Ακροβασίες Τσίπρα ανάμεσα σε δανειστές και... ΣΥΡΙΖΑΜηνύματα προς δανειστές αλλά και εσωτερικό έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας το ξεκάθαρο στίγμα των προθέσεων του ενόψει της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους.

«Θέλω να στείλω ένα καθαρό μήνυμα. Όσοι μπορούν να συμβάλουν να το κάνουν, όσοι δεν θέλουν ας σιωπήσουν. Κάναμε βήματα προσέγγισης για να υπάρξει συμφωνία αλλά έχουμε και κόκκινες γραμμές. Δεν θα τις υπερβούμε όχι από ιδεοληψία αλλά λόγο κοινής λογικής», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «δεν υποχωρούμε σε παράλογες απαιτήσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρώτη μεγάλη εσωκομματική δοκιμασία την ώρα που προσωπικές στρατηγικές κάνουν την εμφάνισή τους. Με στόχο να αποτρέψει ενδεχόμενες κινήσεις αμφισβήτησης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να διατηρήσει τη λαϊκή στήριξη ενόψει της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πατριωτισμό της Αριστεράς και ξεκαθάρισε σε όσους μιλούν για υποχώρηση από τις προγραμματικές δηλώσεις, ότι αυτές θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας.

Εντύπωση προκάλεσαν οι πολύ υψηλοί τόνοι κατά των παρεμβάσεων Σόιμπλε, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει, αλλά και η εμφατική αναφορά του σε ισχυρούς εχθρούς εντός των τειχών, «ολιγάρχες και καναλάρχες» που υπονομεύουν, όπως είπε, «άγρια και επίμονα την κυβέρνηση, ως... τρόικα εσωτερικού».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι «αντίπαλοι» της προσπάθειας για σύναψη συμφωνίας δεν βρίσκονται μόνο στο Βερολίνο, αλλά και εντός των τειχών. «Πρόκειται για τις δυνάμεις που ευνοήθηκαν και ισχυροποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Η Αριστερά των μεγάλων κοινωνικών αγώνων δεν λογαριάζει εκφοβισμούς και μηχανισμούς προπαγάνδας».

«Ήρθε η ώρα οι ολιγάρχες να πληρώσουν ό,τι δεν πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια. Θα επιβάλλουμε το Δίκαιο στον τόπο. Έχουμε τέσσερα χρόνια πλην τέσσερις μήνες μπροστά μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και μίλησε για τον αγώνα, στον οποίον έχουν επιδοθεί οι αρχές, προκειμένου να γίνει διασταύρωση ονομάτων σε όλες τις λίστες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.


Ρήξη και μη πληρωμή του ΔΝΤ ζητά η Αριστερή Πλατφόρμα

Τη διαφοροποίησή της έναντι στην κυβερνητική πολιτική δείχνει η Αριστερή Πλατφόρμα με τη τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία προτείνει να μην πληρώσει η Ελλάδα την επόμενη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 5 Ιουνίου.

«Η κυβέρνηση οφείλει να αντικρούσει την προπαγάνδα των κυρίαρχων κύκλων, οι οποίοι κατατρομοκρατούν το λαό με την απόλυτη καταστροφή που, υποτίθεται, θα επιφέρουν η διακοπή αποπληρωμής του χρέους και η ενδεχόμενη έξοδος από την Ευρωζώνη. Η μεγαλύτερη καταστροφή για τη χώρα είναι η επιβολή νέου μνημονίου, εκείνης ή της άλλης μορφής και η παράταση της εφαρμογής των προηγούμενων», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο που κατατέθηκε, με την προτροπή η Ελλάδα «να περάσει την αντεπίθεση».

Η Αριστερή Πλατφόρμα ζητά μεταξύ άλλων:

- Άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών

- Άρση των προνομίων και της ασυλίας των μεγάλων συμφερόντων

- Ουσιαστική φορολόγηση του μεγάλου πλούτου

- Επαναφορά των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας

Απορρίπτουν κάθε κουβέντα για παράταση προηγούμενου προγράμματος και τονίζουν: «Η διακοπή πληρωμής του χρέους όσες δυσκολίες και αν έχει είναι πολύ προτιμότερη για τη χώρα».


Ωστόσό απορίφθηκε με ψήφους 95-75  η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας για προσθήκη του κειμένου που συνέταξε νωρίτερα στο σχέδιο πολιτικής απόφασης.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου