληνορθόδοξοι, δεν μπορούσαν να γιορτάσουν το Πάσχα. Στο μικρό χωριό Βροντάδο, όμως, οι κάτοικοι βρήκαν τον τρόπο να ξεγελάσουν τους κατακτητές και να γιορτάσουν την Ανάσταση».
«Εστηναν έναν “ψεύτικο πόλεμο” χρησιμοποιώντας κανόνια και πυροτεχνήματα, με την παράδοση αυτή να συνεχίζεται έως τις μέρες μας και κάθε χρόνο την Κυριακή του Πάσχα» λέει το περιοδικό και συνεχίζει «Οι δύο μονομάχοι είναι οι ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Εριθιανής που στέκονται στην κορυφή δύο απέναντι λόφων. Ανταλλάσσουν ρουκέτες στήνοντας ένα από τα πιο σουρεαλιστικά έθιμα παγκοσμίως».

Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου