Ανδρέας Μπάρκουλης: Την Πέμπτη η κηδεία του ηθοποιού



Η κηδεία του Ανδρέα Μπάρκουλη θα γίνει την Πέμπτη 25 Αυγούστου στο Κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης στις 5.30 μμ.

Ο σημαντικός ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου πέθανε σήμερα σε ηλικία 80 ετών στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» όπου και νοσηλευόταν.
Ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός, Ανδρέας Μπάρκουλης, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Αγία Όλγα σε ηλικία 80 ετών. Αντιμετώπιζε πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας και είχε ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ με εισαγωγές σε νοσοκομεία και διάφορες θεραπείες.
Πάλεψε πολύ για να βρίσκεται κοντά στην σύζυγό του, Μαρία και τον γιο του, Νίκο. Έδωσε μεγάλη μάχη για να κρατηθεί στην ζωή αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Τις τελευταίες μέρες η κατάστασή του χαρακτηριζόταν σταθερή αλλά κρίσιμη. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η σύζυγός του Μαρία Μπάρκουλη μιλώντας για την κατάσταση της υγείας του δήλωνε ότι έφτασε στο τέρμα. Χθες το απόγευμα, λανθασμένα κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου του, αλλά εκείνος ακόμα το πάλευε. Μέχρι πριν από λίγη ώρα.  Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Άφησε την τελευταία του πνοή στο Αγία Ολγα όπου νοσηλευότανε τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Ανδρέας Μπάρκουλης είχε νυμφευτεί τρεις φορές κι είχε αποκτήσει τρία παιδιά.
Με την τελευταία του σύζυγο Μαρία και τον γιο του Νικόλα, πέρασε τα δύσκολα χρόνια του γηροκομείου, του κέντρου αποκατάστασης, αλλά και των νοσοκομείων. Μαχητής ως το τέλος, «θέλω να ξανά περπατήσω.Το θέλω πάρα πολύ» δήλωνε. «Δεν νιώθω τα πόδια μου νεκρά μετά από πολύ καιρό. Με την βοήθεια του φυσιοθεραπευτή νιώθω πως δικαιούμαι να περπατήσω πάλι. Μπορεί να είμαι μεγάλος αλλά εγώ θέλω και το χρωστάω στο παιδί μου να αγωνιστώ για αυτό το οποίο και έχω στερηθεί πολύ τον τελευταίο καιρό, που δεν περπατάω».
Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 4 Αυγούστου του 1936.
Σπούδασε υποκριτική και κατά την αποφοίτησή του χαρακτηρίστηκε εξαιρετικό ταλέντο.
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1956 και στον κινηματογράφο το αμέσως επόμενο έτος με την ταινία Μαρία Πενταγιώτισσα.
Ένα μικρό διάστημα της ζωής του το πέρασε στην Αμερική, όπου ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι.
Υπήρξε ένας από τους γοητευτικότερους ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του ’60. Ενδεικτικό της αίγλης του αυτής είναι το σλόγκαν «Κορίτσια, ο Μπάρκουλης!».
Εμφανίστηκε σε περισσότερες από εκατό ταινίες, όπως «Κοινωνία ώρα Μηδέν» (1966) , «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1967), «Όλγα Αγάπη μου» (1968), αλλά και κωμωδίες, όπως «Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα» (1958), «Διακοπές στην Αίγινα» (1958),
«Η Μουσίτσα»(1959), «Μην είδατε τον Παναή» (1962), «Το Δόλωμα» (1964),
«Τζένη Τζένη» (1965), «Ησαΐα μη Χορεύεις» (1969), «Μια τρελή τρελή σαραντάρα» (1970) και η «Θεία μου η χίπισσα» (1970).
Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 1957 στην ταινία του Κώστα Ανδρίτσου Μαρία η Πενταγιώτισσα, στο πλευρό της Αλίκης Βουγιουκλάκη και τον ίδιο χρόνο στην ταινία Τρία Παιδιά Βολιώτικα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα καθιερώθηκε ως ζεν πρεμιέ και απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα. Το 1958, συμμετείχε ταυτόχρονα σε εννέα ταινίες ως συμπρωταγωνιστής των μεγάλων σταρ της εποχής εκείνης, ενώ αργότερα έπαιξε σε πολλές ταινίες σαν δίδυμο με τον Θανάση Βέγγο.

Συνολικά έπαιξε σε 114 ταινίες, ερμηνεύοντας σπουδαίους ρόλους σε δραματικές ταινίες, όπως Κοινωνία ώρα Μηδέν, Κοντσέρτο για Πολυβόλα, Όταν η Πόλις Πεθαίνει κ.α., αλλά και σε κωμωδίες, όπως Τζένη Τζένη, Η Θεία μου η Χίπισσα, Κρίμα… Το Μπόι Σου κ.α.

Εξαιρετική ήταν και η πορεία του στο θέατρο μέχρι το 1973 όπου λίγο αργότερα έφυγε στην Αμερική, και ασχολήθηκε με το τραγούδι. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, το 1983, αφοσιώθηκε στο ποιοτικό θέατρο, ερμηνεύοντας με μοναδική ευαισθησία σπουδαίους ρόλους μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80. Πηγή :  classicgreekcinema.comΤο 1998 γνώρισε την Μαίρη Μπάρκουλη και από τότε έως σήμερα που άφησε την τελευταία του πνοή ήταν αχώριστοι. Έζησαν μαζί από νωρίς και απέκτησαν τον γιο τους Νικόλα το 2001. Το 2015 παντρεύτηκαν με θρσηκευτικό γάμοΣε συνέντευξή του στο περιδοδικό ΕΓΩ το 2015 έχει μιλήσει για τις καταχρήσεις που έκαναν μεγάλο κακό στην υγεία του…
Είχατε πάθη;
Έκανα διάφορα, κυρίως όμως κακό στον εαυτό μου.
Το αλκοόλ ήταν η διέξοδός σας;
Ναι. Το αλκοόλ και οι ουσίες αναπλήρωναν την αγάπη που μου έλειπε. Ευτυχώς τη βρήκα στη Μαρία και τα έκοψα όλα.
Επανήλθατε εύκολα από το τέλμα σας;
Ναι, αλλά δεν επανήλθαν άλλα πράγματα. Η σοφία συνήθως έρχεται από τις κακές εμπειρίες. Μπορεί να είχα χάσει τον εαυτό μου, δεν έχασα όμως ποτέ το ένστικτό μου να καθοδηγώ σωστά την οικογένειά μου.

Δες μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις το 2012



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
planetnews.gr
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου