Οι μεταμοσχεύσεις κατά του Alzheimer


Μπορεί να βοηθήσει η συντηρητική αγωγή ενός ασθενούς που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση στην επανόρθωση των αλλοιώσεων που επιβάλλει στον εγκέφαλο το Alzheimer; Η επιστήμη λέει, πια, ναι! 

 Της Αρετής Διαμάντη 

Ερευνητές από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας δημοσίευσαν πρόσφατα στο «Journal of Alzheimer’s Disease» μια απρόσμενα ευχάριστη ανακάλυψη σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία της νευροεκφυλιστικής νόσου Alzheimer. Συγκεκριμένα, τα πορίσματά τους προέκυψαν από τη μελέτη ιατρικών αρχείων ασθενών που είχαν προβεί σε μεταμόσχευση οργάνων και οι οποίοι βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση σχετικά με την εμφάνιση άνοιας ή οποιασδήποτε νοητικής κατάπτωσης. 

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως το ένζυμο καλσινευρίνη -που σε αυξημένα επίπεδα ανιχνεύεται στο νευρικό σύστημα των νοσούντων από Alzheimer – συνδέεται στενά με τις τοξικές επιδράσεις των βήτα-αμυλοειδών ολιγομερών (τοξικά συμπλέγματα πρωτεϊνών που διαταράσσουν τα σημεία επικοινωνίας του εγκεφάλου και εξασθενούν τη μνήμη) και πως αν καταστεί δυνατή η μείωση τιμής του εν λόγω ενζύμου (χωρίς να αποδυναμωθεί ταυτόχρονα το ανοσοποιητικό σύστημα), η μνήμη μπορεί να αποκατασταθεί. 

Η σημαντική αυτή παρατήρηση είχε ως υποκείμενα μελέτης όσους είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων και τους χορηγείτο αναστολέας καλσινευρίνης, προκειμένου να μην απορρίψει ο οργανισμός τους το μόσχευμα. Από τα συνολικά Από 2.644 σχετικά αρχεία που μελετήθηκαν, μόνο οκτώ λήπτες οργάνων παρουσίασαν σημάδια άνοιας, δύο ήταν ηλικίας μικρότερης των 65 ετών, πέντε ήταν ηλικίας 65-74 και ο ένας ήταν μεταξύ 75-84. Η σύγκριση με τα ποσοστά εμφάνισης Alzheimerστον γενικό πληθυσμό ήταν αποστομωτικά. Ενώ το 11% του γενικού πληθυσμού των ασθενών άνω των 65 ετών είχε άνοια, μόνο 1,02% των συμμετεχόντων στη μελέτη της ίδιας ηλικίας είχε την ασθένεια. 

Δεδομένων αυτών των ευρημάτων, η μεγάλη πρόκληση για την ιατρική έρευνα, προκειμένου να αξιοποιήσει αυτές τις πληροφορίες προς όφελος όσων πάσχουν από Alzheimer, είναι η αποσύνδεση της αναστολής της καλσινευρίνης με την παράλληλη εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου