Παστίτσιο με πουρέ και κιμά


Οι άγγλοι το λένε πίτα του βοσκού (sepherd’s pie), οι γάλλοι hachis parmentier. Για τα μικρά γαλλάκια είναι το λατρεμένο φαγητό, στο οποίο δεν θα πουν ποτέ όχι, όπως κάνουν τα δικά μας για τα μακαρόνια με κιμά. Οι συνταγές είναι πάνω-κάτω οι ίδιες, με μικρές διαφορές στα μυρωδικά-ας πούμε οι άγγλοι βάζουν δεντρολίβανο και μια στάλα γαρύφαλο στον κιμά-που δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Ένα χορταστικό, απολύτως μιάμι φαγητό της ψυχής, που αγαπάει ιδιαίτερα το χειμώνα, αφού του δίνει όση ζεστασιά του λείπει. Υπέροχο στο καθημερινό τραπέζι, μπορείς να το σερβίρεις σαν πρώτο πιάτο και σε ένα κάλεσμα, παρέα με μια πράσινη σαλάτα. Το μυστικό της νοστιμιάς κρύβεται στον καλό κιμά και στο αληθινό, αγελαδινό βούτυρο που σκορπίζει το άρωμά του στον πουρέ, ζωντανεύοντας τη γεύση της πατάτας.

Υλικά για 4-6 άτομα

Για τις πατάτες
11/2 κιλό πατάτες
100 γρ. βούτυρο αγελάδος Lurpak
μοσχοκάρυδο τριμμένο στη μύτη του κουταλιού
200 γρ. τυρί τύπου γραβιέρα ή ρεγκάτο
11/2 φλ. ζεστό γάλα
1 αβγό
αλάτι-πιπέρι

Για τον κιμά
800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
4 κ.σ. βούτυρο αγελάδος Lurpak
1 καρότο ψιλοκομμένο σε κυβάκια
1 κλωναράκι θυμάρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κρέας
½ ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
1 συσκευασία κονκασέ περασμένη από το μούλτι
10 ντοματίνια κομμένα σε ροδέλες
1 κ.γ. ζάχαρη
5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι

Για την κρούστα
Τριμμένο τυρί
Τριμμένη φρυγανιά
Βούτυρο Lurpak για το ταψί

Εκτέλεση
Σε άφθονο αλατισμένο νερό, βάζουμε τις πατάτες να βράσουν πολύ καλά, με τη φλούδα τους.
Τις ξεφλουδίζουμε, τις λιώνουμε με πιρούνι.
Τις μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά στο κατσαρολάκι και τις ανακατεύουμε με πιρούνι μαζί με το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, βούτυρο και το γάλα. Μόλις γίνει ο πουρές, ρίχνουμε το τυρί και το αβγό και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε πολύ καλά σε δυνατή φωτιά τον κιμά, με το καρότο, το μπαχάρι και το μείγμα μπαχαρικών.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, φέρνουμε μερικές βόλτες μέχρι να μαραθούν.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε το κονκασέ και τα ντοματίνια με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά τον κιμά.
Στο τέλος, προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι ή ένα πιρέξ, στρώνουμε μια λεπτή στρώση κιμά, από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά, σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο πουρέ.

Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και λίγη φρυγανιά και ψήνουμε στο φούρνο για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου