Απεφεύχθη Greccident στο «παρά 5'» - ο Τσίπρας είχε ενημερώσει τον ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ


Είπε τηλεφωνικά στον Τζ. Λιού ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ, αλλά τα χρήματα βρέθηκαν τελικά

Την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα γλίτωσε «παρά τρίχα» το «ατύχημα» που θα την έφερνε σε κατάσταση χρεοκοπίας: Τα χρήματα για την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ που έληγε την Τετάρτη, συγκεντρώθηκαν την τελευταία στιγμή κι αφού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη ενημερώσει τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Jack Lew ότι η χώρα δεν μπορεί να πληρώσει. Τα χρήματα εξασφαλίστηκαν κυρίως με αναβολή πληρωμών του Δημοσίου προς τρίτους και - κατά μικρό ποσοστό - από διαθέσιμα φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αυτό υποστηρίζει το Βήμα της Κυριακής, παρουσιάζοντας με λεπτομέρειες το σενάριο της παρ' ολίγον «καταστροφής». Οπως γράφει η εφημερίδα, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, δύο ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για αποπληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από το οικονομικό επιτελείο πως «τα νούμερα δεν βγαίνουν» - δηλαδή στα ταμεία δεν υπήρχαν χρήματα για να πληρωθούν και η δόση και μισθοί-συντάξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε ότι η δόση προς το ΔΝΤ δεν θα πληρωθεί και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου στο τηλέφωνο για να τον ενημερώσει.

Είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία είχε διαπιστωθεί ότι τα χρήματα που μπορούσαν να συγκεντρωθούν μέσα στον Μάιο δεν επαρκούσαν για όλες τις υποχρεώσεις.

Στα κεφάλαια αυτά συνυπολογίζονταν και τα περίπου 650 εκατ. ευρώ που βρίσκονταν στον εγγυητικό λογαριασμό που τηρεί κάθε χώρα - μέλος του ΔΝΤ για να πληρώσει το Ταμείο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Μετά την απόφαση Τσίπρα και την επικοινωνία του με τον Τζακ Λιού, παντού σήμανε συναγερμός, καθώς η χώρα βρισκόταν ένα βήμα πριν από το πιστωτικό γεγονός.

Σύμφωνα με το Βήμα, η χώρα απέφυγε το ατύχημα στο παρά ένα, όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο αν. υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας βρήκαν τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις. Στο μεγαλύτερο μέρος τους, τα χρήματα προέρχονται από την αναβολή πληρωμών του Δημοσίου προς τρίτους μέσα στον Μάιο και κατά ένα μικρό ποσοστό από τα διεθέσιμα Ταμείων και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.


Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου