Μελιτζάνες μπουκιές γεμιστές


Μελιτζάνα, ντομάτα, βασιλικός: μεσογειακό τρίο με δεμένη γεύση που προκαλεί τα ταιριάσματα κάθε εποχής, ειδικά όμως της γενέθλιάς τους καλοκαιρινής. Μειώστε το μέγεθος, προσθέστε ένα-δυό απ’τα αγαπημένα σας τυριά και ελαιόλαδο et voila ένα από τα πιο νόστιμα ορεκτικά για κάθε περίσταση: μελιτζάνες μπουκιές γεμιστές, ψητές στο φούρνο.

μελιτζάνες μπουκιές γεμιστές

Συνταγή-ιδέα που προσαρμόζεται στα δεδομένα της γεύσης και στα υλικά της εποχιακής κουζίνας. Το μόνο δεσμευτικό για να έχετε μπουκιές στο σερβίρισμα είναι να επιλέξετε τις λεπτές μακριές μελιτζάνες (μοβ ολόκληρες ή με ρίγες). Τα ντοματάκια της γέμισης θα μπορούσαν το καλοκαίρι να είναι και πομοντόρια, ακόμη και φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες σε κύβους (και στις δύο περιπτώσεις χωρίς τα σπόρια). Τις σχεδόν μισές εποχές του χρόνου, ο φρέσκος βασιλικός (αν δεν έχετε χειμωνιάτικο) μπορεί να δώσει τη θέση του στο δυόσμο ή στη μέντα, προσφέροντας στο ορεκτικό την αρωματική ένταση που αποζητούν οι κρύοι μήνες. Ως προς τα τυριά, ο συνδυασμός ενός κρεμώδους τυριού με ήπια γεύση, με ένα πικάντικο δουλεύει εξαιρετικά και αποδίδει ένα φρέσκο, ωραία ισορροπημένο γευστικό αποτέλεσμα. Στη συνταγή επιλέχτηκε η βουβαλίσια μοτσαρέλα (di bufala) και η παρμεζάνα, που δεν σαμποτάρουν το ντελικάτο άρωμα του βασιλικού. Ωστόσο, ενδιαφέρων θα ήταν και άλλος συνδυασμός τυριών π.χ. κατσικίσιο, ταλαγάνι, μανούρι ή ακόμη και μια γλυκιά γραβιέρα για το εσωτερικό με πεκορίνο ή Σαν Μιχάλη ή κάποιο κεφαλοτύρι για την επιφάνεια. Εξαιρώ την φέτα, η οποία είναι καταλυτική όπου μπαίνει και καπελώνει με τη δύναμή της, τις υπόλοιπες γεύσεις. Αν την χρησιμοποιήσετε, θα έχετε μελιτζάνες μπουκιές γεμιστές με φέτα καταρχήν και στο βάθος τα υπόλοιπα, με αναμφίβολα οικεία νοστιμιά, πλην όμως κάπως φανταχτερή και πιο ρουστίκ.


Με δυο λόγια: εύκολο ορεκτικό που επωφελείται της μεστής γεύσης των υλικών και του συμπληρωματικού τρόπου που αυτά λειτουργούν μεταξύ τους για να συνθέσει ένα απλό εξαιρετικό πιάτο με εμφανή χαρακτήρα.

μελιτζάνες μπουκιές γεμιστές με ντομάτα, βασιλικό και τυριά

Προετοιμασία: 30 λεπτά περίπου συν το ψήσιμο. Μπορείτε να τις ετοιμάσετε αρκετά νωρίτερα και να τις ζεστάνετε ελαφρά την τελευταία στιγμή στους 100 βαθμούς C. Διαλέξτε τις πιο λεπτές μακριές μελιτζάνες. Ετοιμάστε την γέμιση όσο ψήνονται τα κομμάτια. Εύκολη και μάλλον γρήγορη συνταγή.


Υλικά (για 5-6 άτομα)
500-550 γρ. μελιτζάνες λεπτές και μακριές
300 γρ. βουβαλίσια μοτσαρέλα ή άλλο τυρί ήπιας γεύσης της αρεσκείας σας, σε μικρούς κύβους (περί το 0.5εκ.)
200 γρ. ντοματίνια κομμένα στα 4
4+2 κ.σ. παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
6-7 μεγάλα φύλλα βασιλικού διπλωμένα και κομμένα σε λεπτές λωρίδες
ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1-2 κορυφές βασιλικού ή φύλλα για το σερβίρισμα




μελιτζάνες μπουκιές γεμιστές

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε τις μελιτζάνες: Τις πλένετε και τις κόβετε κάθετα στο μήκος τους σε κομμάτια 2.5 εκ. περίπου (max 3εκ.). Με κουτάλι ή το εργαλείο που κάνει μπαλλάκια, αφαιρείτε την ψίχα από κάθε κομμάτι, προσέχοντας να μείνει ο πάτος περί το 0.5 εκ. πάχος και άλλο τόσο περίπου περίβλημα στο τοίχωμα. Βάζετε τα κομμάτια σε ταψί, αλατίζετε και ρίχνετε 1 γραμμή ελαιόλαδου. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά. Αποσύρετε. Κατεβάζετε την θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς C.
Σημείωση: Την ψίχα που περίσσεψε μπορείτε να την τηγανίσετε και να κάνετε ομελέτα ή να την χρησιμοποιήσετε σε καπονάτα.

Ετοιμάζετε την γέμιση: Σε μπολ ανακατεύετε την μοτσαρέλα, τα ντοματίνια, τις 4 κ.σ. παρμεζάνα, τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Δοκιμάζετε και διορθώνετε, αν χρειάζεται.
Ολοκλήρωση: Χρησιμοποιώντας κουτάλι, μοιράζετε το μείγμα στις κοιλότητες των κομματιών της μελιτζάνας, πιέζοντας ελαφρά. Θα πρέπει να είναι αρκετά γεμάτες με την γέμιση σχεδόν να ξεχειλίζει, γιατί με το ψήσιμο η μοτσαρέλα θα λιώσει και ο όγκος θα μικρύνει. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο παρμιτζιάνο και ψήνετε στους 200 βαθμούς C για άλλα 10 λεπτά. Αποσύρετε και αφήνετε να κρυώσουν.

μελιτζάνες μπουκιές γεμιστές

Σερβίρισμα: Οι μελιτζάνες μπουκιές γεμιστές σερβίρονται χλιαρές ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος το καλοκαίρι, και ελαφρώς ζεστές τον υπόλοιπο χρόνο. Μεταφέρετε τα κομμάτια σε πιατέλα και προσθέστε ανάμεσά τους φύλλα βασιλικού ή μια κορυφή στο πλάι.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου