Εντός του Μαρτίου το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση μαύρου χρήματος


Ένα ακόμα ραντεβού είχαν τα μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) προκειμένου να συζητήσουν τι θα γίνει τελικά με σημαντικά νομοσχέδια τα οποία μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Νομοσχέδια τα οποία παρουσιάστηκαν το 2015 και ακόμα δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη ξεκίνησε από τις μνημονιακές διατάξεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως είναι η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα νομοσχέδια για το πλαστικό και το «μαύρο» χρήμα ακόμη και για το Τέλος των 5 λεπτών που επιβλήθηκε σε κάθε στήλη παιγνιδιού του ΟΠΑΠ.

Με το συγκεκριμένο μέτρο η κυβέρνηση αντικατέστησε τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, και καλείται τώρα στις διαβουλεύσεις για το δημοσιονομικό «κενό» που θα ξεκινήσουν σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια να ενημερώσει για την τρίμηνη παράταση που δόθηκε με τη χθεσινή υπουργική απόφαση.

Ταυτόχρονα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ενημέρωσε για τις προτάσεις των θεσμών επί του νομοσχεδίου για το αδήλωτο χρήμα.

Στη ρύθμιση για την νομιμοποίηση των αδήλωτων καταθέσεων θα περιληφθούν και υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει σε επίπεδο δικαιοσύνης. Οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιληφθούν ακόμη και οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί στα διοικητικά δικαστήρια προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση για τη δικαιοσύνη αλλά και να στεφθεί με σίγουρη εισπρακτική επιτυχία το εγχείρημα.

Ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση την φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Η επιλογή του έτους θα είναι δικαίωμα του φορολογούμενου. Όσοι μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα σημαντική έκπτωση από το φόρο, εφόσον τοποθετηθούν σε ομόλογα ή προθεσμιικούς λογαριασμούς.

Επίσης στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων και τις ρυθμίσεις που εκκρεμούν από το νέο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια και τις προθεσμίες για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος σε πολλές μηνιαίες δόσεις μέχρι και τους αμειβόμενους με «μπλοκάκια».

Όσοι δηλαδή εργάζονται περιστασιακά ή είναι άνεργοι και κινδυνεύουν να φορολογηθούν επί τεκμαρτών εισοδημάτων με τον συντελεστή φορολόγησης του επιχειρηματικού εισοδήματος, δηλαδή με 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου η οποία έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%.

Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου