Κυριακή 20 Σεπτέμβρη το μεγάλο ξεκαθάρισμα


ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η διεξαγωγή εκλογών όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δηλαδή πλέον στις 13 Σεπτεμβρίου (και το αργότερο στις 20, μια βδομάδα αργότερα) είναι η επιβεβλημένη λύση για τον Αλέξη Τσίπρα.

1. Ο πρωθυπουργός καλείται να έχει μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία θα επιτρέψει στην κυβέρνησή του να εφαρμόσει την πολιτική της. Κάτι που δεν διαθέτει αυτή την ώρα όπως έδειξαν οι τελευταίες κρίσιμες ψηφοφορίες.
2. Καλείται να εφαρμόσει μια δύσκολη συμφωνία, την οποία επιθυμεί αν προσαρμόσει σύμφωνα με τις εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αποφεύγοντας και πάλι να πληρώσουν τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.
3. Θέλει επίσης να ολοκληρώσει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους που πλέον είναι το μέγα θέμα για όλη την Ευρώπη.
4. Καλείται επίσης να μεταρρυθμίσει επιτέλους το κράτος το οποίο μας οδήγησε στη χρεοκοπία και να εξασφαλίσει συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης.

Οι αρχικές σκέψεις ήταν οι εκλογές να διεξαχθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου, όμως οι εξελίξεις έχουν καταστήσει αναγκαίο την εξεύρεση, άμεσα, μιας νέας σταθερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κρύψει τις σκέψεις του από τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, στον οποίο εξήγησε πως μπορεί και να προσφύγει στις κάλπες, αν οι εξελίξεις το επιβάλλουν.

Υπηρεσιακή πρωθυπουργός η Βασιλική Θάνου
Οι πρόωρες εκλογές που θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας, βάσει του Συντάγματος, (άρθρο 37) θα διεξαχθούν από υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Αναμένεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαγνώσει τις προθέσεις και τις δυνατότητες των Κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση. Με δεδομένη την θέση του κ. Τσίπρα, δεν θα είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης με άλλη σύνθεση. Έτσι θα οριστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, επειδή δεν υπάρχει ακόμα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο Ε. Βενιζέλος – και άρα το ΠΑΣΟΚ ίσως και κάποια ακόμα κόμματα- έθεσε θέμα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας (άρθρο 41 του Συντάγματος), από την ώρα που ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του θα έχουν χάσει τη δεδηλωμένη. Όμως όλα δείχνουν πως θα πάμε σε εκλογές για να σχηματισθεί μια νέα σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είτε με την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως αποτέλεσμα συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με κάποιο άλλο κόμμα.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στα συντομότατα χρονικά περιθώρια που ορίζει το Σύνταγμα, δηλαδή σε 22 μέρες από την ανακήρυξή τους. Αυτό οδηγεί σε εκλογές στις 13 Σεπτεμβρίου, το αργότερο στις 20 του ίδιου μήνα. Η εκλογή των βουλευτών θα γίνει με βάση τη Λίστα υποψηφίων που θα ορίζει ο αρχηγός κάθε κόμματος και όχι με σταυρό προτίμησης, γιατί διεξάγονται εκλογές σε λιγότερο από 18 μήνες από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Αυτό θα δημιουργήσει πιο συμπαγείς κοινοβουλευτικές ομάδες, σε σχέση με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ της Κεντροαριστεράς
Έχει καταστεί αναγκαίο το κυβερνών κόμμα, να εκφράσει τις δυνάμεις της παραγωγής, τις πραγματικά μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Όπως επίσης και να εκφράσει την καινούργια Κεντροαριστερά, την πολιτική δύναμη που θα στηριχθεί στα μεσαία στρώματα. Αυτή ήταν και είναι η επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα, πολιτική με την οποία διαφωνούν οι συνιστώσες, αλλά και βουλευτές όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το τρίτο μεγάλο κόμμα που διασπάται λόγω των μνημονίων, μετά από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ. Είναι πλέον φανερό ότι η αριστερή πτέρυγα του κόμματος (Αριστερή Πλατφόρμα, και άλλες κομμουνιστογενείς συνιστώσες) έχουν διαχωρίσει το δρόμο τους, έχουν πρακτικά διασπαστεί από το σώμα του ΣΥΡΙΖΑ και από την πολιτική που επιδιώκει να χαράξει ο Αλέξης Τσίπρας. Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενη πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, λόγω της διαφωνίας των συνιστωσών με μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Οι αρνητικές εξελίξεις σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και η συμφωνία που επεβλήθη τελικώς στη χώρα, οδήγησε στη διάσπαση γρηγορότερα και με βίαιο τρόπο. Όμως πλέον είναι φανερό ότι όλοι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους.

Με ποια συνθήματα
Η προσφυγή στις κάλπες είναι ρίσκο για τον Αλέξη Τσίπρα, με δεδομένο ότι έχει μια συμφωνία στην πλάτη του και έχει ψηφίσει ένα Μνημόνιο με εξαιρετικά επαχθείς όρους.

Ο κ. Τσίπρας έχει αναγνωρίσει και την αποτυχία της διαπραγμάτευσης και το επαχθές του Μνημονίου. Όμως τα στοιχήματα είναι πολλά και για τον ίδιο και για τη χώρα.

Η εξουσία στη χώρα δεν έχει κριθεί ακόμα. Όσοι κυβερνούσαν τις τελευταίες δυο δεκαετίες και οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, επιμένουν να επιστρέψουν.

Το στοίχημα για τον Αλ. Τσίπρα είναι να κτυπήσει την ασυδοσία των βαρόνων, να προωθήσει πολιτικές αναπτυξιακές και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Στοίχημα για τον Αλ. Τσίπρα είναι επίσης και μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες να εφαρμοστεί το Μνημόνιο σε βάρος των ασθενέστερων πολιτών.

Υπάρχει επίσης το μέγα θέμα, της αναδιάρθρωσης του χρέους. Το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό και είναι υπέρ του ελληνικού αιτήματος, παρά τις αντιρρήσεις Γερμανών, Φιλανδών κ.ά.

Αποχωρώντας από την Ελλάδα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ν. Βελκουλέσκου, έστειλε μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους, για ελάφρυνση του χρέους.

Στην «αποχαιρετιστήρια» γραπτή δήλωσή της αναφέρει ότι «Το ΔΝΤ θα αξιολογήσει τη συμμετοχή του στην παροχή περαιτέρω οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, μόλις γίνουν τα βήματα στο πρόγραμμα των αρχών και την ελάφρυνση χρέους και αναμένεται στο χρόνο της πρώτης αξιολόγησης για το πρόγραμμα του ESM».

Για τη χώρα όμως το ζήτημα της διακυβέρνησης δεν εξαντλείται στα οικονομικά θέματα. Ο απεγκλωβισμός από το σφικτό εναγκαλισμό με την Γερμανία, είναι το ζητούμενο ειδικά σε μια εποχή που όλες οι ισορροπίες και στην Ευρώπη και στην περιοχή μας, αλλάζουν ραγδαία. Ο Αλ. Τσίπρας θα διακηρύξει τις προθέσεις του και τα ανοικτά ζητήματα για τη χώρα. Και με αυτά θα πάει στην προεκλογική εκστρατεία.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου