10 αρωματικά φυτά για να αυξήσετε τo εισόδημα σας!


Επαγγελματική ευκαιρία αποτελούν οι καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που έχουν υψηλές οικονομικές αποδόσεις και δικαιούνται ενισχύσεις.

Αυξημένο καταγράφεται το ενδιαφέρον για τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά στην Ελλάδα.

Το κόστος εγκατάστασης των αρωματικών φυτών, με 4.000 φυτά ανά στρέμμα και ένα κόστος φυτού 0,15-0,25 ευρώ, ανέρχεται σε 600-1.000 ευρώ.

Πολύ μεγάλες προοπτικές ανοίγονται για την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών στη χώρα μας, με την επιδότησή τους σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας (εγκατάσταση καλλιέργειας, αγορά γεωργικών μηχανημάτων, αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού για τη μεταποίηση των αρωματικών φυτών όπως είναι τα ξηραντήρια, ο εξοπλισμός παραγωγής αιθερίων ελαίων κλπ.).

Δείτε ποια είναι τα 10 αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που μπορούν να προσφέρουν επιπλέον εισόδημα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Oregano

Η ρίγανη βρίσκεται στη δεύτερη θέση των εξαγωγών της χώρας μας σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά μετά τον κρόκο. Το 62,5% της αξίας τους προωθείται σε τρίτες χώρες, με σημαντικότερη τις ΗΠΑ που απορροφά το 55,3%. Είναι ένας πολυετής θάμνος και συλλέγεται όταν είναι σε πλήρη άνθηση. Έχει μία απόδοση 150 κιλά το στρέμμα και δίνει ακαθάριστη πρόσοδο 400- 600 ευρώ το στρέμμα.

To μελισσόχορτο είναι ένα βότανο που φημίζεται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Πρόκειται για πολυετή πόα, αυτοφυής, με άρωμα λεμονιού και χρησιμοποιείται για τη φαρμακευτική του αξία. Η καλλιέργειά του εμφανίζει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης με αποδόσεις που φθάνουν και ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Το δενδρολίβανο είναι πολυετής θάμνος που αποδίδει πλήρως από τον τρίτο χρόνο. Το αρωματικό δενδρολίβανο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση στις αγορές και υπόσχεται πολύ καλές αποδόσεις. Το εισόδημα που μπορεί να φτάσει τα 500-700 ευρώ το στρέμμα για συμβατικές καλλιέργειες και τα 1.500-1.800 ευρώ για τις βιολογικές.

basilicum

























Ο βασιλικός είναι κατάλληλος για καλλιέργεια σε περιοχές με ήπιο κλίμα. Η ζήτηση του βασιλικού από τη φαρμακευτική βιομηχανία είναι μεγάλη και τα έσοδα που δίνει στον παραγωγό σημαντικά. Η απόδοση φθάνει τα 400 κιλά αποξηραμένα φύλλα με καθαρά έσοδα για τον παραγωγό περίπου 800 ευρώ. Σε περίπτωση που πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια, τα έσοδα διπλασιάζονται και κυμαίνονται στα 1.500-2.000 ευρώ.

Ο δυόσμος συλλέγεται σε 2 φάσεις, λίγο πριν από την άνθηση και όταν είναι σε πλήρη άνθηση. Αποδίδει 150-200 κιλά το στρέμμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σας αιθέριο έλαιο.

krokos

Ο κρόκος αποτελεί το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν και από αυτόν παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο. Δίνει παραγωγή 0,8-1 κιλό το στρέμμα και ακαθάριστη πρόσοδο 1500-1800€ το στρέμμα. Στην Ελλάδα καλλιεργείται αποκλειστικά στην Κοζάνη.

Η λεβάντα είναι ένας χαμηλός πολυετής θάμνος. Συλλέγεται την περίοδο της πλήρους άνθησης. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, σαπωνοποιία, φαρμακευτική. Η λεβάντα μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα έως και 700 ευρώ ανά στρέμμα.

Η δάφνη είναι ένα αειθαλές δέντρο που τα φύλλα της συλλέγονται στις αρχές του φθινοπώρου. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, σαπωνοποιία. Η δάφνη παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές κέρδους με 600 έως και 1.000 ευρώ το καθαρό εισόδημα για τους παραγωγούς.

Το φασκόμηλο προσαρμόζεται πολύ καλά στο μεσογειακό κλίμα και η καλλιέργεια του μπορεί να αξιοποιήσει φτωχά και υποβαθμισμένα εδάφη, ενώ η οικονομική του απόδοση είναι ιδιαίτερα ελκυστική.

Η μαντζουράνα έχει κόστος εγκατάστασης περίπου 250 ευρώ το στρέμμα και μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα 400- 600 ευρώ το στρέμμα ενώ ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο κλίμα και κυρίως σε παραθαλάσσιες, νησιωτικές περιοχές και σε γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση.

Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου