Ποιους συμφέρει να μπουν στη ρύθμιση εξπρές ως τις 27 Μαρτίου & ποιους στις 100 δόσεις


Με το οικονομικό επιτελείο να ψάχνει εναγωνίως ρευστό οι νέες ρυθμίσεις για οφειλές προς την εφορία και τα Ταμεία προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες στους οφειλέτες.

Και μπορεί το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις να είναι ακόμα σε διαβούλευση, η ρύθμιση – εξπρές των 10 ημερών (τελική ημερομηνία για υπαγωγή είναι η 27η του Μάρτη) τίθεται ήδη σε ισχύ με βάση τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Βασικό χαρακτηριστικό της ρύθμισης εξπρές είναι η διαγραφή προσαυξήσεων με βάση το ποσό θα καταβάλει εφάπαξ ο οφειλέτης. Άρα ο γενικός κανόνας λέει ότι συμφέρει κανείς να υπαχθεί εφόσον έχει χρέη που βαρύνονται με μεγάλες προσαυξήσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο φορολογούμενος καλύτερα να ενταχθεί στην ρύθμιση των 100 δόσεων.
Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν “Τα Νέα”, ένας φορολογούμενος χρωστά 1.200 ευρώ από ΕΝΦΙΑ με ελάχιστες προσαυξήσεις και φόρο εισοδήματος παλαιότερων ετών συνολικού ποσού 2.000 ευρώ, από τα οποία τα 900 είναι προσαυξήσεις. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξοφληθεί ως τις 27 Μαρτίου ο ΕΝΦΙΑ. Ο φορολογούμενος μπορεί να περιμένει να ψηφιστούν οι βελτιώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων και να εντάξει την οφειλή του σε όσες δόσεις θέλει.
Αντίθετα για την οφειλή φόρου εισοδήματος, η ευκαιρία της 27ης Μαρτίου είναι εξαιρετική. Εάν καταβάλλει 1.100 ευρώ εφάπαξ, γλιτώνει τις προσαυξήσεις των 900 ευρώ στο σύνολο. Αν δεν έχει δυνατότητα εξόφλησης του συνολικού κεφαλαίου και μπορεί για παράδειγμα να εξοφλήσει το 40% αυτού (440 ευρώ) θα γλιτώσει το 40% των προσαυξήσεων ή 360 ευρώ.
Εν ολίγοις πληρώνοντας 440 ευρώ αυτομάτως το υπουργείο Οικονομικών θα του σβήσει 800 ευρώ χρέους.
Στα συν της συγκεκριμένης ρύθμισης επίσης είναι ότι δεν χρειάζεται ο φορολογούμενος να ρυθμίσει το υπόλοιπο των χρεών του, λαμβάνοντας πάντα το ρίσκο των αναγκαστικών μέτρων που μπορεί να λάβει το Δημόσιο. Επιπλέον δεν χρειάζεται να υποβάλει αιτήσεις.

Με την ψήφιση της τροπολογίας θα μπορεί να μέσω του Taxisnet να κάνει αυτόματα την πληρωμή της οφειλής ή των οφειλών.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου