Οι γυναίκες της Ισπανίας πλέκουν κουβέρτες για να ζεστάνουν τους Σύριους εν όψει του βαρύ χειμώνα


Όλοι μας λίγο ή πολύ, έχουμε ακούσει ή θυμόμαστε τις ιστορίες των γιαγιάδων μας που μας έλεγαν για τα δύσκολα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν οι άνδρες έφευγαν για το μέτωπο και εκείνες έμεναν πίσω. Τα βράδια μαζεύονταν σε ένα σπίτι και άρχιζαν να πλέκουν για ώρες. Φανέλες, πουλόβερ κάλτσες. Για να τα στείλουν στο μέτωπο, φροντίζοντας να κρατήσουν ζεστούς τους στρατιώτες.

Τέτοιες στιγμές αλλά υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες, για διαφορετικούς λόγους και με άλλους παραλήπτες αναβιώνουν σήμερα στην Ισπανία. Με τον χειμώνα να πλησιάζει και τον πόλεμο στη Συρία να μαίνεται, μια ομάδα γυναικών αλλά και μικρών κοριτσιών αποφάσισαν να ζεστάνουν όλους εκείνους τους πρόσφυγες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Την περασμένη Δευτέρα η Ένωση Υποστήριξης Σύριων Πολιτών, μια ΜΚΟ με έδρα στη Μαδρίτη, παρέλαβε 3.500 κουβέρτες από γυναίκες από κάθε γωνιά της Ισπανίας που τις έπλεξαν με τα χέρια τους. Στόχος τώρα, όπως ανάφερε στην World Post μέσω Facebook είναι να μπορέσουν να σταλούν οι κουβέρτες στη Συρία μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και σίγουρα πριν ο καιρός επιδεινωθεί και η θερμοκρασία πέσει ακόμη περισσότερο. Παραλήπτες θα είναι οργανώσεις με έδρα τη Συρία.

blankets spain syria

blankets spain syria

Οι γυναίκες όμως στην Ισπανία, δεν στέλνουν μόνο τις κουβέρτες και την αγάπη τους στους Σύριους αλλά και μηνύματα γραμμένα στην ετικέτα κάθε κουβέρτας: «Είμαστε μαζί σας» ή άλλες που γράφουν «Η ζεστασιά αυτής της κουβέρτας θα σας χαρίσει γαλήνη».

Πως ξεκίνησε το La Manta de la Vida
Η καμπάνια, έτυχε μεγάλης επιτυχίας με τη βοήθεια και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πρωτίστως του Facebook στο οποίο δημιουργήθηκε σχετική ομάδα στις 6 Σεπτεμβρίου από τρεις φίλες. Τις Marta Blanco, την Clara Montagut και τη Lucia Ruiz de Aguirre.

blankets spain syria

Η Blanco είχε προσέξει πως «όλοι μιλούσαν για τους πρόσφυγες αλλά δεν ξόδευε ούτε ένα λεπτό από το χρόνο του για τους ανθρώπους που συνέχιζαν να ζουν στη Συρία, στην καρδία του πολέμου, χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα. Χωρίς σπίτι, χωρίς ρούχα ούτε καν μία κουβέρτα για να σκεπαστούν», είπε η de Aguirre στην WorldPost.

Η ομάδα στο Facebook φέρει την ονομασία «La Manta de la Vida» δηλαδή «Η κουβέρτα της ζωής». Μέσα σε τρεις μέρες από τη δημιουργία του γκρουπ ανταποκρίθηκαν 50 άτομα από διάφορες περιοχές της Ισπανίας. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν και λογαριασμούς στο Instagram και το Τwitter - #LaManataDeLaVida- για να μεταφέρουν το μήνυμά τους σε όλο τον κόσμο. Αυτή την εβδομάδα η ομάδα στο Facebook έχει πλέον περισσότερα από 4.400 μέλη.

blankets spain syria

Σημειώνεται πως στη Μέση Ανατολή την περασμένη χρονιά καταγράφηκαν σφοδρές βροχοπτώσεις και χιονοθύελλες που κατέστρεψαν σκηνές ενώ ολόκληρες περιοχές πλημμύρισαν. Αρκετοί άνθρωποι-ακρετοί εκ των οποίων παιδιά και νεογέννητα- πέθαναν εξαιτίας της έκθεσή τους στις ακραίες καιρικές συνθήκες Η δε θερμοκρασία στη Συρία ήταν υπό το μηδέν.

Περισσότερα από 4εκατ. άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία, το Ιράκ, η Αίγυπτος ενώ περίπου 6,7εκατ. Άνθρωποι παραμένουν στη Συρία.

blankets spain syria

blankets spain syria

Το συγκεκριμένο άρθρο βασίστηκε ρεπορτάζ της διεθνούς έκδοσης της Ηuffington Post (WorlPost), και προσαρμόστηκε στα ελληνικά.
huffingtonpost.gr 
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου