15 τρόποι για να μείνετε υγιείς μετά την ηλικία 50

    Φωτογραφία από Engin_Akyurt από το Pixabay 

Φτάσατε λοιπόν τα 50! Συνεχίζετε να νιώθετε νέοι και υγιείς και ακολουθείτε το συνηθισμένο τρόπο ζωής σας. Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε ότι το σώμα σας πλέον χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να προστατευτεί αποτελεσματικά από τις επιπτώσεις της γήρανσης. 
Πράγματα που ήδη γνωρίζετε όπως ο επαρκής ύπνος και η αποφυγή περιττών θερμίδων αποκτούν μεγαλύτερη σημασία. Κάποια άλλα όμως όπως τα συχνά τεστ ακοής και όρασης μπορεί να είναι καινούργια για σας.
Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και με την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για πολλές σοβαρές καταστάσεις που σχετίζονται με τη γήρανση. Ξεκινήστε με αυτές τις 15 προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να μείνετε δραστήριοι και δυνατοί μετά την ηλικία των 50.

Πώς να μείνετε Υγιείς μετά τα 50

1. Προστατέψτε τις αρθρώσεις σας. Καθώς μεγαλώνετε, οι αρθρώσεις σας γίνονται πιο σκληρές και πιο εύθραυστες. Μπορείτε να επιβραδύνετε αυτή τη διαδικασία χάνοντας βάρος, παραμένοντας ενυδατωμένοι και επιλέγοντας ασκήσεις που είναι ασφαλείς για το σώμα σας.
2. Ελέγξτε τα μάτια και τα αυτιά σας. Οι περισσότεροι ενήλικες αντιμετωπίζουν απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία καθώς και αλλαγές στην όραση Αν είστε πάνω από 50 ετών, οι ειδικοί συστήνουν εξετάσεις ματιών τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια και εξετάσεις ακοής τουλάχιστον κάθε 3 χρόνια.
3. Προσέξτε τα πόδια σας. Μπορεί να νομίζετε ότι έχουν σταματήσει να αναπτύσσονται, αλλά τα πόδια σας γίνονται πιο παχιά στην διάρκεια της μέσης ηλικίας. Η χρήση σωστών παπουτσιών μπορεί να σας βοηθήσει να είστε άνετοι και δραστήριοι.
4. Προγραμματίστε εξετάσεις. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τις εξετάσεις που χρειάζεστε βάσει του ατομικού και οικογενειακού σας ιστορικού. Για τους ενήλικες άνω των 50 ετών, αυτό συνήθως περιλαμβάνει την αρτηριακή πίεση, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, την χοληστερόλη και το σάκχαρο του αίματος.
5. Αντιμετωπίστε την εμμηνόπαυση. Η μέση ηλικία για την εμμηνόπαυση είναι στα 51. Εάν έχετε εξάψεις και άλλα συμπτώματα που διαταράσσουν τη ζωή σας, μπορεί να νιώσετε ανακούφιση με φυσικές θεραπείες ή ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπείες όπως η ορμονοθεραπεία.
6. Χτίστε δύναμη. Αν είστε ανενεργοί, μπορεί να έχετε χάσει μέχρι και το 5% της μυϊκής μάζας σας κάθε δεκαετία μετά από την ηλικία των 30. Ευτυχώς, μπορείτε να δημιουργήσετε νέους μυς σηκώνοντας βάρη ή κάνοντας άλλες ασκήσεις αντίστασης.
7. Κάντε ασκήσεις ισορροπίας. Η πρόληψη της πτώσης είναι ένα σημαντικό μέρος της ασφαλούς γήρανσης. Το να κάνετε γιόγκα ή απλά να στέκεστε στο ένα πόδι ενώ φτιάχνετε καφέ μπορεί να σας εκπαιδεύσει να μείνετε σταθεροί στα πόδια σας.
8. Τρώτε υγιεινά. Επιλέξτε τροφές με θρεπτικά συστατικά και αποφύγετε την προσθήκη ζάχαρης και το περιττό αλάτι. Δοκιμάστε τη μεσογειακή διατροφή ή παρόμοια πλάνα που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά και τη γενική ευημερία σας.
9. Περιορίστε το αλκοόλ. Το αλκοόλ σας επηρεάζει περισσότερο όσο μεγαλώνετε. Εάν πίνετε, περιοριστείτε σε ένα ποτό ή λιγότερο καθημερινά αν είστε γυναίκα και δύο αν είστε άνδρας.
10. Χάστε βάρος. Περισσότερο από το 40% των ενηλίκων άνω των 40 ετών είναι κλινικά παχύσαρκοι. Εάν δεν μπορείτε να μειώσετε το βάρος μόνοι σας, συμβουλευτείτε έναν γιατρό που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος με ασφάλεια. 

Πώς να μείνετε πνευματικά υγιείς μετά τα 50:

1. Καταπολεμήστε την κατάθλιψη. Η κρίση της μέσης ηλικίας  μπορεί να είναι μύθος, αλλά η εμμηνόπαυση και άλλες καταστάσεις μπορούν να συμβάλουν στην κατάθλιψη. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή και την ψυχολογική υποστήριξη, η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο θετικά.
2. Προλάβετε την άνοια. Πολλές αιτίες άνοιας είναι άγνωστες, αλλά οι υγιείς επιλογές, όπως η διακοπή του καπνίσματος, παρέχουν κάποια προστασία. Μία μελέτη έδειξε ότι αν καπνίζετε πάνω από 40 τσιγάρα την ημέρα στα 50 σας, μπορεί να διπλασιαστεί ο κίνδυνος για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
3. Διαχειριστείτε το άγχος. Πολλοί ενήλικες έχουν λιγότερη ανθεκτικότητα καθώς μεγαλώνουν. Μπορείτε να ενισχύσετε τις δυνάμεις σας για ανάρρωση με σωματική άσκηση, διαλογισμό και πρακτικές χαλάρωσης.
4. Συνδεθείτε με άλλους. Ίσως να είστε αδέσμευτοι ή να νιώθετε το σπίτι άδειο αν τα παιδιά σας έχουν φύγει. Μείνετε σε επαφή με τους παλιούς φίλους σας και δημιουργήστε νέες γνωριμίες με άτομα που μοιράζονται τα ενδιαφέροντά σας.
5. Συνεχίστε να μαθαίνετε. Η συνέχιση της εκπαίδευσής σας μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη γνωστική γήρανση. Παρακολουθήστε μαθήματα online ή παρακολουθήστε σεμινάρια για θέματα που σας ενδιαφέρουν. Τα ταξίδια και τα χόμπι μπορούν επίσης να εμπλουτίσουν τις γνώσεις σας.

Μπορεί να έχετε πολλά χαρούμενα και χαρούμενα χρόνια μπροστά σας αν φροντίσετε το σώμα και το μυαλό σας. Γιορτάστε τη μέση ηλικία κάνοντας επιλογές που βοηθούν στην ευημερία σας.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου