Η Τρούμπα… ξαναζεί ανάβοντας πάλι τα φανάρια – (video)


Μια φορά κι έναν καιρό σ’ ένα από τα πιο όμορφα λιμάνια της Μεσογείου, τον Πειραιά, υπήρχε μια συνοικία, που ήταν το καμάρι του και η …ντροπή του» έγραφε η Σπεράντζα Βρανά στο βιβλίο της «Η Τρούμπα».

trouba000.medium

Στα 50s και τα 60s, όταν κάποιος επισκεπτόταν την Τρούμπα, το γκέτο της «αμαρτίας» με τα δεκάδες κόκκινα φανάρια, το έκανε κρυφά. Πλέον η Τρούμπα είναι ένας trendy προορισμός.
Untitled-1 copy
Στην παλιά πρωταγωνίστρια της «Λόλα», των «Κόκκινων Φαναριών», του «Ποτέ την Κυριακή», καθώς και πολλών ακόμα ταινιών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, στην θρυλική Τρούμπα, ελάχιστα σημάδια μαρτυρούν την αλλοτινή «αίγλη» της.

det_lola_s2

Εκεί που κάποτε συμβίωναν ναυτικοί, ρεμπέτες αλλά και εραστές του αγοραίου έρωτα, το Red light district, άλλαξε. Στους δρόμους της Φίλωνος και της 2ης Μεραρχίας, βρίσκονται το Troubar, το Beluga το Lola’s Bar και άλλα αντίστοιχα. 

troubar2

Λέγεται πως η περιοχή πήρε το όνομα Τρούμπα από μια αντλία που υπήρχε στην αρχή της οδού 2ας Μεραρχίας στο λιμάνι για να εφοδιάζονται με νερό τα πλοία.

cine


Η περιοχή αυτή ήταν τότε γεμάτη καμπαρέ, οίκους ανοχής αλλά και χασισοποτεία-τεκέδες. Τώρα δεν έχει τίποτα από όλα αυτά. Το μόνο χαρακτηριστικό που σε γυρνάει πίσω είναι το «Σινέ- ΟΛΥΜΠΙΚ» 

cine

Μια κάτοικος της Τρούμπας που έζησε εκεί από παιδί και πήγε σχολείο στο «Δεύτερο γυμνάσιο» κοντά στη τότε Μεταγωγών (η μεταγωγών έχει ως στόχο την ασφαλή διακίνηση κρατουμένων), η κυρία Αθηνά μίλησε στο backstage24.gr και είπε:
«Οι κινηματογράφοι τότε έπαιζαν τολμηρές ταινίες. Κρυφά πάντα η προβολή, έξω στεκόταν ο τσιλιαδόρος και μόλις έβλεπε κάτι περίεργο, έλεγε στον υπάλληλο να αλλάξει στα γρήγορα την πομπίνα. Όσο διαρκούσε ο έλεγχος παρακολουθούσαν (οι άνδρες) συνήθως κανένα καράτε. Όταν ο κίνδυνος απομακρυνόταν η μπομπίνα άλλαζε και πάλι».
Η Τρούμπα είναι μια πλούσια σε ιστορία και αστικούς μύθους περιοχή, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει και πάλι talk of the town… Η Τρούμπα έγινε ξανά πιάτσα!

Μια βόλτα θα… σας πείσει 

Δείτε το βίντεο: 

Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου