αρωματικό κάρυ με πατάτες και ντομάτα


Όποιος μια στις τόσες δεν κολλάει με κάποιο κάρυ -ένα ή δυό ανά εποχή είναι αρκετά-, χάνει μεγάλο μέρος από την υγρή, εθιστική μαγεία της ανατολής. Ένα κάρυ είναι η ευκαιρία να αφεθείς στον γιορταστικό πειρασμό των γεύσεων. Να κυλήσουν στο αίμα σου τα αρώματα και τα μπαχαρικά και στην τελευταία μπουκιά του πιάτου να νιώθεις ήδη την έλλειψη της επόμενης. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για κάρυ με κρέας ή λαχανικά, απλό, σύνθετο ή σε κάποιο ευγενέστερο συνδυασμό με φρούτα, όσο υπάρχει το ζουμερό περιβάλλον μέσα στο οποίο ενώνονται τα υλικά και οι θεϊκές ευωδιές. Το εξαιρετικά απλό κάρυ με πατάτες και ντομάτα, μαγειρεμένο ελαφρώς πικάντικο είναι το εποχιακό φαβορί της κουζίνας μας.

Είναι ιδιαίτερα αρωματικό, ελαφρύ και εύκολο να προσαρμοστεί στην υποκειμενική αντίληψη του καυτερού -αυτή που στους καταλόγους φαγητού μετριέται με πιπεριές από μια ως τέσσερις. Γι’ αυτό αρέσει και σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα πικάντικα. Προέρχεται από την κοσμοπολίτικη Κεράλα των φοινικόδενρων (Νοτιοδυτική Ινδία), μια από τις λίγες περιοχές της Ινδίας όπου δεν γίνονται κοινές διακρίσεις στα είδη του φαγητού και οι άνθρωποι ανεξαρτήτως θρησκείας απολαμβάνουν εξίσου χορτοφαγικά πιάτα και μη -η κουζίνα της Κεράλα διαθέτει ωραιότα πιάτα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι κλπ.




Τα πιάτα κάρυ είναι μαγειρεμένα με αρκετή μυρωδάτη σάλτσα, τόση που αν χρειαστείς επιπλέον, υπάρχει πάντα για να σερβιριστείς. Στο κάρυ με πατάτες και ντομάτα, η ελαφριά σάλτσα είναι συνδυασμός από γάλα κανονικό και γάλα καρύδας, φρέσκο (από καρύδα) ή συσκευασμένο. Το κάναμε σε διάφορες εκδοχές, δοκιμάζοντας και τριμμένη φρέσκια καρύδα με το γάλα της αλλά και παραλείποντάς την εντελώς κάποιες φορές, αφήνοντας τα αρώματα του πιάτου να περάσουν απλώς στο κανονικό γάλα. Ο ενθουσιασμός ποσώς μειώθηκε, κάθε άλλο. Εξ ου και η συνταγή συστήνεται χωρίς δεύτερη σκέψη. Χρησιμοπιείστε μια μικρή πράσινη καυτερή πιπεριά αντί για μπούκοβο, αν έχετε, κάνοντάς της απλώς ένα σχίσιμο κατά μήκος, χωρίς να την διαλύσετε. Έτσι, θα μεταφερθεί η μυρωδάτη σπιρτάδα της στο φαγητό και θα δέσει με το τζίντζερ, χωρίς να κάνει το αποτέλεσμα πολύ καυτερό.

Είθισται τα κάρυ να σερβίρονται με ρύζι, απλό ή γιορταστικό τύπου μπιριάνι ή/και με τραγανά δισκότροπα επίπεδα πάπανταμ ή αφράτα άπαμ (κρέπες που γίνονται επίσης με γάλα καρύδας). Όποια συνοδεία κι αν επιλέξετε, αυτό το απλό κάρυ είναι τόσο ευχάριστο που η ευωδιαστή γεύση του σε κάνει να κολλάς.

αρωματικό κάρυ με πατάτες και ντομάτα

αρωματικό κάρυ με πατάτες και ντομάτα - υλικά

αρωματικό κάρυ με πατάτες και ντομάτα

Προετοιμασία: 10 λεπτά και 25 λεπτά το μαγείρεμα. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Υλικά (για 4 άτομα)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ξυλάκι κανέλα
4 σπόρους κάρδαμο
1-2 μικρές σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες ολόκληρες
1 φύλλο δάφνη
—————
1 μεγάλο κρεμμύδι και 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (ή στο μούλτι για μερικά δευτερόλεπτα)
1 μεγάλη ντομάτα κομμένη στα 8
3 μεγάλες πατάτες σε κύβους περί τα 3 εκατ.
—————
1 αστεροειδής γλυκάνισος
1/2 κ.γ. μπούκοβο ή 1 πράσινη καυτερή πιπεριά σχισμένη στη μέση
2 εκατ. φρέσκο τζίντζερ κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια (ή 1/2 κ.γ. σκόνη)
1/2 κ.γ. κουρκουμάς
600 ml γάλα (κάνει και λάιτ 1.5% λιπαρά)
100 ml γάλα καρύδας και 50 ml νερό
αλάτι

αρωματικό κάρυ με πατάτες και ντομάτα - παρασκευή 1 

Ετοιμάζετε τα αρωματικά και τα κρεμμύδια: Σε κατσαρόλι (μέτρια φωτιά) βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτετε την κανέλα, τη δάφνη, το κάρδαμο και το σκόρδο. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε για 2 λεπτά.
Βάζετε τα κρεμμύδια και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας (3-4 λεπτά).
Προσθέτετε τις ντομάτες, το μπούκοβο (ή την καυτερή πιπεριά), το τζίντζερ, τον κουρκουμά και το αστεροειδές. Μαγειρεύετε 2 λεπτά.
Βάζετε τις πατάτες, το γάλα  και αλάτι. Σιγοβράζετε ανακατεύοντας μερικές φορές για 10 λεπτά.

αρωματικό κάρυ με πατάτες και ντομάτα - παρασκευή 2 

Ολοκληρώνετε το κάρυ: Ρίχνετε το γάλα καρύδας και το νερό. Δοκιμάζετε και διορθώνετε στο αλάτι. Σιγομαγειρεύετε για άλλα 8-10 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να είναι έτοιμες.

Σερβίρισμα: Ζεστό ή σχεδόν σε θερμοκρασία περιββάλλοντος τους ζεστούς μήνες, με μερικές λεπτοκομμένες ροδέλες από το πράσινο του κρεμμυδιού ή τσάιβς ή μαϊντανό.


Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου