Γιατί οι εταίροι δεν καίγονται για συμφωνία τώρα


Απόλυτος κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό ο Τσίπρας. Αναγκασμενοι να παίξουν το παιχνίδι του οι εταίροι. Καυτό το εσωκομματικό σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ
Ενώ τα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group πιάνουν πάλι δουλειά από σήμερα, αφού επιβεβαιώθηκε και κατοχυρώθηκε η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, στο πολιτικό ταμπλό ανοίγουν ολοένα και περισσότερα χαρτιά, αποδεικνύοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι τόσο κοντά όσο και μακριά. Με τον πολιτικό χρόνο να πυκνώνει διαρκώς οι κινήσεις κυβέρνησης και δανειστών πάνω στη σκακιέρα διεξάγονται μαζικά και υπό πίεση, γεγονός που ανεβάζει το ρίσκο, περιορίζει τις δυνατότητες πρόβλεψης και ανάλυσης των κινήσεων του αντιπάλου και καίει χαρτιά.

Παράλληλα όμως, όπως έχει επισημάνει το sofokleousin.gr, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να διαχειριστεί και το εσωτερικό μέτωπο όπου δεν υπάρχουν ηχηρές διαφοροποιήσεις, ακόμη, καθώς τα όσα αναφέρονται στα media μικρή αξιοπιστία έχουν, ενώ παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας ιδιαίτερα κλειστός οργανισμός που δρα με συντεταγμένο σχέδιο, ακόμα κι όταν πρόκειται για τάσεις ή/και συνιστώσες, όπως οι 53 ή η πλατφορμα.

Ο πρωθυπουργός είναι λοιπόν υποχρεωμένος όχι μόνο να προλειάνει το έδαφος αλλά να κάνει πρώιμη διαχείριση των αναμενόμενων εκρήξεων ώστε να μπορέσει να ελέγξει το πολιτικό κόστος και να διαμορφώσει συνθήκες αποδοχής της συμφωνίας στον πυρήνα και τη βάση του κόμματος αλλά και την κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας είναι διατεθειμένος να δώσει πολιτικά ανταλλάγματα στο κόμμα και στις επιμέρους συνιστώσες, αναβαθμίζοντας και αξιοποιώντας στελέχη στον κρατικό μηχανισμό ή απλά απομακρύνοντας άλλα που δεν εκφράζουν την πολιτική και το dna του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται –εν μέρει- και η πολεμική κατά του Γιάννη Στουρνάρα, η καρατόμηση της Αναστασίας Σακελλαρίου, η επαναφορά ζητημάτων της ΑΤΕbank και του ΤΤ που στοχοποιούν τον Γιάννη Στουρνάρα καθώς και άλλα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη.

Σύντομα αναμένεται να ενταθούν και τα σενάρια για επικείμενο ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, μέσω του οποίου θα καλυφθούν δομικά κενά, θα αντικατασταθούν πρόσωπα σε κεντρικές θέσεις και να δοθεί εικόνα μιας πιο δεμένης ομάδας. Ο χρονικός ορίζοντας τοποθετείται λίγο μετά τη συμφωνία με τους εταίρους το καλοκαίρι ή το αργότερο το φθινόπωρο.

Με τις κινήσεις αυτές καθώς και με άλλες που θα εκδηλωθούν στο προσκήνιο και το παρασκήνιο ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ προλειαίνουν το έδαφος και εξασφαλίζουν όλιτικό χώρο για ελιγμούς κατά τις τελευταίες ώρες της διαπραγμάτευσης καθώς και τη δυνατότητα ο πρωθυπουργός να υπερβεί κάποιες κόκκινες γραμμές, κινούμενος όμως πάντα στα πλαίσια της λαϊκής εντολής, για έντιμο συμβιβασμό, και αποφυγή ατυχήματος η Grexit.

Στο μέτωπο των πιστωτών ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει πλέον ξεκάθαρη πολιτική βούληση για την προώθηση της συμφωνίας και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων. Με την αντικατάσταση της ομάδας εργασίας στο Brussels Group, την καρατόμηση ανθρώπων του Γιάνη Βαρουφάκη και τον περιορισμό του ρόλου του υπουργού Οικονομικών στις επαφές με τους εταίρους και τους θεσμούς στέλνει σαφές μήνυμα ότι δεν ακολουθεί πλέον πολιτική υψηλών τόνων και εντυπώσεων αλλά ουσίας και αποδοτικότητας.

Παρ’ όλα αυτά η επίτευξη συμφωνίας δεν είναι εύκολη τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και για τους εταίρους, καθώς κάτι τέτοιο θα απελευθερώσει άλλες πολιτικές δυναμικές με απρόβλεπτες –για την ώρα- επιπτώσεις στη σταθερότητα του συστήματος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. 

Με τις πορτογαλικές και ισπανικές εκλογές να πλησιάζουν, τη νίκη Κάμερον στη Μεγάλη Βρετανία, τη διαρκή αποδυνάμωση του Ολάντ στη Γαλλία και την άνοδο ακροδεξιών στη Γερμανία το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη καθίσταται δυναμικά απρόβλεπτο και ανατρεπτικό.

Υπ αυτό το πρίσμα η λογική επιμήκυνσης των διαπραγματεύσεων και αποσπασματικής εκπλήρωσης στόχων και αποδέσμευσης δόσεων εξασφαλίζεται αφενός η σταθερότητα που πολιτικού κατεστημένου, ενώ αφετέρου εντείνονται οι πιέσεις για την εκπλήρωση δεσμεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ παράλληλα στο παρασκήνιο οικοδομούνται εναλλακτικές πολιτικές λύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν.

Οι εταίροι σε αυτή τη φάση είναι αναγκασμένοι να παίξουν το πολιτικό παιχνίδι του Αλέξη Τσίπρα βάζοντας στον πάγο σενάρια πολιτικών μεταγγίσεων στην κυβέρνηση και αλλαγής των συσχετισμών στη Βουλή καθώς η Νέα Δημοκρατία αδυνατεί να παίξει το ρόλο της σε αυτή τη φάση, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε αποσύνθεση και Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη αποδεικνύεται πολιτικά αστάθμιτο.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου