Νάρκη στις διαπραγματεύσεις φοβάται ο Τσίπρας

Προβληματισμένος για τη στάση υπουργών του ο πρωθυπουργός. Πως μεταφράζεται η μια ενιαία συμφωνία από τους εταίρους
Την ώρα που το Brussels Group φαίνεται να καταλήγει σε συμφωνία επί των ανοιχτών ζητημάτων δημιουργώντας μια ιδιαίτερα θετική δυναμική στις διαπραγματεύσεις, καλά πληροφορημένες πηγές με γνώση του πολιτικού παρασκηνίου επισημαίνουν ότι μια σκληροπυρηνική ομάδα εταίρων δεν αποκλείεται να δυναμιτίσει ενδεχόμενη συμφωνία, ακόμα και την τελευταία στιγμή. Τα μηνύματα αυτά έχουν φτάσει και το Μέγαρο Μαξίμου, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το sofokleousin.gr, γεγονός που ερμηνεύει την επιμονή του Αλέξη Τσίπρα να επισφραγίζει κάθε βήμα στις διαπραγματεύσεις με προσωπικές επικοινωνίες τόσο με τους επικεφαλής των θεσμών όσο και με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η επιμονή του Αλέξη Τσίπρα και του περιβάλλοντός του στη μια και ενιαία συμφωνία, θέση που στα αγγλικά μπορεί κάλλιστα να μεταφραστεί ως foul and comprehensive deal, αυτό ακριβώς που ζητούν οι εταίροι με μόνη διαφορά ότι αυτοί το βαφτίζουν «αξιολόγηση» και το Μαξίμου «συμφωνία».

Ο φόβος για ναρκοθετημένο σκηνικό στις διαπραγματεύσεις είναι αυτός που αναγκάζει τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες εκτιθέμενος ο ίδιος σε κινδύνους και στερούμενος την προστασία που θα μπορούσε να είχε υπό κανονικές συνθήκες. Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορούσε να εξελιχθεί αρκετά γρήγορα καθώς υπουργοί μπλόκαραν ζητήματα ώστε να μην αναλάβουν το πολιτικό κόστος.

Για να ξεπεραστεί το έμφραγμα αυτό ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Γιώργο Χουλιαράκη να διεξάγει την τηλεδιάσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας από το Μαξίμου και όχι από το υπουργείο Οικονομικών ή την Τράπεζα της Ελλάδος. Ετσι εστάλη το μήνυμα τόσο προς τους εταίρους όσο και προς τους υπουργούς, το κόμμα και την κοινωνία ότι ο πρωθυπουργός χειρίζεται πλέον ακόμα και τις τεχνικές διαπραγματεύσεις.

Με αυτό τον τρόπο αναβαθμίστηκε και η διαδικασία του Brussels Group καθώς και η θέση του Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος έχει πλέον διασφαλισμένη και θεσμοθετημένη απευθείας γραμμή επικοινωνίας με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Την ελληνική πλευρά προβληματίζει η διαχείριση της στάσης του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις, το οποίο επιμένει στη σκληρή γραμμή στα εργασιακά, καθώς και οι εμπλοκές με τον ΦΠΑ και το πλεόνασμα καθώς μπορεί να μεταβάλουν αισθητά το τελικό μείγμα της συμφωνίας σε βαθμό που να κινείται εκτός των αποδεκτών από το κόμμα και την ΚΟ ορίων.

Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας και για τη στάση που τηρούν αρκετοί υπουργοί στο κυβερνητικό συμβούλιο, καθώς επιμένουν σε θέματα παρωνυχίδες μπλοκάροντας την εξέλιξη της συζήτησης ώστε να εξαχθούν σαφή και ενιαία αποτελέσματα στη βάση της διαμόρφωσης κυβερνητικής πολιτικής.

Ετσι ο πρωθυπουργός καλείται να αποφασίζει σε διμερείς συναντήσεις με κάθε υπουργό και με τη διαπραγματευτική ομάδα. Στην πραγματικότητα αυτό που διαπιστώνεται είναι η επιμονή συγκεκριμένων υπουργών σε προσωπικές στρατηγικές και η άρνησή τους να αναλάβουν το πολιτικό κόστος που απορρέει από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Σε αυτή τη φάση τόσο οι δανειστές όσο και η ελληνική κυβέρνηση προσπαθούν με κινήσεις καλής θέλησης και «συμβιβαστικές» προτάσεις να καθαρίσουν τα αποτυπώματά τους από το όπλο του φόνου. Στόχος είναι –για όλες τις πλευρές- να διαμορφώσουν συμβιβαστικό προφίλ, ώστε να κερδίσουν στο επικοινωνιακό παιχνίδι και να διαχειριστούν από καλύτερη θέση την επόμενη ημέρα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα δημοσιεύματα και οι διαρροές για ελεγχόμενη χρεοκοπία, δημοψήφισμα, εκλογές και οι απειλές για στραγγαλισμό των τραπεζών. Για την υπέρβαση αυτών το Μαξίμου αντιτείνει την επιμονή του στη διαμόρφωση ενιαίας συμφωνίας, θέση όμως που συνάδει με την ολοκλήρωση της πλήρους και ενιαίας αξιολόγησης.

Αρα το μήνυμα που στέλνει το Μαξίμου μιλώντας για μια ενιαία συμφωνία είναι άλλο και όχι αυτό που ερμηνεύεται από το ελληνικό κείμενο. Η μετάφραση των δηλώσεων του πρωθυπουργού και των non paper δείχνει επιμονή στην ολοκλήρωση του full comprehensive review, προβάλλοντας έτσι την πολιτική βούληση για τήρηση των συμφωνηθέντων. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί την πολιτική ρητορική για να επιτύχει μια στροφή που εκτιμάται ότι αφοπλίζει νάρκες και δίνει δυναμική ουσιαστικής συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου