Η Βρετανία ολοταχώς προς δημοψήφισμα για να φύγει από την Ευρώπη - O Κάμερον υποσχέθηκε να «δώσει το λόγο στο λαό»


Ποτέ ο δρόμος δεν ήταν τόσο ανοιχτός για ένα δημοψήφισμα σχετικά με την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση από τη στιγμή που οι Συντηρητικοί σάρωσαν στις εκλογές της 7 Μαίου 2015.

Η συζήτηση για το Brexit ανοίγει πάλι, καθώς και το ρήγμα μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. Κι αυτό γιατί ο Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε προεκλογικά να «δώσει το λόγο στο λαό» διοργανώνοντας δημοψήφισμα ως το τέλος του 2017, την ώρα που ο σοσιαλιστής αντίπαλός του Εντ Μίλιμπαντ χαρακτήριζε αυτό το ενδεχόμενο «καταστροφικό» για την ανεργία και την οικονομία. Οι ψηφοφόροι ωστόσο αποφάσισαν καθαρά και η επιλογή τους λύνει εντελώς τα χέρια του Κάμερον που πέτυχε την απόλυτη πλειοψηφία κερδίζοντας 331 έδρες σε σύνολο 650.

Η κατάρρευση του πρώην συνεταίρου της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ (8 έδρες αντί για 57) και η παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος  LibDems (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) βγάζει και το φρένο από τον Κάμερον, αφού ο Κλεγκ ήταν φιλοευρωπαϊστής.

Από τις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι συνέβη ένα από τα χειρότερα σενάρια στη Μεγάλη Βρετανία. Παρότι οι Συντηρητικοί δεν θα χρειαστούν για να κυβερνήσουν το UKIP, εντούτοις αυτό το κόμμα βρέθηκε στην τρίτη θέση. Ο Φάρατζ κατέρρευσε αλλά το UKIP δεν θα εγκαταλείψει την μάχη. Στην προεκλογική περίοδο είχε υποσχεθεί να γίνει το δημοψήφισμα εντός του 2015 ώστε η Μεγάλη Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μόλις σχηματιστεί η κυβέρνηση Κάμερον, θεωρείται βέβαιο ότι το δημοψήφισμα θα έχει την πρώτη θέση στο δημόσιο διάλογο και θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όλων των κομμάτων. Ο Κάμερον έχει δηλώσει ότι θα κάνει εκστρατεία για να κρατήσει τη χώρα του στην ΕΕ αν οι Βρυξέλλες κάνουν πίσω σε όλα τα αιτήματά του, ειδικότερα στην προστασία των συνόρων από τους παράνομους μετανάστες και στην προστασία των συμφερόντων της City.

Αλλά τίποτα δεν προϊδεάζει ότι τα αιτήματά του θα γίνουν δεκτά. Η Γαλλία και η Γερμανία, που θα βρίσκονται και οι δύο σε προεκλογικές εκστρατείες το 2017, έκαναν ήδη σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθούν την αλλαγή των συνθηκών που απαιτεί η Μεγάλη Βρετανία. Παρά το γεγονός ότι η μεγάλη νίκη του Κάμερον θα του δώσει άλλο βάρος τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Δεν πρέπει επίσης κανείς να αποκλείσει το γεγονός ότι οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να «γλυστρούν» έξω από την ΕΕ, μετά και την πρόσφατη νίκη που έδωσαν στους Συντηρητικούς. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα πολύ ελαφρό προβάδισμα στο «ναι» στην ΕΕ, αλλά τίποτα δεν  μπορεί να αποκλειστεί. Οι παραδοσιακοί υπερασπιστές της Ευρώπης, όπως οι επιχειρηματικοί κύκλοι, παίζουν με όλο και μικρότερο σθένος αυτό τον ρόλο. Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί, καταρρακωμένοι από την εκλογική συντριβή, διχασμένοι για το ενδεχόμενο δημοψήφισμα για την ΕΕ, δύσκολα θα μπορέσουν να εμποδίσουν μια πορεία εκτός Ευρώπης.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου