Δυο κινήσεις Τσίπρα για συμφωνία


Σήματα ότι είναι έτοιμος να συμβιβαστεί σε όλα τα επίπεδα στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας με στόχο την επίτευξη άμεσης και βιώσιμης συμφωνίας, με τους εταίρους που επιτρέψει την άμεση επαναλειτουργία και αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος και την επίλυση –σε στάδια- του ζητήματος του χρέους. Κεντρικό ζητούμενο του νέου προγράμματος είναι η επαρκής και πλήρης χρηματοδότηση του χρέους ώστε να αποκατασταθεί τάχιστα η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να επανέλθει η Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα και στο Eurogroup ότι είναι έτοιμος να αποσύρει ή έστω να ψηφίσει θετικά στο Δημοψήφισμα εφόσον επιτευχθεί μια συμφωνία σε πρώτο επίπεδο με τους θεσμούς και το Eurogroup. Την αλλαγή της κυβερνητικής γραμμής άφησε να διαφανεί και σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάνης Δραγασάκης, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για να συνάψει και να εφαρμόσει τη συμφωνία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκτός από την απόσυρση του Δημοψηφίσματος, εφόσον οι εταίροι δημιουργήσουν τον απαραίτητο πολιτικό χώρο, θα ακολουθηθεί από δομικό ανασχηματισμό, ώστε να συνταχθεί μια ομάδα εφαρμογής της συμφωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές ρόλων και η είσοδος στελεχών με πιο τεχνοκρατικό προφίλ που θα μπορέσουν να φέρουν εις πέρας αποστολές που θα έχουν και αντιδημοφιλή χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται και η σιωπηρή συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες διαθέτουν προσωπικό για την επάνδρωση του μηχανισμού.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται ήδη ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζοντας την επόμενη ημέρα, σε όλα τα επίπεδα, ανεξαρτήτως αν τελικά θα επιτευχθεί συμβιβασμός τώρα ή μετά το Δημοψήφισμα.

Στόχος όμως του Μαξίμου σε αυτή τη φάση είναι η απεμπλοκή της κατάστασης τώρα, ώστε να μην φτάσει ο κόσμος στην κάλπη ενός διχαστικού Δημοψηφίσματος δείχνοντας παράλληλα βούληση συνεργασίας με τους θεσμούς και τους εταίρους, στο πλαίσιο ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

Το μήνυμα φαίνεται να έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι αν και στη συνεδρίαση της Τρίτης του Eurogroup απέρριψαν το αίτημα παράτασης του προγράμματος, το οποίο έληξε στις 12 τα μεσάνυχτα, άνοιξαν την πόρτα για νέο γύρο διαπραγματεύσεων με αντικείμενο το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, με τον ESM.


Αν και η κυβέρνηση επιθυμεί να εξαιρέσει από το νέο πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η συμμετοχή του θεωρείται δεδομένη, ενώ η πρόταση της Κριστίν Λαγκαρντ για μια ισορροπημένη λύση με δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και ως αντάλλαγμα πλήρη χρηματοδότηση του χρέους και σαφείς ενέργειες για την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου