Στον... πυρετό της πολιτικής συμφωνίας στο Μαξίμου


Το τελευταίο χαρτί στη Σύνοδο Κορυφής και οι ενδείξεις για εξεύρεση λύσης


«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για επίτευξη αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας» σημείωσε τη Δευτέρα ενώπιον του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας το στίγμα του σημείου στο οποίο έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις. 


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος εμφανίστηκε σίγουρος για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Με την κυβέρνηση να έχει μετατρέψει το ταμπλό των διαπραγματεύσεων σε πολυεπίπεδο λαβύρινθο, καθώς Αθήνα, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Βερολίνο και Ουάσιγκτον έχουν καθημερινές διασταυρούμενες επαφές για την εξεύρεση μίας χρυσής τομής για το ελληνικό ζήτημα, στο Μέγαρο Μαξίμου όλες οι δυνάμεις προετοιμάζονται για τη «μητέρα των μαχών» που δεν είναι άλλη από τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας την Πέμπτη.

Εκεί αναμένεται να επιχειρηθεί η υπέρτατη προσπάθεια του πρωθυπουργού για την εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης μέσα από επαφές με τους ευρωπαίους ηγέτες υπό τη δαμόκλειο σπάθη του ΔΝΤ για τις 5 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει δόση στο Ταμείο, με τα ταμειακά διαθέσιμα να είναι ανύπαρκτα. 

Την ίδια ώρα οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο στο Brussels Group, οι οποίες χθες κινήθηκαν σε καλό κλίμα συνεχίζονται και σήμερα ενώ την Τετάρτη η διαπραγματευτική ομάδα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, για την εξειδίκευση των μέτρων και την οριστικοποίηση του δημοσιονομικού κενού.

Αγκάθια πάντως, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρίγα, παραμένουν οι εκατέρωθεν κόκκινες γραμμές για εργασιακά και ασφαλιστικό, τα οποία αξίζει να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο Γιούνκερ προβλέπεται να αναβάλλονται για το φθινόπωρο, αφού πρώτα έχει δοθεί η δόση και ο απαιτούμενος χρόνος στην Ελλάδα.

Το προσχέδιο Γιούνκερ, το οποίο έχει γίνει αποδεκτό θετικά από την κυβέρνηση καθώς υιοθετεί θέσεις της και όντας οπισθοβαρές δίνει τον απαιτούμενο πολιτικό χρόνο αλλά και ανάσα ρευστότητας για την εκπόνηση του συνολικού προγράμματος της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δεν τέθηκε επί τάπητος στη συνδιάσκεψη του Brussels Group. 

Την ίδια ώρα πάντως, παρά τις διαψεύσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της Κομισιόν για την ύπαρξη του σχεδίου Γιούνκερ, προβληματισμός επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση καθώς πίσω από τη διαρροή δεν αποκλείουν να βρίσκεται προσπάθεια για a priori «κάψιμο» της πρωτοβουλίας από τους «σκληροπυρηνικούς» της Ευρώπης, η οποία σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες επρόκειτο να κατατεθεί από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Σύνοδο Κορυφής ως μία χρυσή τομή για μία συνολική συμφωνία. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος έγραψε στο twitter ότι «κάποιοι ίσως επιδιώκουν να κάψουν την προσπάθεια για διέξοδο».
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου