Ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα


Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Μέρκελ, Τσίπρας και Ολάντ, συμφώνησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σύντομα και με εντατικό ρυθμό να κλείσουν τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης και σε δεύτερη φάση για το μέλλον της χρηματοδότησης της χώρας και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η δήλωση που βγήκε ταυτόχρονα από τις τρεις πλευρές έκανε λόγο για θετικό κλίμα και εποικοδομητική συζήτηση που θα εντατικοποιηθεί τις επόμενες μέρες στο κατάλληλο επίπεδο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και κύκλους της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας έκλεισε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, σήμερα Πέμπτη με στόχο να κλείσει τη συμφωνία ελληνικών αρχών και διεθνών δανειστών με την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, κατά την σύντομη συνάντηση των δύο ανδρών πριν από την έναρξη της Συνόδου των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της ΕΕ, η ελληνική πλευρά διεμήνυσε στις Βρυξέλλες πως έχει την πρόθεση να καλύψει τα τελευταία μέτρα για το κλείσιμο της συμφωνίας παρουσιάζοντας πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 440 εκ. ευρώ, με τρόπο που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Αυτό θα είναι και το αντικείμενο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρόεδρος Γιούνκερ, παρά το διαφαινόμενο θετικό κλίμα σκοπεύει να έχει μαζί του όλους τους συνεργάτες και μάρτυρες από την προηγούμενη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης, με στόχο να επιπλήξει τον συνομιλητή του για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Παρόλα αυτά και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να τελειώνουν με τη συμφωνία. Η ελληνική πλευρά δεν έχει προσδιορίσει την πηγή των 440 εκ. ευρώ, αλλά έχει ουσιαστικά χρόνο να το κάνει το αργότερο μέχρι την επόμενη Κυριακή.

Εξάλλου, κοινοτικός αξιωματούχος εξηγούσε τις προηγούμενες ώρες πως η τελευταία πρακτική ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας είναι το Eurogroup της 18ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Η συνάντηση με τον Γιούνκερ είναι τόσο κρίσιμη και καθοριστική όσο καμία άλλη, γεγονός που εξηγεί την παρουσία του γενικού διευθυντή της γενικής διεύθυνσης των οικονομικών της Κομισιόν Μάρκο Μπούτι.

Σε σχέση δε με την μετά Ιούνιο εποχή, ο Έλληνας πρωθυπουργός σκοπεύει να καταθέσει πρόταση για την παράταση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για άλλους εννέα μήνες, με ταυτόχρονη αλλαγή της χρήσης των χρημάτων του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά και τη σύναψη ενός νέου δανείου για την ανταλλαγή ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας ESM.

H ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε ένα συνδυασμό χρηματοδοτικών εργαλείων που θα της επιτρέψει να ξεπεράσει τον σκόπελο της αποπληρωμής των υποχρεώσεων Ιουλίου και Αυγούστου.
Πηγή: real.gr
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου