Αυξημένη όρεξη και δίαιτα : υπάρχει λύση;


Ένα συνηθισμένο εμπόδιο στην προσπάθεια απώλειας ή διατήρησης του βάρους είναι η αυξημένη όρεξη. Η αυξημένη όρεξη δεν είναι τίποτα άλλο από το σχεδόν μόνιμο αίσθημα κενού στομάχου, γουργουρητού  ή λιγούρας που νοιώθουμε κατά την διάρκεια της ημέρας και που δεν μας αφήνει να σκεφτούμε τίποτα άλλο εκτός από το φαγητό. Συνήθης αιτίες της αυξημένης όρεξης είναι η έντονη σωματική άσκηση, η κόπωση, η πλήξη και η ανία, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων ενώ πολύ συχνά οι έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις σχετίζονται με την αύξηση της όρεξης.


Με την σειρά του, το συνεχόμενο αίσθημα της πείνας μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υπερκατανάλωση ποσότητας φαγητού που συνήθως ξεπέρνα τα πλαίσια μιας συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας, ενώ πολύ συχνά ευθύνεται και για την ακατάπαυστη κατανάλωση μεγάλου αριθμού γευμάτων μέσα στην διάρκεια της ημέρας. Ως αποτέλεσμα αυτών, το στομάχι μας συνηθίζει  στον μεγαλύτερο όγκο τροφής και μας ζητά συνέχεια περισσότερο φαγητό, το μάτι μας δεν «χορταίνει» εύκολα με μικρότερες μερίδες, αναζητούμε συνεχώς καινούριες γεύσεις για να αντλήσουμε περισσότερη ευχαρίστηση από το φαγητό, συνδέουμε την ευχαρίστηση με την ποσότητα  του γεύματος, ενώ τα κιλά αυξάνονται με αμείωτο ρυθμό.


Μπορούμε να προγραμματίσουμε τον οργανισμό μας να νοιώθει χορτάτος με λιγότερη ποσότητα φαγητού; Μερικές χρήσιμες προτάσεις για να μειώσουμε την όρεξη μας και κατ’ επέκταση την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε:
  • Τρώμε αργά και όχι γρήγορα. Όταν τρώμε γρήγορα ο εγκέφαλος μας δεν προλαβαίνει να αφομοιώσει το μήνυμα που στέλνει το στομάχι μας ότι είμαστε χορτάτοι, παρά μόνο αφού έχουμε παραφάει.
  • Μαγειρεύουμε υπολογίζοντας μικρότερες μερίδες. Αν φτιάξουμε πολύ φαγητό φυσικά και θα καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες γιατί θα μας περισσεύει και φυσικά θα λυπόμαστε να το πετάξουμε.
  • Σερβίρουμε το φαγητό κατευθείαν στα πιάτο και όχι σε πιατέλες. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουμε να ξαναγεμίζουμε συνέχεια το πιάτο μας.
  • Χρησιμοποιούμε μικρότερα πιάτα και σκευή φαγητού για να σερβίρουμε. Αν σερβίρουμε μεγάλες μερίδες σε μεγάλα πιάτα, το πιθανότερο είναι να μην καταφέρουμε να ελέγξουμε την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε. Είναι σημαντικό φυσικά να αποφύγουμε την επανάληψη του γεμίσματος του πιάτου για αυτό και δεν μαγειρεύουμε μεγάλες ποσότητες φαγητών.
  • Τρώμε πρώτα την σαλάτα μας και έπειτα το κυρίως γεύμα. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουμε να γεμίσουμε το στομάχι μας με περισσότερο υγιεινές επιλογές τροφίμων ώστε να μην υπερ-καταναλώσουμε το κυρίως γεύμα που συνήθως είναι και το πιο θερμιδογόνο.
  • Κάνουμε διαλείμματα την ώρα του γεύματος. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε τον χρόνο στο στομάχι μας να αφομοιώσει την τροφή και να «ενημερώσει» τον εγκέφαλο μας για την ύπαρξη επαρκούς ποσότητας τροφής.
  • Αποφεύγουμε να τρώμε μπροστά στην τηλεόραση, την ώρα που διαβάζουμε ή δουλεύουμε. Η απόσπαση της προσοχής μας από την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε μας οδηγεί σε εσφαλμένο υπολογισμό της ποσότητας των τροφίμων που καταναλώσαμε.
  • Αν συνεχίζουμε να πεινάμε μετά το φαγητό, συμπληρώνουμε στο πιάτο μας σαλάτα, κρέας, ψάρι ή λαχανικά και πίνουμε άφθονο νερό. Αποφεύγουμε να συμπληρώσουμε ψωμί και τροφές με άμυλο.
  • Αν βρισκόμαστε στο σπίτι, ανακόπτουμε την πείνα μας με υγιεινά σνακ όπως τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα, το γιαούρτι, τα ξερά φρούτα ή τους φυσικούς χυμούς φρούτων που ακόμα και σε μεγάλες ποσότητες δεν είναι ικανά να μας προσφέρουν μεγάλη ποσότητα ή κακή ποιότητα θερμίδων.
  • Σταματάμε να τρώμε μόλις νοιώσουμε χορτάτοι. Δεν είναι ανάγκη να βαρυστομαχιάσουμε ούτε φυσικά να αδειάσουμε το πιάτο μας.
  • Δεν αποθηκεύουμε μεγάλες ποσότητες τροφίμων στο ψυγείο ή το ντουλάπι μας.
  • Φροντίζουμε να γεμίζουμε δημιουργικά τον χρόνο μας ώστε να μην είμαστε συνεχώς απασχολημένοι με δραστηριότητες που αφορούν στο φαγητό.
  • Είναι καλό να καταγράψουμε για μερικές ημέρες την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώσαμε. Το αποτέλεσμα σχεδόν πάντα μας εκπλήσσει δυσάρεστα!
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου