Πώς ο Α.Τσίπρας κάθισε στο τραπέζι τους ξένους ηγέτες και πάμε σε πολιτική λύση "πακέτο" και για χρέος


Με τον Αλέξη Τσίπρα να μεταβαίνει εσπευσμένα στις Βρυξέλλες σήμερα κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ, τη στιγμή που η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει τη δική της πρόταση στους δανειστές και αυτοί στέλνουν στην Αθήνα την αντιπρόταση τους, κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας η οποία θα ληφθεί από τους ηγέτες και τους κορυφαίους εκπροσώπους των Θεσμών. Κι αυτό είναι μία τεράστια επιτυχία του Έλληνα πρωθυπουργού.
Κατάφερε ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει το πρόβλημα της Ελλάδας πολιτικό και να έχει σε συνεχή ετοιμότητα τους ξένους ηγέτες στην αναζήτηση μίας λύσης και όχι τους χαρτογιακάδες των Βρυξελλών που ύψωναν το δάκτυλο στην Ελλάδα επί προηγούμενων κυβερνήσεων.
Για πρώτη φορά έχουν πραγματοποιηθεί τόσοι σύνοδοι ή συναντήσεις ηγετών με βασικό θέμα συζήτησης του ελληνικό πρόβλημα, για πρώτη φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται σε τηλεδιασκέψεις με τη Μέρκελ, τον Ολάντ, τον Γιουνκέρ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, για πρώτη φορά έχουν υπάρξει τόσες παρεμβάσεις από τις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά λοιπόν εδώ και πέντε χρόνια έχει γίνει διαπραγμάτευση για το θέμα χρέους της Ελλάδας.
Κι όπως είπαμε αυτό πρέπει να πιστωθεί στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πολλές φορές αρνήθηκε να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τους υπαλλήλους των Βρυξελλών ή του ΔΝΤ, τα υποχείρια συγκεκριμένων συμφερόντων. Τώρα βέβαια όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα και αυτό ως φαίνεται είναι πολύ κοντά.  
Σήμερα θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το τελικό σχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να έχει ενημέρωση τηλεφωνικά για την πρόταση των Θεσμών από τον γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύεται πώς η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτό τον κύκλο των συζητήσεων με τη δική της πρόταση, την οποία θεωρεί ως την πλέον ενδεδειγμένη «μέση λύση» μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, η κυβέρνηση επιχείρησε να αντικρούσει την προσπάθεια σκληρών ευρωπαϊκών κύκλων να υποβαθμίσουν και να ακυρώσουν την ελληνική πρόταση με έντονο τρόπο το βράδυ της Τρίτης.
«Όποιος δεν θέλει λύση, ας σιωπήσει...», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εμφάνισε το κείμενο της Αθήνας ως ανεπαρκές. Και όταν λέμε Ντάισελμπλουμ εννοούμε το κέντρο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το οποίο επουδενί ήθελε και θέλει μία πολιτική λύση.
Η πρόταση των δανειστών θα αποσταλεί στην Αθήνα με την ένδειξη «απόρρητη» και θα είναι προς διαβούλευση, άρα δεν θα έχει χαρακτήρα τελεσίγραφου τη στιγμή που πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο Αντώνης Σαμαράς έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν ως τελεσίγραφο, προφανώς για να έχει από κάπου να πιαστεί σε αυτά που τον περιμένουν την επομένη της συμφωνίας στη ΝΔ.
Η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα είναι μία πρόταση «πολύ καλύτερη από τη συμφωνία που προσέφεραν στον Σαμαρά οι δανειστές προ μηνών, αλλά μακριά φυσικά και από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο εκφραζόταν η αισιοδοξία ότι θα προσφερθεί μία βιώσιμη λύση και ότι πέρα από τη συμφωνία επί της δημοσιονομικής πολιτικής θα περιέχεται και μία σαφής δέσμευση προς άμεση υλοποίηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. 
Κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει το περιεχόμενο και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων εκτιμούσε ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την έγκριση της αρχικής συμφωνίας, θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τον και θα οδηγήσουν σε σημαντική ελάφρυνση. Και αυτό επίσης είναι το άκρως ενδιαφέρον στοιχείο της πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά αναμένει ότι η νέα συμφωνία μπορεί να έχει το χαρακτήρα ενδιάμεσης, αλλά θα ενσωματώνει σχεδόν τα πάντα με μακροπρόθεσμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το νέο κείμενο θα λέγεται «Πολιτική Συμφωνία επί της Αρχής». 
Για να κλείσεi δε η συμφωνία σε ένα έκτακτο Eurogroup των επομένων ημερών, όπως φημολογείται μετά και την απόφαση συνεδρίασης του EuroWorkingGroup σήμερα η κυβέρνηση θέλει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κάτω του 1% (0,8% για την ακρίβεια) το 2015, 1,5% για το 2016 και μικρότερα των αρχικώς καθορισθέντων για τα επόμενα χρόνια.
Αλλαγές στον ΦΠΑ για πρόσθετα έσοδα ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ, με την καθιέρωση ενός χαμηλού συντελεστή 5,5%-6% για φάρμακα, βιβλία και λίγα βασικά τρόφιμα, ενός μεσαίου συντελεστή 11% ή 12% (αντί 13%) για τα υπόλοιπα τρόφιμα, την εστίαση, το ρεύμα και το νερό και ενός υψηλού συντελεστή 23% (ή 22%) στον οποίο θα ενταχθούν όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.
Η  διαμονή στα ξενοδοχεία αναμένεται να ενταχθεί στο 11%-12% αν και οι δανειστές ζητούν να πάει μαζί με τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ στο 22%-23%. Οι δε μειωμένοι κατά 30% συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου θα καταργηθούν, αλλά θα προβλέπεται σύστημα επιστροφής της διαφοράς στους μόνιμους κατοίκους.
Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015, αλλά χωρίς τη μείωση των αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσουν εφέτος. Και αυτό γιατί  η μείωση του βάρους κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, λόγω μείωσης των αντικειμενικών, θα επιβάρυνε το δημοσιονομικό κενό. Έτσι η πρόβλεψη για εισπράξεις 2,650 δισ ευρώ θα μείνουν ως έχουν στον Προϋπολογισμό και όπως όλα δείχνουν, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί στις αντικειμενικές τιμές όπως ίσχυαν την 1.1.2015, ακόμη και αν τελικώς μειωθούν τον Ιούνιο.
Διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και το εφέτος, αλλά και κατάργηση της έκπτωσης του 30% που αποφάσισε η  προηγούμενη κυβέρνηση, τουλάχιστον για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
Από πλευράς των δανειστών πάντως, το ασφαλιστικό και τα πρωτογενή πλεονάσματα εξακολουθούν να αποτελούν τα βασικά «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση, οι οποίοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν ικανοποιήθηκαν από τις ελληνικές προτάσεις και ζητούν μεγαλύτερες παραχωρήσεις στα παραπάνω μέτωπα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση δεσμεύεται για κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς να θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα και για ενοποιήσεις ταμείων. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσει ένα πέναλτι 16%-20% για όσους λάβουν πρόωρες και μέχρι να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας, αλλά και να υπάρξει ψαλίδι στις υψηλές επικουρικές.
Η ουσιαστική συζήτηση για το ασφαλιστικό θα ανοίξει πάντως το φθινόπωρο, μετά την κατάρτιση νέων αναλογιστικών μελετών. Θα πάει δηλαδή πακέτο με τη συμφωνία για το χρέος. 

Αν όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται ίσως και να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή. Ένα θετικό μήνυμα ήταν η απόφαση της ΕΚΤ που διεύρυνε χθες το όριο στήριξης των ελληνικών τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) κατά 500.000.000 ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό όριο στα 80,7 δισ. ευρώ.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου