Aνακαλύψτε 7 κρυφούς αρχαιολογικούς χώρους στα πανέμορφα νησιά μας! (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)



1. Κέρκυρα:  Παλαιόπολη
Η Παλαιόπολη  κατοικήθηκε από τον 8ο αιώνα π.Χ. Κεραμικές δημιουργίες, δημόσια κτίρια της κλασικής εποχής, αγορά, ρωμαϊκό ωδείο, στοά και συγκρότημα λουτρών ήταν η «προίκα» της πόλης ανά τους αιώνες, ευρήματα των οποίων σήμερα έχουν αποκαλυφθεί από τη λιμνοθάλασσα του Χαλικιόπουλου έως τη Γαρίτσα, το αρχαίο λιμάνι του Αλκίνοου.


1korfu


2. Αμοργός: Τρεις αρχαίες πόλεις
Αιγιάλη, Αρκεσίνη και Μινώα. Μικροτεχνίες από πηλό, χαλκό, χρυσό και ελεφαντοστό από τον 8ο π.Χ. ως τον 3ο μ.Χ αιώνα, λίθινες εγχάρακτες πλάκες και επιγραφές των αρχαϊκών χρόνων στην αυλή, κορμοί ρωμαϊκών αγαλμάτων, ανάγλυφα από την κλασική, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή, μαρμάρινα κυκλαδίτικα εδώλια από μακρινές χιλιετίες.

amorgos

3. Μήλος: η σημαντικότερη πόλη του προϊστορικού Αιγαίου
Φυλακωπή, με λείψανα από τη ζωή της περιόδου 3300-1100π.Χ. Μινωικές και μυκηναϊκές επιρροές αλλά και ιδιαίτερα νησιωτικά υλικά είναι τα χαρακτηριστικά των ευρημάτων, όπως το επιβλητικό κυκλώπειο τείχος από ηφαιστειογενείς πέτρες, το ιερό και το Μέγαρο. Θα συναντήσετε τις αρχαιότητες στη διαδρομή προς τα Πολλώνια, πολύ κοντά στη θάλασσα, εκεί όπου οι προϊστορικοί νησιώτες φρόντισαν να εκμεταλλευτούν την πολύτιμη πέτρα του οψιδιανού που αφθονούσε στη Μήλο και μετέτρεψαν τη Φυλακωπή σε μεγάλο εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο.

milos


4.Κέα:  Καρθαία

Ιουλίδα- Καρθαία- Κορησσία - Ποιήεσσα. 
Στη νοτιοανατολική ακτή, στον όρμο Πόλες, βρίσκονται τα λείψανα ίσως της πιο καλοδιατηρημένης εξ αυτών, της Καρθαίας. Εκεί,  σώζονται ευρήματα από τα γεωμετρικά και τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Τείχη μήκους πάνω από δύο χιλιόμετρα περιβάλλουν την ακρόπολη, πύλες και πύργοι επιβλητικών διαστάσεων, επιγραφές με ονόματα αρχαίων ανδρών και αρχαίοι ναοί, όπως ο δωρικός ναός του Πυθίου Απόλλωνος, ο δωρικός ναός της Αθηνάς, το Πρόπυλο και ένα ελληνιστικό θέατρο .


kea



5. Σύμη
159 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία έχουν ανακαλυφθεί στη Σύμη, από την προϊστορική ως τη σύγχρονη εποχή. Ούτως ή άλλως οι οικισμοί του νησιού έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής παράδοσης.


symi


6. Κως
 Ασκληπιείο,  4 χιλιόμετρα από το κέντρο του νησιού, εκεί όπου δίδαξε ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης. Αφιερωμένος στον «θεό» της Ιατρικής, τον Ασκληπιό, ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει επίσης τον ιονικό ναό του Απόλλωνα και τον δωρικό ναό του Ασκληπιού, σε ένα καταπράσινο τοπίο σπάνιου φυσικού κάλλους. Στο νησί θα βρείτε επίσης την Αρχαία Αγορά γύρω από τη λεωφόρο Ιπποκράτη, καθώς και την ρωμαϊκή Casa Romana από τον 3ο αιώνα μ.Χ., οίκημα αντίστοιχης σημασίας με αυτό της Πομπηίας.

asklhpeiio


7. Αίγινα:
Στο ιερό τρίγωνο της αρχαιότητας  ανάμεσα στα πεύκα της Αγίας Μαρίνας και με θέα το γαλάζιο του Αργοσαρωνικού, στέκει εντυπωσιακά καλοδιατηρημένος ο αρχαίος Ναός της Αθηνάς Αφαίας. Χτισμένος στον χρυσό αιώνα της Αθήνας, ο ναός ήταν η τρίτη κορυφή του «Ιερού Τριγώνου», αυτού που σχημάτιζαν ο Παρθενώνας της Αθήνας, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο και ο αιγινήτικος ναός με τους 34 κίονες, εκ των οποίων σήμερα μπορείτε να θαυμάσετε τους 24.

Afaia 027

Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου