Βγαίνει από το μνημόνιο η Κύπρος – Ιστορική συνεδρίαση του Eurogroup


Συνεδρίαση – ορόσημο για την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο πραγματοποιείται σήμερα στις 16:00 στις Βρυξέλλες, παράλληλα με την κρίσιμη συνεδρίαση για την Ελλάδα.
Η γειτονική χώρα είναι και η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, που εξέρχεται κι επίσημα από το τριετές πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, το οποίο λήγει επίσημα στις 31 Μαρτίου.

Ξεπερνώντας τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και τις δυσοίωνες προβλέψεις, η Κύπρος άντλησε τα €7,5 δισ. από τα €10 δισ. του συνολικού χρηματοδοτικού φακέλου.

Η Κύπρος, όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, δεν θα ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης.


Η έξοδος γίνεται ενώ η ένατη αξιολόγηση του προγράμματος και η εκταμίευση της 10ης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης παραμένει σε εκκρεμότητα, λόγω της μη συμμόρφωσης με το τελευταίο προαπαιτούμενο, που ήταν η έγκριση της νομοθεσίας για την ίδρυση της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ιδιωτικού δικαίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Cyta. Το ίδιο ίσχυσε και για την Πορτογαλία, η οποία εξήλθε του μνημονίου αφήνοντας πίσω μία δόση.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου