Ποιο τρόφιμο μειώνει την κατάθλιψη έως και 20%;


Η κατάθλιψη μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η νόσος του 21ου αιώνα και τα κρούσματα της αναμένεται να αυξηθούν όσο μεγαλώνει η οικονομική κρίση, όσο οι άνθρωποι αποξενώνονται και όσο η ανασφάλεια αυξάνεται. Αν θέλετε να νιώσετε περισσότερο ευτυχισμένοι χωρίς να καταφύγετε σε φάρμακα, η φύση μπορεί να σας δώσει τη λύση. Μια νέα έρευνα στην Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας έδειξε ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο τόνος, οι σαρδέλες, μπορούν να μειώσουν την κατάθλιψη έως και 20%.

Στη συγκεκριμένη μελέτη οι γυναίκες που έτρωγαν τακτικά ψάρια είχα 16%  και οι άνδρες 20% χαμηλότερο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη, από ό,τι εκείνοι που έτρωγαν πολύ λίγο ή καθόλου ψάρια. Και αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται κυρίως στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια και μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης, δύο νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται στην διάθεση του ανθρώπου. Η ντοπαμίνη συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του εγκεφάλου με πιο σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά, στη διάθεση, στον ύπνο, στη μάθηση και στη συγκέντρωση. Και η έλλειψη της εμπλέκεται σε κάποιες ασθένειες όπως είναι η κατάθλιψη και η νόσος του Πάρκινσον. Η σεροτονίνη είναι η ουσία που ευθύνεται για την ηρεμία, τη χαλάρωση και την ευδαιμονία. Η έλλειψης της προκαλεί διαταραχές στον ύπνο, κατάθλιψη και μειωμένη κριτική ικανότητα.

Η παραπάνω μελέτη όμως, δεν είναι η μοναδική, διότι έχουν διεξαχθεί αρκετές οι οποίες συνδέουν τη μείωση της μανιοκατάθλιψης με τη κατανάλωση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που βρίσκονται κυρίως στον τόνο, στον σολομό, στις σαρδέλες και γενικά σε όλα τα λιπαρά ψάρια. Αν λοιπόν, θέλετε να αποκτήσετε ευδαιμονία, καρπωθείτε από τα τεράστια οφέλη που προσφέρουν τα ψάρια και αρχίστε να τα καταναλώνετε δύο φόρες την εβδομάδα.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου