Πρωτότυπα κεφτεδάκια με πλιγούρι και ψωμί ολικής άλεσης




ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα)

1/2 φλ. πλιγούρι 
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
8 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένες
3/4 κ.γ. ξερή ρίγανη

1/4 κ.γ. κόκκινη καυτερή πιπεριά, λιωμένη
1500 γρ. ντομάτες κονακασέ, σε καρέ 
4 φλ. ντομάτα, ψιλοκομμένη 
2 φλ. ψωμί ολικής αλέσεως, κομμένο σε κύβους
1 μεγάλο αβγό
1 ασπράδι αβγού
450 γρ. άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς 
1/2 φλ. ψιλοκομμένη παρμεζάνα
1/2 κ.γ. κανέλα 
1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
1/2 κ.γ. ζάχαρη, (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε το πλιγούρι σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους και το καλύπτουμε πλήρως με ζεστό νερό. Το αφήνουμε να μουλιάσει για 30 λεπτά. Στραγγίζουμε καλά με ένα ψιλό σουρωτήρι. Παράλληλα, ζεσταίνουμε 1 κουταλιά λάδι σε μεγάλη γάστρα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε σκόρδο, ρίγανη και τριμμένη κόκκινη πιπεριά και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να ροδίσουν, για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε τις φρέσκιες ψιλοκομμένες ντομάτες και τις ντομάτες κονκασέ και αυξάνουμε τη φωτιά σε μέτρια-υψηλή, αφήνοντάς τα υλικά να σιγοβράσουν. Ύστερα χαμηλώνουμε τη φωτιά, τα σκεπάζουμε, καθώς προετοιμάζουμε τους κεφτέδες. Τοποθετούμε το ψωμί σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους και προσθέτουμε κρύο νερό. Το αφήνουμε να μουλιάσει για λίγα λεπτά και ύστερα το στραγγίζουμε καλά. Χτυπάμε το αυγό και το ασπράδι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το πλιγούρι, το ψωμί, τον κιμά, την παρμεζάνα, την κανέλα, το πιπέρι και το αλάτι και ζυμώνουμε. Πλάθουμε 20 κεφτεδάκια, μήκους 5 εκατοστών. Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία. Βάζουμε τους μισούς κεφτέδες και τους γυρίζουμε μέσα στο τηγάνι, μέχρι να ροδίσουν για 3 - 4 λεπτά. Ύστερα τους τοποθετούμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τους υπόλοιπους κεφτέδες. Παράλληλα ανακατεύουμε τη σάλτσα ντομάτας που σιγοβράζει μέχρι να πολτοποιηθεί πλήρως. Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια, ώστε να καλύπτονται μερικώς από τη σάλτσα και τα σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 50 λεπτά. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε ζάχαρη, αν μας φαίνεται ξινή, και επιπλέον πιπέρι για πιο έντονη γεύση. Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα. 

TIP: Μπορείτε να τα διατηρήσετε στη συντήρηση για τουλάχιστον τρεις ημέρες, ενώ στην κατάψυξη μέχρι και τρεις μήνες.

Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου