ΔΕΚΑ ΝΕΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΟΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ


Δέκα νέους δορυφόρους του Δία εντόπισαν οι αστρονόμοι, με έναν εξ αυτών να κινείται σε αντίθετη τροχιά, ήτοι σε τροχιά σύγκρουσης με τα υπόλοιπα φεγγάρια.
Την ανακάλυψη 10 νέων φεγγαριών του Δία ανακοίνωσε σήμερα μια ομάδα αστρονόμων, ανεβάζοντας στα 79 τον αριθμό των γνωστών φεγγαριών που περιστρέφονται γύρω από τον γιγάντιο πλανήτη, σύμφωνα με το Reuters. 
Τα νέα φεγγάρια που ανακαλύφθηκαν είναι σχετικά μικρά, αν και ο Δίας (ο πέμπτος κατά σειρά πλανήτης ξεκινώντας από τον Ήλιο) έχει μεγάλους σε μέγεθος δορυφόρους, όπως είναι ο Γανυμήδης — ο μεγαλύτερος του ηλιακού συστήματος με διάμετρο 5.268 χλμ.. 
Την ανακάλυψη έκανε μια ερευνητική ομάδα υπό τον αστρονόμο Σκοτ Σέπαρντ του Carnegie Institution for Science στην Ουάσινγκτον, η οποία και εντόπισε 12 μικρά φεγγάρια του Δία, συμπεριλαμβανομένων των 10 που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Σύμφωνα με τον Σέπαρντ, τα φεγγάρια αυτά ήταν πιθανόν αντικείμενα που σχηματίστηκαν κοντά στον Δία κατά την πρώιμη περίοδο του ηλιακού συστήματος και τα οποία «αιχμαλωτίστηκαν» από την ισχυρή βαρυτική έλξη του πλανήτη.
«Ο Δίας είναι σαν μια μεγάλη ηλεκτρική σκούπα, λόγω του μεγάλου όγκου του», εξήγησε ο Σέπαρντ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «κατά το ήμισυ πάγους και κατά το ήμισυ βράχους».
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα νέα φεγγάρια συγκεντρώνει η Βαλετούντο που πήρε το όνομά του από τη δισέγγονη του ρωμαϊκού Δία, τη θεά της υγείας και της καθαριότητας. Η Βαλετούντο περιστρέφεται γύρω από τον Δία στην ίδια κατεύθυνση με εκείνον, την ώρα που άλλα φεγγάρια κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Επομένως, θεωρείται πιθανό να συγκρουστεί με τα υπόλοιπα φεγγάρια. 
sputniknews.gr
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου