Το σωστό πλύσιμο του μαγιό και συμβουλές φροντίδας για να διατηρηθεί σαν καινούργιο


Το πλύσιμο του μαγιό είναι ένα απαραίτητο βήμα για να το διατηρήσετε σαν καινούργιο. Ο λόγος είναι πως το αλάτι, ο ήλιος και το χλώριο τείνουν να ξεθωριάζουν τα χρώματα και να αλλοιώνουν την ελαστική ύφανση του μπικίνι ή ολόσωμου σας.

Αν βέβαια το καθάρισμα του μαγιό γίνει με τον σωστό τρόπο, τότε μπορείτε να απολαμβάνετε το μαγιό σας για περισσότερο καιρό.
Πως λοιπόν θα πλύνετε το μαγιό σας για να διατηρήσετε την ζωντάνια των χρωμάτων και να μην σπάσουν τα λάστιχα του; Στη συνέχεια θα βρείτε μερικές συμβουλές για το καθάρισμα του μαγιό, αλλά και την φροντίδα του.
Δείτε επίσης πως μπορείτε να αφαιρέσετε επίμονους και δύσκολους λεκέδες όπως η πίσσα, αλλά και πως να βγάλετε την άμμο που έχει συσσωρευτεί στο εσωτερικό του.

Ο σωστός τρόπος για να πλύνετε ένα μαγιό:

Το σωστό πλύσιμο του μαγιό (2)
1. Το πλύσιμο του μαγιό πρέπει να γίνεται στο χέρι με άφθονο κρύο νερό και όχι στο πλυντήριο ρούχων. Ο κάδος του πλυντηρίου και το στύψιμο θα προκαλέσει φθορά στη φόρμα – ελαστικότητα του μαγιό. Φροντίστε λοιπόν να πλένετε το μαγιό σας με αρκετό κρύο νερό κάθε φορά που γυρνάτε από το μπάνιο στην θάλασσα ή την πισίνα. Ιδανικά αφήστε το να μουλιάσει σε μια λεκάνη με νερό για 5-10 λεπτά προκειμένου να απομακρυνθούν τα υπολείμματα αντηλιακού, ιδρώτα, αλατιού ή χλωρίου.
2. Μην τρίβετε με δύναμη ή με εργαλεία όπως βούρτσες το μαγιό διότι θα καταστραφεί το ύφασμα του.
3. Καλό θα είναι κάθε 3-4 φορές πλυσίματος του μαγιό να προσθέτετε λίγο υγρό απορρυπαντικό, το οποίο όμως θα ξεπλένετε πάρα πολύ καλά. Αν παραμείνει απορρυπαντικό πάνω στο μαγιό ενδέχεται να χαλάσει το ύφασμα ή να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα σας όταν το φορέσετε.
4. Αφού πλύνετε το μαγιό σας, στύψτε το καλά με απαλές κινήσεις και αφήστε το να στεγνώσει σε μια επίπεδη επιφάνεια στη σκιά, σε έναν χώρο που αερίζεται καλά. Ο ήλιος μπορεί να ξεθωριάσει τα χρώματα και να αλλοιώσει την όψη του μαγιό. Ιδανικά, τοποθετήστε το να στεγνώσει πάνω σε μια στεγνή καθαρή πετσέτα.
5. Αποφύγετε να το αφήνετε βρεγμένο και κουλουριασμένο, διότι αναπτύσσονται βακτήρια. Πέρα όμως από το σημαντικότερο που είναι η υγεία, το μαγιό αποκτά και άσχημη μυρωδιά λόγω της υγρασίας που συγκρατεί.
6. Επίσης, μην αποθηκεύετε το βρεγμένο μαγιό σας σε πλαστική σακούλα, διότι και πάλι δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων.
7. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να πλύνετε αμέσως το μαγιό μετά την χρήση, ρίξτε λίγο κρύο νερό, στύψτε το απαλά και πλύντε το σχολαστικά αργότερα.

Φροντίδα και συντήρηση για να διατηρήσετε το μαγιό σας σαν καινούργιο:

Το σωστό πλύσιμο του μαγιό (3)
Πέρα από το σωστό πλύσιμο του μαγιό, έχει μεγάλη σημασία η συντήρηση του προκειμένου να παραμείνει όσο περισσότερο γίνεται σαν καινούργιο.
1. Καλό θα είναι να μην φοράτε το ίδιο μαγιό συνέχεια. Αφήστε το να σταθεί τουλάχιστον για 24 ώρες, προκειμένου να επανέλθει το υλικό στη φόρμα του.
2. Για να μην φθαρεί από το αλάτι ή το χλώριο το μαγιό σας, φροντίστε να κάνετε ένα ντους πριν βουτήξετε στη θάλασσα ή την πισίνα. Το βρεγμένο ύφασμα δεν απορροφά εύκολα το αλάτι και το χλώριο.
3. Αποφύγετε να κάνετε ηλιοθεραπεία με βρεγμένο μαγιό και προτιμήστε να φορέσετε ένα στεγνό. Οι ακτίνες του ήλιου τείνουν να αλλοιώνουν τα χρώματα και την ύφανση του μαγιό.
4. Αποφύγετε τα αντηλιακά ή after sun τύπου λαδιού διότι καταστρέφουν τις ευαίσθητες ίνες του μαγιό και προτιμήστε κάποιο σε μορφή κρέμας.
5. Για να διατηρηθεί το μαγιό σας αναλλοίωτο και ελαστικό για περισσότερο καιρό, φροντίστε να το αποθηκεύετε στη σκιά, δηλαδή μέσα σε κάποιο συρτάρι ή ντουλάπα.
6. Αν παρατηρήσετε μια άσχημη μυρωδιά, τότε μετά το πλύσιμο του μαγιό, κάντε ένα ξέβγαλμα με ξύδι που σκοτώνει τα βακτήρια που την προκαλούν.

Πως να βγάλετε την άμμο από το μαγιό:

Το σωστό πλύσιμο του μαγιό (4)
Η άμμος που συσσωρεύεται στο εσωτερικό της φόδρας του μαγιό δεν είναι μόνο ενοχλητική, αλλά και ανθυγιεινή, γι’ αυτό θα πρέπει να απομακρύνεται. Δυστυχώς όμως η αφαίρεση της από το μαγιό είναι μια δύσκολη υπόθεση.
Ξεκινήστε με το πλύσιμο του μαγιό σε μια λεκάνη με κρύο νερό. Βυθίστε το μέσα στη λεκάνη και αφήστε το να μουλιάσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, απλώστε το πάνω σε μια καθαρή και στεγνή πετσέτα που έχετε τοποθετήσει πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια και αφήστε το να στεγνώσει στη σκιά. Έπειτα τινάξτε το δυνατά για να φύγει όλη η άμμος. Αν χρειαστεί βοηθήστε στην αφαίρεση της με μια στεγνή καθαρή πετσέτα. Τέλος, χρησιμοποιήστε το πιστολάκι των μαλλιών σας και ρίξτε κρύο και δυνατό αέρα στο μαγιό για να φύγει η άμμος που έχει απομείνει.
Αν με τα παραπάνω βήματα δεν φύγει η άμμος, τότε θα πρέπει να προχωρήσετε στην επόμενη λύση. Ποια είναι αυτή; Αφού ολοκληρώσετε το πλύσιμο του μαγιό και το στεγνώσετε, κόψτε με ένα ψαλιδάκι λίγο την εσωτερική του φόδρα κοντά στην ραφή. Μετά χωρίστε τη φόδρα από το ύφασμα του μαγιό. Γυρίστε το μέσα έξω και ξεπλύντε το σημείο με άφθονο κρύο νερό. Ξαναγυρίστε το ύφασμα στην κανονική του μεριά και ράψτε το σημείο που ξηλώσατε.

Πως βγαίνει η πίσσα από το μαγιό, αλλά και λεκέδες σαν το λάδι:

Ένα ακόμη από τα ενοχλητικά προβλήματα μετά την παραλία είναι η πίσσα, η οποία δυστυχώς δεν φεύγει με το απλό πλύσιμο του μαγιό. Πριν το πλύνετε, φροντίστε να εφαρμόσετε πάνω στον λεκέ της πίσσας λίγο baby oil, ένα άχρωμο λάδι σώματος, βαζελίνη, βούτυρο ή μαργαρίνη. Όλα αυτά τα προϊόντα με λίγο τρίψιμο θα καταφέρουν να εξαφανίσουν τον λεκέ της πίσσας.
Το μόνο πρόβλημα είναι πως την θέση της συνήθως παίρνει ένας λεκές λαδιού, ο οποίος όμως αφαιρείται εύκολα με το πλύσιμο του μαγιό με πράσινο σαπούνι ή υγρό πιάτων.
Το σωστό πλύσιμο του μαγιό (5)
Εξίσου αποτελεσματική είναι και η μαγειρική σόδα για να εξαφανίσετε λεκέδες από μπύρα, μαγιονέζα, λάδι κλπ. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε λίγη σκόνη μαγειρικής σόδας πάνω στο λεκέ και να την αφήσετε να δράσει για 1-2 ώρες. Στη συνέχεια, πλένετε το μαγιό σας κανονικά και το στεγνώνετε ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες.

Πως καθαρίζεται ένα άσπρο μαγιό:

Το άσπρο μαγιό πλένεται με τον ίδιο τρόπο που πλένονται και όλα τα υπόλοιπα. Σε περίπτωση λεκέ, ιδανική είναι η πάστα με μαγειρική σόδα και νερό ή με σκόνη απορρυπαντικού και νερό. Εφαρμόστε την πάστα πάνω στο λεκέ για 2-3 ώρες και στην συνέχεια προχωρήστε κανονικά στο πλύσιμο του μαγιό σας.
Αυτό το τρικ θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε λεκέδες από αντιηλιακό και όχι μόνο.
Αν πάλι δείτε χρωματιστούς λεκέδες που δεν φεύγουν με το απλό πλύσιμο πάνω στο άσπρο μαγιό σας, μην χρησιμοποιήσετε χλωρίνη. Θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Εφαρμόστε μια πάστα με μαγειρική σόδα και λεμόνι πάνω στο λεκέ και αφήστε το για λίγο να δράσει. Στη συνέχεια πλύντε το κανονικά με νερό και απορρυπαντικό.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου