Παραπομπή Ψωμιάδη για κακούργημα προτείνει ο εισαγγελέας


Την παραπομπή του πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, του αδελφού του  και άλλων εξι ατόμων σε δίκη στο Εφετείο Κακουργημάτων εισηγείται προς το Συμβούλιο Εφετών ο αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης. Η κατηγορία είναι απιστία στην υπηρεσία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Αφορά απευθείας αναθέσεις έργων από τη Νομαρχία όταν ο κ. Ψωμιάδης ήταν νομάρχης και δεκάδες συμβάσεις έργου με  με εργαζόμενους πουι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες από αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στο διάστημα 2005 έως 2010  η Νομαρχία Θεσσαλονίκης "έσπαγε" μεγάλα έργα σε μικρότερα  προϋπολογισμού 45.000 ευρώ το καθένα, ώστε να μπορεί να τα αναθέτει απ' ευθείας ή με πρόχειρες προφορικές διαγωνιστικές διαδικασίες, χωρίς να γίνονται μειοδοτικοί διαγωνισμοί με κλειστές προσφορές. Ετσι ανατέθηκαν 456(!) εργολαβίες και το Δημόσιο υπέστη ζημία άνω των 4 εκατ. ευρώ.

Ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγείται να δικαστούν ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου μαζί με τους αδελφούς Ψωμιάδη ένας πρώην διευθυντής και 4 τμηματάρχες τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Για τα «45άρια» - όπως αποκαλούνται τα έργα των 45.000 ευρώ που δίνονταν με απ' ευθείας αναθέσεις - ο άλλοτε νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του Διονύσης, ως πρώην αντινομάρχης, απολογήθηκαν τον Ιούλιο του 2014 σε ειδική ανακρίτρια. Με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα αφέθηκαν τότε ελεύθεροι, καταβάλλοντας  χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ ο καθένας.


Για την παραπομπή τους ή όχι σε δίκη θα αποφασίσει τελικά το  Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, με βούλευμα που θα εκδώσει βάσει της εισαγγελικής πρότασης.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου