Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ οι μεγάλοι κερδισμένοι της «Σούπερ Τρίτης»


Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον κατέγραψαν—με βάση τις προβλέψεις των μεγάλων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων και τα πρώτα αποτελέσματα ως τώρα—από επτά νίκες στις εσωκομματικές ψηφοφορίες για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος αντίστοιχα, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα προς την οριστική επικράτησή τους στη μεγαλύτερη μάχη των προκριματικών του 2016, τη «Σούπερ Τρίτη».

Ο Τραμπ και η Κλίντον πλέον στρέφουν την προσοχή τους στην μεταξύ τους σύγκρουση, με τον 69χρονο μεγιστάνα των ακινήτων να υπόσχεται ότι θα «γυρέψει» την Κλίντον και την 68χρονη πρώην υπουργό Εξωτερικών και πρώην πρώτη κυρία να καταγγέλλει τη διχαστική, όπως την αποκάλεσε, ρητορική του Τραμπ.

Οι δύο υποψήφιοι κέρδισαν ισάριθμες αναμετρήσεις. Ο Τραμπ επικράτησε στην Αλαμπάμα, στο Άρκανσο, στη Τζόρτζια, στη Μασαχουσέτη, στο Τενεσί, στο Βερμόντ και στη Βιρτζίνια, ενώ η Κλίντον στην Αλαμπάμα, στο Άρκανσο, στη Τζόρτζια, στη Μασαχουσέτη, στο Τενεσί, το Τέξας, στη Βιρτζίνια και στην αμερικανική Σαμόα.

Ο ένας από τους δύο αντιπάλους του Τραμπ, ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, κέρδισε στο Τέξας, την πολιτεία όπου εκλέγεται, και στη γειτονική Οκλαχόμα, ενισχύοντας το επιχείρημά του ότι έχει τις καλύτερες πιθανότητες να επικρατήσει επί του αμφιλεγόμενου Τραμπ. Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο ευνοούμενος του κατεστημένου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, προβλέπεται ότι θα επικρατήσει μόνο στη Μινεσότα.

Ο μοναδικός αντίπαλος της Κλίντον, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, κέρδισε στην πολιτεία του, το Βερμόντ, αλλά επίσης και στο Κολοράντο, στη Μινεσότα και την Οκλαχόμα, και δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει τη μάχη για να εξασφαλίσει το χρίσμα και στις 35 πολιτείες στις οποίες θα συνεχιστεί η κούρσα.

Μετά την επικράτησή του, σε μια ομιλία του στο Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα, ο Τραμπ αυτοπροβλήθηκε ως ένας «ενωτικός» υποψήφιος, σε μια προσπάθεια να αντικρούσει την κατηγορία πως διχάζει τους Ρεπουμπλικάνους και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διάσπαση του κόμματος. «Μόλις τελειώσει όλο αυτό, θα καταδιώξω μόνο ένα πρόσωπο—τη Χίλαρι Κλίντον», πρόσθεσε.

Η Κλίντον είχε επίσης το μυαλό της στον Τραμπ στην επινίκια ομιλία της, αν και δεν αναφέρθηκε σε αυτόν ονομαστικά. «Το διακύβευμα αυτών των εκλογών ποτέ δεν ήταν υψηλότερο και το επίπεδο της ρητορικής που ακούμε από την άλλη πλευρά ποτέ δεν ήταν χαμηλότερο», είπε η Κλίντον ενώπιον υποστηρικτών της στο Μαϊάμι. «Κάθε προσπάθεια να διχαστεί η Αμερική ανάμεσα σε εμάς κι αυτούς είναι λάθος, και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να έχει αποτέλεσμα», πρόσθεσε η ίδια.

Ο Σάντερς κέρδισε όπως αναμενόταν στο Βερμόντ και στην Οκλαχόμα, δύο από τις πέντε πολιτείες που ήθελε. Ηττήθηκε όμως από την Κλίντον στη Μασαχουσέτη, μια πολιτεία όπου ευελπιστούσε πως θα επικρατούσε. Ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του σε μια ομιλία του στο Μπέρλινγκτον, πριν βάλει στο στόχαστρό του και αυτός τον Τραμπ.

«Δεν θα αφήσουμε τους Ντόναλντ Τραμπ αυτού του κόσμου να μας διχάσουν», τόνισε ο 74χρονος Σάντερς.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων και πρώην αστέρας τηλεοπτικών ριάλιτι έχει θορυβήσει το κατεστημένο των Ρεπουμπλικάνων κάνοντας προτάσεις όπως η απέλαση 11 εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών, η ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ή η «προσωρινή» απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Ακόμη και καθώς ο Τραμπ επιβεβαιώνει τον τίτλο του φαβορί της κούρσας για το χρίσμα, πολλά κορυφαία στελέχη του κόμματος δεν τον υποστηρίζουν καθώς προεξοφλούν πως θα ηττηθεί εύκολα τον Νοέμβριο, εάν η Κλίντον εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Ο Μάρκο Ρούμπιο επανέλαβε μιλώντας στο CBS το επιχείρημα ότι «εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων θα διασπαστεί το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και (...) το κίνημα των συντηρητικών».

Ο Τραμπ απορρίπτει την αιχμή αυτή. «Διευρύναμε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα», είπε στη Φλόριντα.

Στο δημοκρατικό στρατόπεδο, η Κλίντον επιβεβαίωσε την τεράστια υπεροχή της στις τάξεις των μειονοτήτων, ειδικά στο νότο, όπου η ψήφος των μαύρων ήταν συντριπτικά υπέρ της.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί και πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν ο Σάντερς πρέπει να συνεχίσει τη μάχη με την Κλίντον για το χρίσμα, αλλά ο ίδιος διεμήνυσε πως δεν θα αποσυρθεί σύντομα.

«Αφού τελειώσει η αποψινή βραδιά 15 πολιτείες θα έχουν ψηφίσει, απομένουν 35 ακόμη πολιτείες», είπε ο Μπέρνι Σάντερς στο Βερμόντ. «Και επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι θα μεταφέρουμε τον αγώνα μας για οικονομική δικαιοσύνη, για κοινωνική δικαιοσύνη (...) και για έναν ειρηνικό κόσμο σε κάθε μια από αυτές τις πολιτείες».


Τα αποτελέσματα της «Σούπερ Τρίτης» (μέχρι στιγμής)
Ακολουθεί κατάλογος των υποψήφιων που φέρονται να επικρατούν ανά πολιτεία στις ψηφοφορίες, οι οποίες διεξήχθησαν τη «Σούπερ Τρίτη» μέχρι στιγμής, με βάση τις προβλέψεις και τις στατιστικές προβολές των μεγάλων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων και των τάσεων που έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα.

Αλαμπάμα
Δημοκρατικοί: Χίλαρι Κλίντον
Ρεπουμπλικάνοι: Ντόναλντ Τραμπ

Άρκανσο
Δημοκρατικοί: Χίλαρι Κλίντον
Ρεπουμπλικάνοι: Ντόναλντ Τραμπ

Κολοράντο
Δημοκρατικοί: Μπέρνι Σάντερς
Ρεπουμπλικάνοι: η διαδικασία θα διεξαχθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία

Τζόρτζια
Δημοκρατικοί: Χίλαρι Κλίντον
Ρεπουμπλικάνοι: Ντόναλντ Τραμπ

Μασαχουσέτη
Δημοκρατικοί: Χίλαρι Κλίντον
Ρεπουμπλικάνοι: Ντόναλντ Τραμπ

Μινεσότα
Δημοκρατικοί: Μπέρνι Σάντερς
Ρεπουμπλικάνοι: Μάρκο Ρούμπιο

Οκλαχόμα
Δημοκρατικοί: Μπέρνι Σάντερς
Ρεπουμπλικάνοι: Τεντ Κρουζ

Τενεσί
Δημοκρατικοί: Χίλαρι Κλίντον
Ρεπουμπλικάνοι: Ντόναλντ Τραμπ

Τέξας
Δημοκρατικοί: Χίλαρι Κλίντον
Ρεπουμπλικάνοι: Τεντ Κρουζ

Βερμόντ
Δημοκρατικοί: Μπέρνι Σάντερς
Ρεπουμπλικανοί: Ντόναλντ Τραμπ

Βιρτζίνια
Δημοκρατικοί: Χίλαρι Κλίντον
Ρεπουμπλικάνοι: Ντόναλντ Τραμπ

Αμερικανική Σαμόα
Δημοκρατικοί: Χίλαρι Κλίντον
Ρεπουμπλικάνοι: η διαδικασία θα διεξαχθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία


* Δεν είναι ακόμη γνωστό το αποτέλεσμα στην Αλάσκα, όπου διεξήχθη εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων, αλλά όχι των Δημοκρατικών.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου