ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ! Φτιάξτε το δικό σας μποστάνι!


Όσοι αγαπάμε την μαγειρική, θέλουμε τα υλικά που χρησιμοποιούμε να είναι τα καλύτερα, τα πιο νόστιμα και υγιεινά. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό βέβαια, καθώς συχνά είναι δύσκολο να ανακαλύψεις τις καλύτερες πρώτες ύλες, ενώ άλλες φορές, αυτές μπορεί να μην ανταποκρίνονται στα δικά σου οικονομικά standards.

Κάπου μέσα μας όλοι ευχόμαστε να είχαμε την δυνατότητα να έχουμε τα δικά μας φρούτα, λαχανικά και μυρωδικά, φρεσκότατα και προσεγμένα μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια από τον δικό μας κήπο. Για τους περισσότερους όμως αυτό δεν είναι εφικτό. Ή μήπως είναι;;;

Αρχικά, ας δούμε γιατί θα έπρεπε να μπείτε στην διαδικασία κατασκευής ενός δικούς σας κήπου. Πρώτα πρώτα θα έχετε άμεση πρόσβαση σε ό,τι πιο φρέσκο φρούτο ή λαχανικό μπορείτε να σκεφτείτε. Είναι τεράστια πολυτέλεια για έναν μάγειρα (ερασιτέχνη ή επαγγελματία) να έχει στην κουζίνα του υλικά που έχουν κοπεί μόνο λίγα λεπτά νωρίτερα. Επιπλέον, αν έχετε το δικό σας μποστάνι, γνωρίζετε πολύ καλά πόσο υγιεινό είναι το προϊόν σας, αν έχει φυτοφάρμακα ή αν είναι βιολογικό. Εξοικονομείτε επίσης ένα αρκετά μεγάλο ποσό το χρόνο, ειδικά αν είστε από αυτούς που προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα, που είναι συνήθως ακριβότερα. Πέραν τούτου, αδιαμφισβήτητα ένας κήπος/μποστάνι ομορφαίνει τον χώρο σας, «καθαρίζει» τον αέρα του σπιτιού σας και σας προσφέρει μια ανεκτίμητη επαφή με την φύση και το χώμα. Και δεν χρειάζεται βέβαια να έχετε χωράφι ή κήπο για να κάνετε το δικό σας μποστανάκι. Μια βεράντα ή ένα μπαλκόνι είναι αρκετά. Ακόμα να πειστείτε;

Ο επόμενος μήνας είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσετε τον κηπάκο σας. Αρχικά επιλέξτε τι θέλετε να φυτέψετε και απευθυνθείτε σε κάποιον που γνωρίζει λίγα πράγματα για τις καλλιέργειες. Συνήθως το φυτώριο ή ο γεωπόνος που θα αγοράσετε σπόρους έχει αρκετές γνώσεις για να σας καθοδηγήσει. Γενικά προτιμήστε σπόρους (και μάλιστα βιολογικούς), γιατί πολλές φορές, η μεταφύτευση μικρών φυτών δεν πετυχαίνει γιατί δεν προσαρμόζεται το φυτό στο νέο του περιβάλλον.

marouli2

Στη συνέχεια δείτε πού θα φτιάξετε το μποστανάκι σας. Αν έχετε κήπο με δέντρα, φροντίστε ο χώρος που θα χρησιμοποιήσετε να μην βρίσκεται κάτω από τα δέντρα, γιατί τα νέα φυτά θα χρειαστούν μπόλικο ήλιο για να φυτρώσουν, να ανθίσουν και να καρπίσουν. Αν πάλι διαθέτετε βεράντα ή μπαλκονάκι, ελέγξτε πρώτα το βάρος που μπορούν να αντέξουν. Επιπλέον, θα χρειαστείτε ένα μέρος που θα έχει αρκετή ηλιοφάνεια, αλλά θα είναι συγχρόνως προστατευμένο από τους πολλούς «αέρηδες» και τα κρύα.

Όπου και να επιλέξετε να κάνετε το μποστανάκι σας, θα πρέπει να περιφράξετε κάπως τον χώρο για προστασία. Αν χρησιμοποιήσετε γλάστρες, η ίδια η γλάστρα θα λειτουργήσει ως περίφραξη. Ακόμα και αν φυτέψετε στο έδαφος όμως, καλό θα ήταν να οριοθετήσετε την περιοχή σας. Αντί για γλάστρες μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε και άλλα υλικά, όπως καφάσια, βαρέλια ή ό,τι άλλο διαθέτετε, με την προϋπόθεση να έχετε δημιουργήσει τρύπες στο κάτω μέρος, ώστε να γίνεται καλή αποστράγγιση. Καλό θα είναι στον πάτο της γλάστρας, πριν βάλετε το χώμα, να απλώσετε μερικά χαλίκια, καθώς βοηθούν στην καλύτερη αποστράγγιση. Διαλέξτε ένα καλής ποιότητας χώμα και εμπλουτίστε το και με κοπριά.

Από κει και πέρα, είστε έτοιμοι να «δημιουργήσετε»! Θα πρέπει να έχετε ενημερωθεί για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε φυτού που θέλετε να καλλιεργήσετε: πότε πρέπει να το φυτέψετε, σε τι βάθος στο χώμα μπαίνουν οι σπόροι και σε πόση απόσταση μεταξύ τους, κάθε πότε πρέπει να το ποτίζετε και να το λιπαίνετε και ποια φυτά είναι καλό να φυτευθούν κοντά σε άλλα φυτά (συγκαλλιέργειες). Μην ξεχάσετε να σκαλίζετε το χώμα γύρω γύρω μια στις τόσες, αλλά και να βγάζετε τα ενοχλητικά ζιζάνια που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος κοντά στα φυτά σας. Επίσης, θα ήταν πολύ βοηθητικό να χρησιμοποιήσετε ταμπελάκια με την ονομασά του φυτού, πότε φυτεύθηκε και λιπάνθηκε και ό,τι άλλη πληροφορία θεωρείτε εσείς χρήσιμη, για να τις έχετε διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή.


Η χαρά και η περηφάνια σας όταν θα δείτε τους πρώτους σπόρους να σκάνε, αλλά και όταν θα γευθείτε έναν καρπό από το δικό σας μποστάνι, είναι πέρα από κάθε φαντασία! Αξίζει τον κόπο λοιπόν να δώσετε μια ευκαιρία να ασχοληθείτε με ένα τόσο «αναζωογονητικό και νόστιμο άθλημα»!
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου