Αναβάλλεται το Euroworking Group - Δεν εκταμιεύεται η δόση


Σε θρίλερ εξελίσσεται για την κυβέρνηση η εκταμίευση της δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ. Το σημερινό Euroworking Group, το οποίο θα εξέταζε την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση προς τους δανειστές και που θα άνοιγε το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης, αναβλήθηκε. Με δεδομένο ότι η Αθήνα έχει υλοποιήσει μόλις το ένα τρίτο των 49 δράσεων, οι θεσμοί, που βρίσκονται στην Αθήνα, δεν έχουν ολοκληρώσει την έκθεσή τους και το EWG δεν θα είχε αντικείμενο συζήτησης. Ωστόσο, η αναβολή του EWG όπως και η μη εκταμίευση της δόσης δεν βρήκε προ εκπλήξεως την κυβέρνηση. Για το κυβερνητικό επιτελείο είχε ως δεδομένου ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς η διαπραγματεύσεις και η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα που είχε σχεδιαστεί, πιθανές ανατροπές των επόμενων κρίσιμων ημερομηνιών, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση για την Ελλάδα. 
 
Crash test με τους Θεσμούς
 
Πάντως, η έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα ενδεχομένως να επισπεύσει τις διαδικασίες ή να δρομολογήσει άλλες εξελίξεις. Το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη.
 
Ο κ. Τσακαλώτος θα έχει δύο συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής τους στην Αθήνα.
 
Το πρωί μαζί με τον υπουργό Επικρατείας θα συζητήσουν με τους εκπροσώπους των δανειστών για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος και συγκεκριμένα για τις εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα μέτρα.
 
Το απόγευμα μαζί με τον κ. Τσακαλώτο θα είναι οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών, κ.κ. Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης και θα εξετασθούν με τους θεσμούς οι οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις και συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός του 2016 και οι αλλαγές στη φορολογία.
 
Ισοδύναμα για τρύπα έως και 3,5 δισ. ευρώ
 
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε κυνήγι ισοδύναμων, προκειμένου να αποφύγει σκληρότερα μέτρα, με τον λογαριασμό να φθάνει τα 3 - 3,5 δισ. ευρώ και τον χρόνο να πιέζει καθώς το κουαρτέτο των ελεγκτών – δανειστών βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και ζητά τήρηση των προαπαιτούμενων.
 
Ήδη ανακοινώθηκε ο ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην εκπαίδευση, ωστόσο η μείωση των συντελεστών στο 13% για τα σχολεία και στο 6% για τα φροντιστήρια ανοίγει μια νέα «τρύπα» της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. 
 
Ακολουθεί το ασφαλιστικό, όπου ο Γιώργος Κατρούγκαλος προανήγγειλε το τέλος των επικουρικών συντάξεων και τη θέσπιση βασικής σύνταξης, στα 390 ευρώ και σειρά παίρνουν οι αγρότες.
 
Συγκεκριμένα, αναφορικά με την φορολόγηση των αγροτών, μένει να ξεκαθαριστεί αν θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματός τους από το 13% στο 20%. Για να μη συμβεί αυτό, απαιτούνται περίπου 100 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές.
 
Το κυβερνητικό επιτελείο μελετά μια σειρά από αντισταθμιστικά μέτρα, όπως την αυστηροποίηση του ορισμού του αγρότη, αφορολόγητο στις επιδοτήσεις, εκπτώσεις λόγω δαπανών και ειδικά φορολογικά κίνητρα για την πρώτη τριετία των νέων αγροτών.
 
Περι τα 200 εκατ. Ευρώ θα χαθούν από τη φορολόγηση των ενοικίων, καθώς μετά τις έντονες αντιδράσεις αποσύρθηκε η συγκεκριμένη διάταξη, ενώ για το ΕΚΑΣ το κονδύλι που απαιτείται υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ ετησίως.
Την ίδια στιγμή, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί το μέτρο για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, απαιτούνται περίπου 375 εκατ. ευρώ.
 
Είκοσι εκατ. ευρώ χρειάζονται για να καλυφθεί το κενό από το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία.
Και όλα αυτά όταν, έπειτα από τις αποφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των μειώσεων στις συντάξεις, το ετήσιο κόστος για την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2012 ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου