Mανιταροπιτάκια με σκόρδο και δεντρολίβανο


Υλικά για 30 περίπου μανιταροπιτάκια

για την ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. αλάτι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
5 κ.σ. νερό
2 κ.σ. λευκό κρασί
ή 1 πακέτο φύλλο κουρού, αν χρησιμοποιήσετε το έτοιμο


για την γέμιση
250 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, καθαρά και ψιλοκομμένα (περί το 1-1,5 εκατ.)
1 κ.σ. αποξηραμένα πορτσίνι ή μείγμα από άγρια μανιτάρια
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
250 γρ. ανθότυρο Κρήτης
1-2 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα πόσο έντονη θέλετε τη μυρωδιά του), πολύ ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες
2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο, τα φύλλα ψιλοκομμένα
1 αυγό
40 ml λευκό κρασί ξηρό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
_______________
1 αυγό χτυπημένο για να αλείψετε τα μανιταροπιτάκια
μαύρο σουσάμι για πασπάλισμα


Ετοιμάζετε τη ζύμη: Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μπολ. Ρίχνετε μέσα το νερό, το λάδι, το αλάτι και το κρασί. Με μια σπάτουλα ανακατεύετε καλά -το μείγμα δεν θα ομογενοποιηθεί εντελώς, είναι φυσιολογικό. Μεταφέρετε στον πάγκο και δουλεύετε καλά με τα χέρια για 5 λεπτά, μέχρι να έχετε μια σφιχτή και όχι πολύ λεία ζύμη (αν χρειαστεί στο πλάσιμο, προσθέστε 1 κ.σ. νερό). Σχηματίζετε μια μπάλα, την αλείφετε με ελαιόλαδο και την ξαναβάζετε στο μπολ. Αφήνετε να ξεκουραστεί όση ώρα φτιάχνετε την γέμιση για τα μανιταροπιτάκια.


Ετοιμάζετε την γέμιση: Βάζετε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε 100 ml καυτό νερό για 20 λεπτά. Σουρώνετε και τα ψιλοκόβετε.
Σε τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί (μέτρια φωτιά). Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το σκόρδο και σοτάρετε για 3-4 λεπτά, να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα. Ανεβάζετε λίγο τη φωτιά (μέτρια προς δυνατή), βάζετε τα μανιτάρια και ανακατεύετε για 1-2 λεπτά, ρίχνετε το λευκό κρασί, αλάτι, πιπέρι και το μισό δεντρολίβανο. Μαγειρεύετε για 8-10 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά τους. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι-πιπέρι, αν χρειάζεται. Μεταφέρετε σε μπολ κι αφήνετε 5 λεπτά το μείγμα να κρυώσει. Προσθέτετε το ανθότυρο πιέζοντάς το με πιρούνι να ενωθεί, ρίχνετε το αυγό και το υπόλοιπο δεντρολίβανο και ανακατεύετε καλά την γέμιση με ένα κουτάλι.


Σημείωση: 1. Το ανθότυρο είναι ανάλατο τυρί. Δοκιμάστε το μείγμα και συντονίστε το στην γεύση σας.
2. Εάν θέλετε η γέμιση να είναι ιδιαίτερα ζουμερή μπορείτε να προσθέσετε 150 ml μπεσαμέλ χωρίς το μοσχοκάρυδο (δείτε τη συνταγή για μπεσαμέλ).


Γεμίζετε τα μανιταροπιτάκια: Χωρίζετε την ζύμη σε δύο μέρη και πλάθετε δυο μακρόστενα μπαστούνια. Κόβετε κάθε μπαστούνι σε 8 μέρη. Ανοίξτε και απλώστε καλά το κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε επίμηκες σχήμα (τάση προς παραλληλόγραμο, κατά το δυνατόν), πλάτους περί τα 6-7 εκατ. Θα σας βγάλει δύο μανιταροπιτάκια. Τοποθετείτε στην κορφή του φύλλου ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και διπλώνετε σε τριγωνάκια. Πιέζετε με ένα πιρούνι ή με τα δάχτυλά σας και κλείνετε τα πιτάκια σφραγίζοντας τις άκρες.
Ακολουθήστε ακριβώς την ίδια διαδικασία διπλώματος εάν χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο κουρού. Κόψτε σε λωρίδες πλάτους 5.5-6 εκατ. και πιέσετε λίγο με τον πλάστη ή τα δάχτυλα για να απλωθεί στα 6.5-7 εκατ. και να λεπτύνει.


Ψήνετε τα μανιταροπιτάκια: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς C. Αλείφετε ένα ταψί με ελαιόλαδο ή το στρώνετε με λαδόχαρτο (συστήνεται). Τοποθετείτε τα μανιταροπιτάκια κοντά το ένα στο άλλο -δεν υπάρχει φόβος να φουσκώσουν και να κολλήσουν μεταξύ τους. Με ένα πινέλο τα αλείφετε με το αυγό ελαφρώς χτυπημένο και τα πασπαλίζετε με το μαύρο σουσάμι. Ψήνετε για 25-30 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο) ή μέχρι να ροδίσουν ωραία.
Σημείωση: Η έτοιμη ζύμη ψήνεται πιο γρήγορα. Ελέγξτε το αποτέλεσμα στα 20-25 λεπτά.

Σερβίρισμα: Ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε να συνοδέψετε τα μανιταροπιτάκια με ένα ντιπ γιαουρτιού αρωματισμένο με δυόσμο ή άνιθο το οποίο δροσίζει υπέροχα τον spicy χαρακτήρα του σκόρδου και δίνει την τέλεια ισορροπία.


Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου