Croque Madame, Το Τοστ Στα Γαλλικά

Στο κάθε καφέ και το κάθε μπιστρό της Γαλλίας, το croque monsieur (χωρίς αβγό) ή το croque madame (με ένα τηγανητό αβγό στην κορυφή) είναι το πιο λατρεμένο σουξέ της γαλλικής κουζίνας "του ποδαριού". Αυτό λατρεύουν οι γάλλοι στο μεσημεριανό τους παρέα με μια πράσινη σαλάτα, μ'αυτό θα κλείσουν πολλές φορές την τελευταία πείνα της ημέρας, αυτό θα προτιμήσουν στο ενδιάμεσο της ώρας του σνακ. Μπορεί να μοιάζει με τοστ, όμως δεν είναι! Η γεύση του είναι διαφορετική, πολυεπίπεδη, λαχταριστή, μαγική, στα όρια του κολασμένου πειρασμού. Η διαφορά είναι στη βουτυράτη υφή της μπεσαμέλ, στην πλούσια γεύση του ζαμπόν, στο ψωμί που ψήνεται στο φούρνο και φρυγανίζεται αφράτο χωρίς να συμπιέζεται στην τοστιέρα, στο γλυκό, μαστιχωτό λιώσιμο ενός τυριού σαν το gruyere, στο πλούσιο άρωμα από αληθινό, αγνό, αγελαδινό βούτυρο που τηγανίζει το αβγό, στον μελάτο κρόκο που κυλά κατακλύζοντας κάθε μπουκιά. 

Το Lurpak είναι το βούτυρο που του αξίζει κι αν δεν βρείτε gruyere μπορείτε να επιλέξετε ένα havarti ή μια γκούντα.

Υλικά για 4
8 φέτες ψωμί του τοστ
8 φέτες ζαμπόν από ωμοπλάτη (μεγάλες) ή τύπου Fouet
200 γρ. τριμμένο τυρί
50 γρ. αλεύρι
50 γρ. βούτυρο Lurpak
30cl γάλα
4 αβγά
1 κ.σ. βούτυρο Lurpak
μοσχοκάρυδο στη μύτη του κουταλιού
αλάτι-πιπέρι

Πώς το φτιάχνουμε
Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι ή κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε να ενωθούν για 1 λεπτό και μετά προσθέτουμε το γάλα ζεστό. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά με τον αβγοδάρτη, με γρήγορες κινήσεις για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ και μόλις δέσει η σάλτσα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το 1/3 από το τριμμένο τυρί, το μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι.
Σε ένα τηγανάκι αντικολλητικό λιώνουμε την κουταλιά το βούτυρο και τηγανίζουμε τα αβγά.
Σε ένα αντικολλητικό ταψί απλώνουμε τις 4 φέτες του τοστ, μοιράζουμε πάνω τους τη μπεσαμέλ και το ζαμπόν, σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες φέτες.
Πάνω σε κάθε φέτα απλώνουμε το τριμμένο τυρί και ψήνουμε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει το τυρί χωρίς να πάρει χρώμα, γιατί θα χάσει τη γεύση και τη βουτυράτη υφή του.
Σερβίρουμε με ένα αβγό και μπόλικο πιπέρι πάνω σε κάθε croque madame.

Το μυστικό της συνταγής είναι τα πλούσια υλικά. Δεν τσιγκουνευόμαστε ούτε τη μπεσαμέλ που την θέλουμε σε παχύ στρώμα, ούτε το ζαμπόν ούτε το τυρί στην επιφάνεια.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου