Αποσύρουν την πρότασή τους οι Θεσμοί


Το Plan B για την Ελλάδα-Τι θα συζητήσουν στο Eurogroup
Μπουρλότο στη διαπραγμάτευση έβαλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με το σκληρό διάγγελμά του, στο οποίο-μεταξύ άλλων-ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος  τη μεθεπόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου και το ερώτημα προς τους ψηφοφόρους θα είναι η  αποδοχή ή απόρριψη της τελεσιγραφικής πρότασης των Θεσμών, που περιλαμβάνει σκληρά υφεσιακά μέτρα, με φορολογικές επιβαρύνσεις και περικοπές σε μισθούς-συντάξεις. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε ήδη την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά  Ολάντ και σήμερα θα αποστείλει επιστολή στους επικεφαλής της Κομισιόν και της ΕΚΤ, ζητώντας ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος και συνέχιση του ELA, ώστε να μην ανακύψουν προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως οι Θεσμοί αποσύρουν την πρότασή της και «οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι».

Το θρίλερ της διαπραγμάτευσης, που έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους Ευρωπαίος εταίρους και αναμένεται να βάλει «φωτιά» στις αγορές, συνεχίζεται και αν ισχύουν οι πληροφορίες που διέρρευσαν από την Κομισιόν το δημοψήφισμα είναι στον αέρα.Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα σημαίνει πως το πακέτο διάσωσης των 245 δισ. ευρώ προς την χώρα θα λήξει την Τρίτη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Dow Jones Newswires. Όπως σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, «οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι. Είναι ώρα για το Plan B».

Τι θα συζητήσουν στο Eurogroup
Όπως σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν στο Eurogroup του Σαββάτου εναλλακτικές για περισσότερη βοήθεια διάσωσης προς την Ελλάδα περιλαμβανομένης και της επιβολής capital controls. Από την πλευρά τους δύο άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν πως η πρώτη αντίδραση στο δημοψήφισμα θα είναι τα capital controls. Πάντως, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη και κορυφαίοι υπουργοί όπως οι κ.κ. Παππάς και Λαφαζάνης τονίζουν με βεβαιότητα την πρόθεση της κυβέρνησης να κρατηθούν ανοιχτές οι τράπεζες και χωρίς capital contrlols.

Το χρονικό του δημοψηφίσματος
Λίγο μετά τις 23:00 άρχισαν να προσέρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη , Γ.Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης, η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Ε. Κουντουρά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου πως πάμε για μια καλή συμφωνία και όχι για ένα συμβιβασμό που δεν θα είναι τίμιος.

Νωρίτερα, το Μαξίμου διαμήνυσε ότι «το επικοινωνιακό game, is over». Ειδικότερα, λίγο πριν αρχίσει το κυβερνητικό Συμβούλιο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι χθες στο Εurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στο κείμενο των θεσμών εντός 24ωρών και τόνισαν ότι όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές κατέστησαν σαφές ότι η Αθήνα απορρίπτει την πρόταση των θεσμών για παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, με χρηματοδοτική κάλυψη ύψους 15,5 δις ευρώ, καθώς η πρόταση των θεσμών «κρίνεται παντελώς ανεπαρκής» , καθώς όπως δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δεν περιλαμβάνει αρκετή χρηματοδότηση. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πρόταση των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση ήταν να νομοθετηθούν άμεσα βαθειά υφεσιακά μέτρα, ως προϋπόθεση για πεντάμηνη χρηματοδότηση.

Υπενθυμίζεται πως μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν βασίστηκαν σε τελεσίγραφα και εκβιασμούς.  Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να αμφισβητήσει αυτές τις αρχές, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου