6 ελληνικές τροφές-θαύμα για το παιδί σας!


Τα παιδιά είναι σημαντικό να καταναλώνουν μέσα στην ημέρα τροφές που να είναι πλούσιες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.


Μια ισορροπημένη διατροφή, γεμάτη με θρεπτικές επιλογές τροφίμων, είναι εξαιρετικά σημαντική για το παιδί σας, επειδή βοηθά στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης του, καθώς και στο να έχει την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Όπως αναφέρει η Αλεξάνδρα Δαμβονέλη, στο mama365.gr ια υγιεινή διατροφή μπορεί να ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και να τονώσει τη συνολική του υγεία. Παρακάτω παρουσιάζονται 6 τροφές ελληνικής προέλευσης που θεωρούνται κατάλληλες για κατανάλωση από παιδιά.


Μέλι
Το μέλι συνίσταται ως φυσικό φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις, από τη δυσκοιλιότητα και την αναιμία, μέχρι τις καρδιοπάθειες και τις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας. Το μέλι συνίσταται και για τα παιδιά, μετά από τα δύο συνήθως χρόνια τους.Τα ιχνοστοιχεία, που περιέχει το μέλι, παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη του ανθρώπινου οργανισμού, ως βασικά συστατικά του σκελετού και των κυττάρων που ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου. Είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες Β1 και Β2 και βοηθά σημαντικά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Η συγκέντρωση των βιταμινών, που έχει το μέλι, βοηθά επιπλέον στην άμεση απορρόφηση των σακχάρων από το σώμα, γι’ αυτό και το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, ειδικά για τα πολύ δραστήρια παιδιά.

Κάνει καλό στον πονόλαιμο και στο βήχα, γι΄αυτό χρησιμοποιείται και σαν φυσικό σιρόπι ή προστίθεται σε ζεστό τσάι.
Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, που βοηθά ιδιαίτερα τα παιδιά που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.

Τραχανάς
Το παραδοσιακό τρόφιμο αποτελεί ιδανική επιλογή για τα παιδιά. Ο τραχανάς είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Τα περισσότερα είδη τραχανά περιέχουν προβιοτικούς μικροοργανισμούς καθώς υφίστανται ζύμωση. Ο τραχανάς είναι εύπεπτος, ωφελεί στην καλή λειτουργία του εντέρου και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης χάρη στο ασβέστιο που περιέχει βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης ειδικά όταν τον βράζουμε μαζί με γάλα.

Γραβιέρα

Η κατανάλωση τυριού προσφέρει σημαντικά οφέλη, αφού μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από παθήσεις των οστών και από οδοντικές φθορές, ενώ μπορεί δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών.
Τα τυριά παρέχουν στον παιδικό οργανισμό σημαντικές ποσότητες φωσφόρου και βιταμινών Α, B και D. Παράλληλα, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που είναι πολύ εύπεπτες λόγω της διάσπασής τους σε πεπτίδια και αμινοξέα. Το τυρί, σε συνδυασμό με φρούτα ή ψωμί αποτελεί ένα πλήρες ενδιάμεσο γεύμα με πολλαπλά οφέλη για το παιδί.

Τα τυριά αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Η συγκέντρωση ασβεστίου στα τυριά διαφέρει σημαντικά, ανάλογα το είδος και την τεχνολογία παραγωγής κάθε προϊόντος. Η γραβιέρα συγκεκριμένα είναι πρωταθλητής όσον αφορά τη συγκέντρωση σε ασβέστιο. Η γραβιέρα Κρήτης αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα που μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος.
Το ασβέστιο που προέρχεται από το τυρί είναι άμεσα απορροφήσιμο από το εντερικό μας σύστημα γι’ αυτό και πρέπει να καταναλώνεται από άτομα με αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο όπως είναι τα παιδιά όπου κατά την παιδική ηλικία δομούν το μυϊκό και σκελετικό τους σύστημα.

Σταφίδες
Μικρές, γλυκιές και με θαυματουργές ιδιότητες που ωφελούν την υγεία, οι σταφίδες αποτελούν την πιο υγιεινή επιλογή του χειμώνα. Αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, καλίου και σεληνίου ενώ περιέχουν βιταμίνη Α και βιταμίνες Β και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.
Λόγω των θρεπτικών ουσιών τους, οι σταφίδες βοηθούν στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας, ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχουν δρουν κατά της δυσκοιλιότητας. Αν και κανείς θα πίστευε ότι είναι επιβλαβείς για τα δόντια, λόγω της γλυκιάς τους γεύσης και της κολλώδους φύσης τους, στην πραγματικότητα οι σταφίδες περιέχουν ουσίες που καταπολεμούν τα βακτήρια του στόματος που ευθύνονται για την τερηδόνα και την ουλίτιδα, καταστέλλουν την ανάπτυξη μικροβίων στο στόμα, εμποδίζουν την προσκόλλησή τους στα δόντια και τα ούλα και εμποδίζουν τη δημιουργία οδοντικής πλάκας.
Η σταφίδα είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι σημαντική για την όραση, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή καθώς εξυπηρετεί και άλλες λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα, ενώ έχει και σημαντική αντιοξειδωτική δράση ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η σταφίδα είναι επίσης καλή πηγή σεληνίου, το οποίο την καθιστά φυσικό δυναμωτικό.

Ελληνικό γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι εύπεπτη, ελαφριά και θρεπτική τροφή. Παρέχει στο παιδί πολλά θρεπτικά συστατικά σε μεγάλες ποσότητες, αφού είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνη, φώσφορο και βιταμίνες. Το γαλακτικό οξύ που περιέχει έχει αντισηπτικές ιδιότητες που εμποδίζουν την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών. Το γιαούρτι, μαζί με το γάλα, αποτελεί τη κύρια πηγή ασβεστίου, που είναι απαραίτητο για τη δόμηση των οστών και των δοντιών, για την πήξη του αίματος και τη ρύθμιση της λειτουργίας των μυών. Το γιαούρτι βοηθά στην ανάπτυξη και σωματική διάπλαση των παιδιών, λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο πρέπει να αποτελεί την κυριότερη πηγή λίπους και για τα παιδιά, καθώς περιέχει πολύτιµα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την οµαλή ανάπτυξή τους (µονοακόρεστα λιπαρά, βιταµίνη Ε κ.ά.).

Εκτός όμως των λιπαρών ουσιών, το λάδι ελιάς περιέχει βιταμίνες και προβιταμίνες Α και Ε, μέταλλα, σελήνιο, καθώς και πλούσιες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το ενεργό οξυγόνο και τις ελεύθερες ρίζες. Συντελεί στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και στην καλή υγεία των οστών, ειδικότερα στα μικρά παιδιά, αφού βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου