Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από Standard and Poor's


Αυτή η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση ότι αν η Ελλάδα δεν πετύχει συμφωνία με τους πιστωτές της θα χρεοκοπήσει τους επόμενους 12 μήνες


Πιο βαθιά στην περιοχή του junk «έριξε» την Ελλάδα η Standard and Poor's. Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε κατά μία μονάδα την αξιολόγηση για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε "CCC" από "CCC+" προηγουμένως, με αρνητικό το outlook.

Όπως εξηγεί ο οίκος, η κίνησή του αυτή αντανακλά την εκτίμηση ότι αν η Ελλάδα δεν πετύχει συμφωνία με τους πιστωτές της θα χρεοκοπήσει τους επόμενους 12 μήνες

Στην ανάλυσή της η Standard and Poor's αναφέρει:

Η καθυστέρηση της καταβολής της δόσης του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου δείχνει πως καθώς η θέση ρευστότητας της χώρας συνεχίζει να επιδεινώνεται, η Ελλάδα δίνει προτεραιότητα στην πληρωμή συντάξεων και μισθών έναντι της εκπλήρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων.

Κατά την άποψή μας χωρίς μια αναστροφή της πορείας του ΑΕΠ και χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο.

Η ΕΚΤ παρέχει αυτή τη στιγμή ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ της χώρας.

Η συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αυξάνει την πιθανότητα επιβολής capital controls ώστε να περιοριστεί η περαιτέρω «αιμορραγία» καταθέσεων και να εκδοθεί ένα παράλληλο με το ευρώ νόμισμα. 

Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου