Μαυροβούνιο: Κάστρο βασανιστηρίων γίνεται θέρετρο για πλούσιους ξενέρωτους


Η απόφαση της κυβέρνησης στο Μαυροβούνιο έγινε δεκτή με οργή από τις οικογένειες των ανθρώπων που είχαν φυλακιστεί και βασανιστεί κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο νησί Mamula όταν τελούσε υπό ιταλική κατοχή στα χρόνια του Μπενίτο Μουσολίνι.

Στόχος είναι το νησάκι να «μεταμορφωθεί» σε ένα πολυτελές θέρετρο για πλούσιους παραθεριστές και οι μακέτες δείχνουν πισίνες, φοίνικες, χώρο VIP, εξωτερικές τραπεζαρίες, beach club, μαρίνα και πίστα χορού.

Το νησί βρίσκεται κοντά στα σύνορα του Μαυροβουνίου με την Κροατία, στην Αδριατική, και είναι επίσης γνωστό ως Lastavica.

Τη μεγαλύτερη έκτασή του καταλαμβάνει φρούριο που είχε χτιστεί το 1853, την εποχή της αυστρο-ουγγρικής κυριαρχίας, για προστασία από επιθέσεις διά θαλάσσης.

Σήμερα το νησί είναι ακατοίκητο και το φρούριο προφανώς δεν χρησιμοποιείται. Ωστόσο την εποχή του πολέμου ήταν το σκηνικό φρίκης, όταν λειτουργούσε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης με περισσότερους από 2000 κρατούμενους.

Δεκάδες άνθρωποι βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν εκεί, σύμφωνα με τη Daily Mail, ενώ πολλοί ακόμα πέθαναν από την πείνα.

Στην προσπάθειά της να κεφαλαιοποιήσει το τουριστικό ενδιαφέρον, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου το διαφήμιζε ως επενδυτική ευκαιρία τον Δεκέμβριο του 2013 και πέρσι κατέληξε σε συμφωνία για lease διάρκειας 49 ετών με την εταιρεία Orascom Development Holding AG, με έδρα την Ελβετία.

Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση είχε πει πως το σχέδιο των 15 εκατομμυρίων δολαρίων θα δημιουργούσε 200 θέσεις εργασίας.

Η συμφωνία εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα ανοίγοντας το δρόμο για τη μεταμόρφωση του πάλαι ποτέ κολαστηρίου σε θέρετρο τεσσάρων ή πέντε αστέρων.

Η προοπτική αυτή έχει ωστόσο εξοργίσει τις οικογένειες των ντόπιων που είχαν βρεθεί έγκλειστοι στο νησί. Απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της, κάτι που δεν φαίνεται ωστόσο να συμβαίνει.

Η εταιρεία που θα υλοποιήσει το σχέδιο καλείται να διατηρήσει και να προστατεύσει τη βασική μορφή του κτίσματος στο νησί, το οποίο προστατεύεται ως πολιτιστικό μνημείο, αλλά και να διατηρήσει τον πολιτιστικό και ιστορικό χαρακτήρα του φρουρίου και το φυσικό περιβάλλον.

Ο πρόεδρος της Orascom, Samih Saviris, είχε δηλώσει πως το θέρετρο θα περιλάμβανε και μουσείο- κάτι ωστόσο που δεν φαίνεται στα σχέδια και τις μακέτες που έχουν κυκλοφορήσει.

Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου