Κίνδυνος εκτροχιασμού των «κόκκινων» δανείων

Οι τράπεζες ανησυχούν ότι εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορεί να φτάσουν τα 100 δισ. ευρώ.

Την ώρα που η κυβέρνηση δημιουργεί ομάδα εργασίας για τα «κόκκινα» δάνεια και τον σχεδιασμό πολιτικών διαχείρισής τους οι τράπεζες φοβούνται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορεί να ξεπεράσουν τα 100 δισ. ευρώ, εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας που παραλύει την οικονομία.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, στο τέλος του α΄ τριμήνου το 35% των δανείων βρισκόταν σε κατάσταση οριστικής καθυστέρηση (εμφανίζουν καθυστέρηση στην αποπληρωμή πάνω από 90 ημέρες), που αντιστοιχεί σε «κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους 75 δισ. ευρώ. Ωστόσο, επιπλέον δάνεια ύψους 21 δισ. ευρώ, ή το 10% του συνόλου, κινδυνεύουν να περάσουν στο «κόκκινο» τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για δάνεια που έχουν παρουσιάσει παλαιότερα προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, και για τα οποία ήδη οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των όρων, κυρίως μέσω επιμήκυνσης της διάρκειας, προκειμένου να διευκολύνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, τα δάνεια που έχουν εμφανίσει προβλήματα στην αποπληρωμή τους στο παρελθόν εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να εκτροχιαστούν εκ νέου.

Δυστυχώς οι πιθανότητες αυτές πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, η οποία παραλύει την οικονομία. Παράλληλα, η προεκλογική δημαγωγία για ευνοϊκές ρυθμίσεις στο θέμα των «κόκκινων» δανείων έχει ενθαρρύνει πολλούς να σταματήσουν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

Οι τράπεζες υπογραμμίζουν  την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και να τερματιστεί η καλλιέργεια ανεδαφικών προσδοκιών που ενθαρρύνουν τη μη αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες. Οπως εκτιμούν αναλυτές, εάν η κατάσταση δεν τεθεί υπό έλεγχο, τότε αναπόδραστα οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας.

Η αβεβαιότητα που δημιουργούν οι μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - εταίρων, αλλά και η καλλιέργεια προσδοκιών για ευνοϊκές ρυθμίσεις, καταγράφονται ήδη στα αποτελέσματα των τραπεζών του α΄ τριμήνου. Οπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν περίπου κατά 60 - 70 μονάδες βάσης και προσέγγισαν το 35% έναντι 34,4% στο τέλος Δεκεμβρίου (εκτιμήσεις) και 34,2% που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014 (σύμφωνα με την ΤτΕ). Η έξαρση στη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων το πρώτο τρίμηνο έρχεται έπειτα από περίπου ένα χρόνο σταθερής μείωσής τους από τρίμηνο σε τρίμηνο. Οι τράπεζες περίμεναν ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έφτανε στο ζενίθ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και εν συνεχεία από το φθινόπωρο αναμενόταν να αρχίσει η αποκλιμάκωση του δείκτη. Πλέον η πορεία αυτή έχει μετατεθεί για τουλάχιστον έξι μήνες και αναμένεται –εφόσον υπάρξει συμφωνία και η κατάσταση στην οικονομία ομαλοποιηθεί– τα «κόκκινα» δάνεια να συνεχίσουν να αυξάνονται έως το τέλος του έτους και εν συνεχεία στις αρχές του 2016 να αρχίσει η σταδιακή μείωσή τους.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου