Βαρουφάκης: Η συμφωνία μπορεί να είναι θέμα εβδομάδας


Ποτέ δεν ήταν στην ατζέντα μας η ρήξη.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «μπορεί να είναι θέμα εβδομάδας η ολοκλήρωση της συμφωνίας, νομίζω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Ποτέ δεν ήταν στην ατζέντα η ρήξη", σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Στον Ενικό» στο Star.
 
Συμπλήρωσε ότι «η εντολή του λαού ήταν η διαπραγμάτευση, και όχι η ρήξη», τονίζοντας ότι «σε κάθε διαπραγμάτευση, αν δεν είσαι διατεθειμένος να πεις όχι, δεν διαπραγμάτεύεσαι».
 
Όσον αφορά την προοπτική ενός άλλου νομίσματος, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ απάντησε «άλλο νόμισμα δεν είναι στα ραντάρ μας. Αλλά δεν είναι στο ραντάρ μας και η υπογραφή μίας μη βιώσιμης συμφωνίας».
 
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι μέσα στο 2012 είχαμε δύο φορές χρεοκοπία, με την έννοια του PSI, επειδή ενεργοποιήθηκαν τα CDS.
Σχετικά με τις διαπραγαμτεύσεις, ανέφερε: «Θεωρώ ότι μπορούσαμε να έχουμε λήξει την διαπραγμάτευση στα μέσα Μαρτίου.
 
Αλλά κάναμε πολύ λελογισμένες προτάσεις που απορρίφθηκαν και ακολούθησε μία κουβέντα από το ένα θέμα στο άλλο».


Για τους συντελεστές ΦΠΑ και για την προηγούμενη δέσμευση του ότι θα υπάρξει μόνο μια ανεπαίσθητη αλλαγή, σημείωσε ότι είχε αναφερθεί σε μη αλλαγές για το τετράμηνο, ενώ στη Βουλή προανήγγειλε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα μέχρι το τέλος της σεζόν.

 
Συγκεκριμένα είπε: «Θα μειώσουμε τον αριθμό των συντελεστών σε δύο: 6,5% για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες και 15% για όλα τα υπόλοιπα. Αλλά για να αυξηθεί η εισπραξιμότητα θα γίνει με πλαστικό χρήμα και όποιος πληρώνει μετρητά θα πληρώνει 3% υψηλότερο ΦΠΑ».
 
«Στα νησιά οι μόνιμοι κάτοικοι θα έχουν ειδική μεταχείριση», συμπλήρωσε. «Εφ όσον κρατούν τις αποδείξεις θα εισπράττουν την διαφορά».


Ο υπουργός Οικονομικών κατέγραψε τρία αγκάθια στις διαπραγματεύσεις: Το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό κενό και το εργασιακό. Υπάρχει σύγκλιση στο δημοσιονομικό κενό, είπε, αλλά και διαφορές.

 
Για το ασφαλιστικό είπε ότι είναι ένα μεγάλο αγκάθι και ότι η Ελλάδα αντιπροτείνει θέματα.
 
«Πιστεύουμε στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και όχι στο να κόβουμε συντάξεις». «Πρέπει να μπει μία τάξη στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις άμεσα, είναι το πρώτο βήμα».
 
Για το εργασιακό δήλωσε: «Μας ζητούν ομαδικές απολύσεις κάτι που δεν θα αποδεχθεί η κυβέρνηση. Δεν θέλουμε να πάμε πίσω σε προηγούμενες 10ετίες, θα πάμε στον ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας) και θα πάρουμε τις συμβουλές του».


«Βεβαίως, θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα», είπε. Για τη δόση του ΔΝΤ των 750 εκατ. ευρώ είπε ότι «επειδή στις 12 Μαΐου δεν ήταν βέβαιο ότι θα καταφέρναμε να πληρώσουμε και μισθούς συντάξεις αμφιταλαντευόμασταν ως κυβέρνηση».



Πρόσθεσε ότι: «Η συμφωνία πρέπει να κάνει δύο πράγματα: Να σταματά την κρίση ύφεσης- χρέους και να έρχεται παρέα με ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που να το αγκαλιάσει ο λαός».



Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι η κατάσταση αλλάζει κάθε ημέρα επισημαίνοντας ότι «εάν έχουμε δίλημμα μεταξύ του να πληρώσουμε έναν δανειστή και τους συνταξιούχους θα πληρώσουμε τους συνταξιούχους. Ελπίζω να πληρώσουμε και τους δύο».




Τέλος, όσον αφορά την σχέση του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε:
«Οι συζητήσεις μας είναι εγκάρδιες. Έχουμε μία συμφωνία να μένει μεταξύ μας ό, τι λέμε και εγώ την τηρώ απολύτως. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι δύο ΥΠΟΙΚ συμφωνούν σε μία διεξοδική συζήτηση και να μένει μεταξύ μας».

Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου