Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… Ρόδος, το ιπποτικό νησί των Δωδεκανήσων


Εν μέσω του σταυροδρομίου των δύο μεγάλων θαλάσσιων διαδρομών της Μεσογείου, μεταξύ του Αιγαίου πελάγους και των ακτών της Μέσης Ανατολής, η Ρόδος μόνο ιστορίες έχει να μας διηγηθεί. Οι διαφορετικοί λαοί που κατοίκησαν το νησί στο πέρασμα του χρόνου έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα εμφανές σε όλες τις πτυχές της πολιτιστικής της κληρονομιάς, όπως στη γλώσσα, την τέχνη και την αρχιτεκτονική.

Περπατώντας στα επιβλητικά σοκάκια της Μεσαιωνικής Πόλης, παραμύθια με ιππότες σιγοψιθυρίζονται στα αυτιά μας, ζωντανεύοντας μπροστά μας εικόνες με δράση και μυστήριο. Όσο για το Μανδράκι (λιμάνι) της; Οι θρύλοι με τον Κολοσσό της Ρόδου συνεπαίρνουν το νου, αφήνοντας το βλέμμα να χαθεί ανάμεσα στα διάσημα αξιοθέατα Έλαφος και Ελαφίνα, τα αραγμένα σκάφη και το βαθύ μπλε της θάλασσας.

Εκτός πόλης, επισκεπτόμαστε τη Λίνδο, που φέρνει στο νου εικόνες από Κυκλάδες, τις Πηγές της Καλλιθέας, το Πάρκο των Πεταλούδων, την Αρχαία Κάμειρο αλλά και τις διάσημες παραλίες της όπως ο Άγιος Παύλος, το Πρασονήσι, η Καλλιθέα, η Άντονι Κουίν, το Φαληράκι, η Αφάντου κ.ά.


Σε ό,τι αφορά το φαγητό και τη νυχτερινή διασκέδαση, το νησί των Ιπποτών ικανοποιεί και με το παραπάνω τις επιθυμίες και ανάγκες μας, γι αυτό και συγκαταλέγεται στους αγαπημένους προορισμούς μας.

Τι δεν πρέπει να χάσετε:


Μεσαιωνική Πόλη

edited_mesaiwniki poli_

Η πανέμορφη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου –ένα κράμα ποικίλων αρχιτεκτονικών από διαφορετικές χρονικές περιόδους– ανακηρύχτηκε το 1998 από την UNESCO ως Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια εντός των τειχών της θα δείτε να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας θρύλοι, μύθοι και παραμύθια με ιππότες. Αδιαμφισβήτητα, οι πιο εμφανείς επιρροές στην αρχιτεκτονική της είναι εκείνες του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, αλλά και των Οθωμανών.
Σήμερα, η Μεσαιωνική Πόλη αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό, όπου χτυπάει δυνατά η καρδιά του τουρισμού, του εμπορίου και της ψυχαγωγίας στο Σμαραγδένιο Νησί. Σημεία αναφοράς της είναι το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ο δρόμος των Ιπποτών, το Αρχαιολογικό Μουσείο, ο Πύργος του Ρολογιού, η Καστελλανία και η οδός Σωκράτους.
Tip: Στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου θα ανακαλύψετε και κάποια από τα πιο φημισμένα εστιατόρια και μπαράκια της Ρόδου.

Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου

palati magistrou_


Το σπουδαιότερο μνημείο από την εποχή της κυριαρχίας του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη στο νησί της Ρόδου, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου εμφανίζεται εντυπωσιακό και επιβλητικό αφού ανηφορίσετε την οδό Ιπποτών στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Χτισμένο στη θέση της κάτω Ακρόπολης της Αρχαίας Ρόδου, στην αρχική θέση του ναού του Θεού Ήλιου, το παλάτι δημιουργήθηκε το 14ο αιώνα από τους ιππότες του Αγίου Ιωάννη, προκειμένου να αποτελέσει την προσωπική κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου, λειτουργώντας ταυτόχρονα και ως το διοικητικό κέντρο της πόλης.
Το παλάτι καταστράφηκε το 1856 μετά από μια ισχυρή έκρηξη πυρίτιδας και ανακατασκευάστηκε το 1940 από τους Ιταλούς, οι οποίοι ακολούθησαν τα αρχικά σχέδιά του, και αποτέλεσε το διοικητήριο και την κατοικία του Ιταλού διοικητή.
Αντικείμενα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον είναι τα ψηφιδωτά δάπεδα, τα μεσαιωνικά έπιπλα, οι κίονες και τα κιονόκρανα, καθρέπτες και πίνακες.
Tip: Σε διάφορες αίθουσες στο ισόγειο του παλατιού φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση της 4ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με τίτλο «Η Ρόδος από την παλαιοχριστιανική εποχή μέχρι την κατάληψή της από τους Τούρκους (1522)».

Πλατεία Ιπποκράτους

plateia ippokratous_

Από τα πιο πολυσύχναστα και πολυφωτογραφημένα σημεία στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η Πλατεία Ιπποκράτους αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για τους επισκέπτες του νησιού όσο και για τους ντόπιους.
Εδώ συγκεντρώνεται όλη η δραστηριότητα στην Παλιά Πόλη. Οι τουρίστες δεν υπάρχει μέρα που να βρεθούν εντός των τειχών και να μην περάσουν από την Πλατεία Ιπποκράτους, έστω και μία φόρα, καθώς είναι γεμάτη με παραδοσιακές ταβέρνες και μοντέρνα cafes.
Από εδώ ξεκινάει η οδός Σωκράτους, ένας από τους πιο γνωστούς δρόμους της Παλιάς Πόλης, ο οποίος είναι γεμάτος με καταστήματα με διάφορα είδη, όπως κοσμήματα, αναμνηστικά, δερμάτινα και τουριστικά είδη.
Στην πλατεία θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε, επίσης, την Καστελλανία, ένα πέτρινο κτήριο με στοιχεία αναγεννησιακής τεχνοτροπίας, το οποίο βρίσκεται πίσω ακριβώς από το συντριβάνι στο κεντρικότερο σημείο της Πλατείας Ιπποκράτους. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά κτήρια, καθώς εδώ λειτουργούσε το ποινικό δικαστήριο των Ιπποτών.

Ιερά Μονή Φιλερήμου

moni filerimou_

Στην Ακρόπολη της Φιλερήμου, σε απόσταση 13 χλμ. από το κέντρο της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, λίγο μετά την Ιαλυσό, δεσπόζει το περίφημο Μοναστήρι της Παναγιάς της Φιλερήμου, μαζί με τα απομεινάρια της αρχαίας ακρόπολης της Ιαλυσού.
Η μονή οφείλει το όνομά της στη φορητή εικόνα της Παναγίας του Φιλερήμου, την οποία αποκαλούσαν Παναγία ή Κεχαριτωμένη. Θαυματουργή και μοναδική στο είδος της, εικάζεται ότι φιλοτεχνήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά και αποτελεί το ιερότερο κειμήλιο του Τάγματος των Ιπποτών. Σήμερα, η συγκεκριμένη εικόνα φυλάσσεται στο Μαυροβούνιο.
Σημείο αναφοράς στο λόφο Φιλερήμου είναι η «οδός του Μαρτυρίου» ή «Γολγοθάς» δίπλα ακριβώς στο μοναστήρι, με τις 14 χαλκογραφίες και τους βωμούς στη μία πλευρά του, όπου βρίσκονται αναπαραστάσεις από τα πάθη του Χριστού.
Στο τέλος του δρόμου υπάρχει ο τεράστιος Σταυρός, που έχει ύψος 18 μέτρα. Το εσωτερικό του διαθέτει σκάλα που οδηγεί στο οριζόντιο τμήμα του σταυρού και προσφέρει πανοραμική άποψη στο νησί.
Tip: Αξιόλογα σημεία της μονής είναι ο μικρός υπόγειος ναός του Αγίου Γεωργίου του Χωστού, χτισμένος το 14ο-15ο αιώνα, ο οποίος φέρει σπάνιες τοιχογραφίες, καθώς και η δωρική κρήνη, ένα έργο που μετρά 3.000 χρόνια ζωής, από την οποία αναβλύζει νερό που προέρχεται από την κορυφή του λόφου.

Πηγές Καλλιθέας

piges kallitheas_

Σε απόσταση 9 χλμ. από την πόλη της Ρόδου θα συναντήσετε τις περίφημες Πηγές της Καλλιθέας. Πρόκειται για ένα μνημείο απαράμιλλης ομορφιάς και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, που είναι ανοιχτό για το κοινό από το 2007, μετά τη ριζική αναστήλωση και ανανέωσή του.
Οι Πηγές της Καλλιθέας είναι γνωστές τοις πάσι, από την αρχαιότητα ακόμη, για τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού που ανάβλυζε και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αναβλύζει από τους βράχους. Μάλιστα προσέλκυαν κόσμο τόσο από τα γύρω νησιά και τα Μικρασιατικά παράλια όσο και από τα βάθη της Ανατολής. Τα νερά των πηγών είναι θεραπευτικά για παθήσεις όπως αρθρίτιδα, διαβήτη, δερματοπάθειες, άσθμα κ.ά.
Μια περιήγηση εδώ είναι αρκετή για να μεταφερθείτε σε μια άλλη εποχή, απλώς παρατηρώντας τη μεγαλοπρέπεια του χώρου, τα εντυπωσιακά μωσαϊκά, την αίθουσα της Ροτόντας με τον ύψους 14 μ. θόλο και την περίτεχνη διακόσμηση.
Στον κλειστό κυκλικό της χώρο φιλοξενούνται εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, ενώ στο open air μέρος της πραγματοποιούνται συναυλίες, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες κ.ά. με θέα στη θάλασσα.
Tip: Στις Πηγές Καλλιθέας λειτουργεί και παραλία με καταγάλανα νερά, την οποία επισκέπτονται ομάδες καταδύσεων για την εξερεύνηση του πανέμορφου βυθού της. Στην ακτή θα βρείτε cafe, ντους και θυρίδες ασφαλείας.


22410 37090


Παναγία Τσαμπίκα

panagia-tsampika-

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τσαμπίκας αποτελεί σύμβολο πίστης για τους κατοίκους της Ρόδου και όχι μόνο, και κυρίως για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην τεκνοποίηση. Βρίσκεται στην ομώνυμη μονή στην ανατολική ακτή της Ρόδου, κοντά στον Αρχάγγελο, η οποία αποτελείται από την παλιά και τη νέα εκκλησία.
Το γνωστό και ως μοναστήρι της Παναγίας της Τσαμπίκας της Ψιλής δεσπόζει στην κορυφή του λόφου, απ” όπου θα έχετε πανοραμική θέα στην ομώνυμη παραλία, ενώ η νέα εκκλησία βρίσκεται πιο χαμηλά, κοντά στην εθνική οδό. Δύο από τα πιο αξιόλογα στοιχεία του ναού είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο, που χρονολογείται πριν από το 17ο αιώνα, και οι εικόνες του 19ου αιώνα.

Η μονή οφείλει το όνομά της στη λέξη «τσάμπα», που σημαίνει σπίθα και σχετίζεται με τον τρόπο εύρεσης της θαυματουργής εικόνας.

Tip: Η εκκλησία γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, στο Γενέσιον της Θεοτόκου.

Κοιλάδα των Πεταλούδων


koilada petaloudwn_

Η Κοιλάδα των Πεταλούδων είναι ένα από τα πιο διάσημα φυσικά αξιοθέατα του νησιού, το οποίο εντοπίζεται κοντά στο χωριό Θεολόγος, σε απόσταση περίπου 25 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Ρόδου.
Αυτός ο σπάνιος βιότοπος της Ευρώπης αποτελεί καλοκαιρινό καταφύγιο της νυχτοπεταλούδας Panaxia Quadripunctaria. Κάθε χρόνο ερευνητές και αμέτρητοι τουρίστες επισκέπτονται την Κοιλάδα των Πεταλούδων για να θαυμάσουν από κοντά αυτό το μοναδικό φαινόμενο.
Πρόκειται για έναν πραγματικό επίγειο παράδεισο, ο οποίος απλώνεται σε μια έκταση 600 στρεμμάτων γύρω από τον ποταμό Πελεκάνο, με ξύλινα γεφυράκια, μονοπάτια, ρυάκια, λιμνούλες με νούφαρα, μικρούς καταρράκτες, αμέτρητα δέντρα (πλατάνια, μυρτιές, αγριελιές κ.ά.).
Tip: Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και να παρατηρήσετε από κοντά το εκκολαπτήριο-εκθετήριο των πεταλούδων.

Επτά Πηγές

epta piges_n

Η Ρόδος διαθέτει ένα μικρό, κρυφό παράδεισο και τον αποκαλύπτει μόνο στους λάτρεις της φύσης. Αυτός δεν είναι άλλος από τις Επτά Πηγές, που βρίσκονται σε απόσταση 30 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Ρόδου.
Σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με πλούσια βλάστηση, θα χαλαρώσετε και θα απολαύσετε ήρεμες στιγμές. Η περιοχή οφείλει το όνομά τις στις επτά πηγές απ” όπου αναβλύζουν δροσερά, τρεχούμενα νερά, που, σε συνδυασμό με τα πανύψηλα πλατάνια, συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.
Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την ομώνυμη λίμνη της περιοχής, διασχίζοντας το μικρό στενό τούνελ που ξεκινάει από τη ρεματιά και θα σας οδηγήσει στον προορισμό σας.
Tip: Στα τραπεζάκια γύρω και πάνω από τη ρεματιά θα απολαύσετε προτάσεις της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, κυρίως κρεατικά στα κάρβουνα και σπιτικά μαγειρεμένους μεζέδες, ένα παγωμένο και δροσιστικό αναψυκτικό ή έναν αρωματικό ελληνικό καφέ.

Λίνδος
lindos_

Πολλοί της δίνουν το χαρακτηρισμό «Κυκλαδίτισσα της Ρόδου». Η Λίνδος, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση 50 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Ρόδου, είναι αμφιθεατρικά χτισμένη και σας καλωσορίζει με το πάλλευκο «χαμόγελό» της.
Η είσοδος των αυτοκινήτων στον οικισμό απαγορεύεται, γι” αυτό θα αφήσετε το μεταφορικό σας μέσο στο δημοτικό πάρκινγκ, πριν τη στροφή που σας οδηγήσει στην κεντρική πλατεία της Λίνδου, και θα γνωρίσετε τον πολυφωτογραφημένο και πανέμορφο προορισμό πεζή.

Πεντακάθαρα σοκάκια με εντυπωσιακά καπετανόσπιτα (τα συγκεκριμένα κτήρια διαθέτουν χαρακτηριστικές βοτσαλωτές αυλές) σας καλούν να χαθείτε μέσα τους και να μείνετε εκεί για να απολαύσετε τις όμορφες γωνιές τους και τις εικόνες με πολύχρωμες βουκαμβίλιες, μαγαζάκια με τουριστικά είδη, νησιωτικά cafes και ταβερνάκια που σας χαρίζουν.
Κάποια από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι η περίφημη Ακρόπολη της Λίνδου με τα ερείπια του ναού της Αθηνάς Λινδίας, ο οποίος είναι χτισμένος τον 4ο αιώνα π.Χ., το διοικητήριο των Ιπποτών και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Αν δεν μπορείτε να σκαρφαλώσετε τα ανηφορικά σοκάκια που οδηγούν μέχρι εκεί, τα συμπαθητικά γαϊδουράκια που θα βρείτε στην είσοδο του χωριού είναι πρόθυμα να σας προσφέρουν μια άκρως γραφική και ρομαντική βόλτα.
Σημειώστε ότι η Λίνδος μαζί με την Ιαλυσό και την Κάμειρο, ήταν οι τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού.

Tip: Στη Λίνδο ανήκουν οι δύο πιο φημισμένες παραλίες του νησιού, αυτή του Αγίου Παύλου, λίγο έξω από το χωριό με το ομώνυμο εκκλησάκι, και η πρώτη (και μεγαλύτερη) που φέρει το όνομα και του οικισμού.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου