ΒΟΜΒΑ από τον νομισματολόγο ερευνητή Αστέριο Τσίντσιφο: Οι Νίκες στην Αμφίπολη δείχνουν βασιλιά - Πότε θα μιλήσουν οι αρχαιολόγοι;Το παράπτωμα της απόκρυψης αρχαιολογικών ευρημάτων είναι δυστυχώς διαχρονικό και διαπράττεται κατ’ εξακολούθηση στην Ελλάδα. Τελευταίο παράδειγμα; Το μνημείο «Καστά», του οποίου η τύχη φαίνεται να ακολουθεί την πεπατημένη.
Όλα τα κράτη του κόσμου, που άλλα λίγο άλλα πολύ στερούνται πολιτιστικής κληρονομιάς, φρόντισαν και φροντίζουν να αναδείξουν και το παραμικρό ενώ εφευρίσκουν ακόμα και μύθους προκειμένου να προσελκύσουν τουρίστες. 
Χιλιάδες είναι τα παραδείγματα: Εδώ κλώτσησε το άλογο του τάδε και άφησε σημάδι, στο σπίτι αυτό γεννήθηκε ο δείνα, στη λίμνη αυτή έμαθε κολύμπι ο άλλος κ.ο.κ. Οι δικοί μας πραγματικοί μύθοι που μάλιστα εφαρμόζουν και στην αληθινή ιστορία, ούτε φαίνονται ούτε ακούγονται. Εμείς τα μάρμαρα τα πετάμε στις λίμνες, αφήνουμε τους Μακεδονικούς τάφους να χορταριάζουν και ότι αναδεικνύουμε το εγκαταλείπουμε. 
Έτσι διαχειρίζονται κάποιοι την αφθονία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την οποία στο νομό Σερρών καταφέρνουν να κρατάνε στο μηδέν. Βέβαια το φαινόμενο αυτό είναι γενικότερο.
Ας περιοριστούμε μόνο στο μνημείο «Καστά»:
Από τον περίβολο ακόμα, το μνημείο χαρακτηρίστηκε έργο του Δεινοκράτη. Μπορείτε να φανταστείτε τον Δεινοκράτη να ασχολείται με έργα που δεν ήταν βασιλικά; Και ακόμα χειρότερα, να ασχολείται με τυπικούς Μακεδονικούς τάφους; Αλλά και πέρα απ’ αυτό. Μπορείτε να φανταστείτε άλλη οικογένεια εκτός από βασιλική, να μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτό το πανάκριβο έργο; Μπορούν ίσως, μόνο κάποιοι που εξυπηρετούν σκοπιμότητες. Το κομμάτι του περιβόλου που σώθηκε ανέπαφο με την μοναδική σε τελειότητα κατασκευή του, θα έπρεπε να προϊδεάσει για τη συνέχεια. Ο πήχης ήταν ήδη πολύ ψηλά και κάποιοι θα μπορούσαν να αποφύγουν τον εξευτελισμό. Ότι ακολούθησε, κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει σενάριο επιθεώρησης. Από τη μια έκρυβαν απεγνωσμένα κινητά αντικείμενα και από την άλλη παρουσιάζονταν ακίνητα για να τους εξευτελίζουν όλο και περισσότερο. Λες και αν κάποιοι αφαιρέσουν τα έπιπλα από το προεδρικό μέγαρο, θα μας πείσουν ότι πρόκειται για χαμόσπιτο. Σε ανύποπτο χρόνο, ομολογήθηκε ότι ο χώρος ήταν επισκέψιμος. Γιατί άραγε; Εκεί στο υπόγειο, θέα δεν είχε. Εκτός από προσκύνημα, μπορείτε να φανταστείτε κάτι άλλο; Πόσοι να ήταν αυτοί που άξιζε να τους προσκυνήσει κανείς; Πάντως κάτω από βασιλιά δεν ήταν. Και γιατί σφίγγες και μαινάδες; Πέρα από το ότι ήταν ακόλουθες του Διονύσου, τι άλλο πρέσβευαν; Μα ήταν σύμβολα προστασίας και ταίριαζαν απόλυτα στο χώρο. Οι αρχαίοι τουλάχιστον, αντίθετα με τους σημερινούς που βλέπουν ακόμα Καρυάτιδες, έτσι αντιλαμβάνονταν την προστασία ιερών χώρων. Φυσικά το προσκύνημα δεν ήταν αφηρημένο. Ήταν συγκεκριμένο και ο κατασκευαστής φρόντισε να δώσει την ανάλογη οπτική που κατατόπιζε τον επισκέπτη. Είναι η οπτική που ευτυχώς ανήκει στα ακίνητα και που για λόγους δικούς τους, οι έως τώρα ενασχολούμενοι εκεί, αρνούνται να δουν.
Αρνούνται να δουν τον Διόνυσο, που εκφράζεται από τις σφίγγες, τις μαινάδες και το ιερό του ζώο, την κατσίκα, που θυσιάζουν οι μορφές στα επιστήλια. 
Αρνούνται να δουν πίσω από τον Διόνυσο, την Ολυμπιάδα και να την αναγνωρίσουν πάνω στο άρμα. 
Αρνούνται ακόμα να αναγνωρίσουν δίπλα της τον Φίλιππο. Αντίθετα ομιλούν για αρπαγή της Περσεφόνης, νομίζοντας ότι έτσι θολώνουν περισσότερο τα νερά. Προτιμώ να γράφω ότι το κάνετε εσκεμμένα, γιατί αλλιώς ο χαρακτηρισμός δεν θα σας άρεσε καθόλου. Αρνούνται να ομολογήσουν ότι οι Νίκες πίσω από τις μορφές στα επιστήλια, συνόδευαν μόνο βασιλιάδες. Και τέλος αρνούνται να δεχτούν ότι το προσκύνημα θα μπορούσε να αφορά, εκτός του Φιλίππου και τον ίδιο τον Αλέξανδρο. 
Στο κάτω-κάτω, άλλο τάφος και άλλο προσκύνημα. Τι πιο φυσιολογικό να έχει ο Μέγας στρατηλάτης, άσχετα με το πού είναι θαμμένος, προσκύνημα στην πατρίδα του.
Μισή μέρα θα μπορούσε να μιλά ένας ξεναγός, για τους μύθους των μύθων, αλλά και για πραγματική ιστορία, που πηγάζουν από ένα μόνο μνημείο που δεν έχει ταίρι αλλού. Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει κάποιοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και αν μόνοι τους δεν μπορούν, να ζητήσουν συνδρομή. Αναφέρομαι κατά κύριο λόγο στους αρχαιολόγους, που πρέπει να δώσουν προς τα έξω την πραγματική διάσταση του μνημείου. Αν το κάνουν αυτό, κανένας δεν θα τολμήσει να το θάψει. Τα μέχρι τώρα σημάδια πάντως δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου