19 Μαϊου – Παγκόσμια ημέρα κατά της ηπατίτιδας!

Ηπατίτιδα = Είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προσβάλλει το συκώτι. Οι σημαντικότεροι τύποι της ηπατίτιδας είναι A, B και C. Στην Ελλάδα, ένας στους είκοσι ανθρώπους, είναι φορέας της ηπατίτιδας B ή C. Παρόλο που το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από τους φορείς HIV / AIDS, οι περισσότεροι από τους φορείς δεν το γνωρίζουν. Αυτό οφείλεται στην ανεπαρκή ενημέρωση γύρω από αυτές τις ασθένειες.

Αναλυτικά οι τύποι της ηπατίτιδας:

Ηπατίτιδα Β
Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 2 με 3% του πληθυσμού, είναι φορείς της Ηπατίτιδα Β, ενώ στον κόσμο το 5%. Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, έχει παρατηρηθεί ότι παρά την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού και την σημαντική μείωση της HBV λοίμωξης τόσο στα παιδιά, όσο και στους εφήβους στην Ελλάδα, οι επιπλοκές της χρόνιας λοίμωξης από τον ιό, αναμένεται να αυξηθούν στα επόμενα χρόνια.
Ο ιός της Ηπατίτιδας Β, βρίσκεται στο αίμα, το σάλιο, το σπέρμα καθώς και στα κολπικά υγρά, όλων όσων έχουν μολυνθεί. Έτσι, η Ηπατίτιδα Β, μεταδίδεται με σεξουαλική επαφή, με μολυσμένες σύριγγες και από την μολυσμένη έγκυο στο έμβρυο που κυοφορεί τις τελευταίες ημέρες πριν τον τοκετό. Αντίθετα, η Ηπατίτιδα Β, δεν μεταδίδεται με χειραψίες, με τα εσώρουχα, τα επιτραπέζια σκεύη, με τα τρόφιμα ή το νερό και με το φτέρνισμα, τον βήχα και τον ιδρώτα.

Ηπατίτιδα C
Αυτός ο τύπος ηπατίτιδας, αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια της ηπατικής νόσου στον κόσμο. Η Ηπατίτιδα C, συναντάται συχνότερα σε ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών.

Ο ιός της Ηπατίτιδας C, μεταδίδεται κυρίως με την χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών. Υπολογίζεται ότι περίπου το 80% των ενεργών ή πρώην χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών έχουν Ηπατίτιδα C. Ακόμα, μεταδίδεται με μετάγγιση αίματος, με αιμοκάθαρση, μέσω τρυπήματος με μολυσμένη βελόνα, μέσω μεταμόσχευσης μολυσμένου οργάνου, με ιατρικές ή παραϊατρικές πράξεις (όπως για παράδειγμα το τατουάζ, τρύπημα σημείων του σώματος), μέσω σεξουαλικής πράξης και τέλος μέσω κάθετης μετάδοσης από έγκυο στο έμβρυο. Η μετάδοση της Ηπατίτιδας C, από την θετική μητέρα στο νεογέννητο, θεωρείται ότι συμβαίνει περίπου σε 2 με 7%.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου