Νέα έκθεση της Greenpeace: φυτοφάρμακα, καρκίνος και Αλτσχάιμερ


Οι αγρότες, τα έμβρυα και τα μικρά παιδιά είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες απέναντι στα συνθετικά – χημικά φυτοφάρμακα, επισημαίνει με νέα έκθεσή της η Greenpeace.

Όπως υπογραμμίζει η περιβαλλοντική οργάνωση, κάποια από τα χημικά περνούν κατευθείαν στο έμβρυο, ενώ τα μικρά παιδιά που είναι εν γένει πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες και έχουν μικρότερο σωματικό μέγεθος, δεν είναι ικανά να μεταβολίσουν επαρκώς τις τοξικές ουσίες στο εσωτερικό του οργανισμού τους.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις υπογραμμίζεται ότι πλέον είναι σαφής η αυξημένη εμφάνιση:

-ορισμένων μορφών καρκίνου (μεταξύ άλλων του προστάτη και του πνεύμονα)
-νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ

Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία που υποδηλώνουν ότι κάποια φυτοφάρμακα μπορούν να διαταράξουν:

- τη φυσική ενδοκρινική λειτουργία
-το ανοσοποιητικό σύστημα

Η νέα έκθεση της Greenpeace επιχειρεί μία εξέταση παλαιότερων αξιολογημένων ερευνών, με αντικείμενο τις πιθανές επιπτώσεις της χρήσης φυτοφαρμάκων στην ανθρώπινη υγεία, είτε από την εργασία μας είτε μέσω της τροφής που καταναλώνουμε. Πρόκειται για μια έκθεση που αντιπαραβάλλει και αναλύει στοιχεία για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η βιομηχανική γεωργία και ειδικότερα η χρήση συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων δηλητηριάζει την υγεία των αγροτών και των οικογενειών τους, καθώς και τον ευρύτερο πληθυσμό.


Η Greenpeace καλεί τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, να καταργήσει τη χρήση των συνθετικών-χημικών φυτοφαρμάκων που δηλητηριάζουν την υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, απαγορεύοντας σε πρώτο στάδιο το «πιθανώς καρκινογόνο» Glyphosate, ενεργό συστατικό του Roundup της Monsanto, το πιο διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο που κυκλοφορεί και στη χώρα μας.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου