Καθυστερεί η κάθοδος των τεχνικών κλιμακίων λόγω ΔΝΤ. Πώς αντιδρά η κυβέρνηση


Με το προσφυγικό να αναδεικνύει τα δομικά προβλήματα της «Ενωμένης» Ευρώπης, η κυβέρνηση βρίσκεται για ακόμα μια φορά στο μάτι του κυκλώνα, αναζητώντας συμμάχους προκειμένου να αντεπεξέλθει στη διπλή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Υπό ασφυκτική πίεση εν μέσω προσφυγικής κρίσης, αγροτικών μπλόκων και μιας αξιολόγησης που δεν λέει να ξεκινήσει, το οικονομικό επιτελείο ψάχνει λύσεις και επιχειρεί να στήσει γέφυρες με όσους επιθυμούν να υπάρξει συνεννόηση σχετικά με την πορεία και την υλοποίηση του προγράμματος.

Ταυτόχρονα προσπαθεί να αναδείξει τους παράγοντες που βάζουν εμπόδια στη διαδικασία, στοχοποιώντας το ΔΝΤ και μερίδα των Ευρωπαίων οι οποίοι επιμένουν στην προσπάθεια τους να δυναμιτίσουν τη διαπραγμάτευση.

Και αυτό γιατί στην Αθήνα γνωρίζουν ότι κάθοδος των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ δεν θα υπάρξει. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδώσει την ευθύνη των καθυστερήσεων στο Ταμείο αποδίδοντας του, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας. 

Η άποψη που εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, δεν αποτελεί προσωπική του εκτίμηση, καθώς το σύνολο της κυβέρνησης αναγνωρίζει ότι το ΔΝΤ επιμένει σε απαιτήσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την Ελληνική πλευρά.

Ειδικά για τη στάση του Ταμείου αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι με την άκαμπτη θέση που κρατά, το ΔΝΤ επιχειρεί είτε να επιβάλλει το σύνολο των απαιτήσεων του, είτε να αποχωρήσει από το Ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, αν και φαινομενικά η αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα θα ικανοποιούσε την κυβέρνηση, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα κινδυνεύσει η ισορροπία και του Ευρωπαϊκού προγράμματος. 

Όπως εξηγούν οι ίδιοι παράγοντες, σε περίπτωση αποχώρησης του Ταμείου οι σκληροπυρηνικοί της Ευρώπης θα θέσουν αμέσως θέμα για τη συνέχιση και του Ευρωπαϊκού προγράμματος. 

Ως εκ τούτου, παρά τη σκληρή στάση που κρατά επίσημα η κυβέρνηση, στο παρασκήνιο ψάχνει τρόπο για να πείσει του τεχνοκράτες του Ταμείου να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην Αθήνα.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με το ΔΝΤ να διαμηνύει ότι η κ. Βελκουλέσκου δεν θα ταξιδέψει στην Αθήνα πριν υπάρξει πρόοδος «στη δουλειά» που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα παραμένει άγνωστη. 

Αυτό σημαίνει ότι άγνωστη παραμένει και η ημερομηνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, από τη στιγμή μάλιστα που οι διαφορές μεταξύ κυβέρνηση και δανειστών παραμένουν αγεφύρωτες, με τη διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο εδώ και ημέρες να έχει «παγώσει».
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου