Επιχειρείς; Γίνε καλύτερος με γνώση από το... πόκερ!


Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ένας φοιτητής του Berkeley ονόματι David Daneshgar άρχισε να παίζει πόκερ επαγγελματικά. Σύντομα άρχισε να βγάζει αρκετά χρήματα –μεταξύ 2005 και 2009 κέρδισε περίπου 2,5 εκατ. δολάρια σε επαγγελματικά παιχνίδια και έως το 2006 είχε φτάσει στην Πέμπτη θέση στην κατάταξη των καλύτερων παικτών διεθνώς. Αφήνοντας το επαγγελματικό πόκερ, πήγε στο Booth School of Business του Πανεπιστημίου του Σικάγο για το MBA του. Μετά την αποφοίτησή του, αυτός και δύο φίλοι του, ο Farbod Shoraka και ο Gregg Weisstein ίδρυσαν τη BloomNation, ένα τεράστιο success story.

Η BloomNation είναι μία online αγορά παρόμοια με το etsy, αλλά εστιασμένη σε τοπικά ανθοπωλεία. Αντί για τηλεφωνικούς αριθμούς και περίπλοκη τεχνολογία, που ροκανίζουν μεγάλο μέρος του κέρδους των ανθοπωλών, η BloomNation τους βοηθάει να έρθουν σε άμεση επαφή με πελάτες μέσω μίας εύκολης στη χρήση εφαρμογής.

Οι πωλήσεις του startup ξεπέρασαν το 1 εκατ. δολάρια πέρυσι και η ανάπτυξή του συνεχίζεται με ρυθμό 15%-30% μηνιαίως! Η εταιρία έχει λάβει χρηματοδότηση 7,2 εκατ. δολαρίων από πασίγνωστες φίρμες της Silicon Valley. 

Όμως, πολύ πριν μπορέσει να φτάσει την εταιρία σε αυτό το σημείο, ο Daneshgar έκανε το «μεγάλο ξεκίνημα» με έναν τελευταίο αγώνα πόκερ. Καθώς κανένας από τους ιδρυτές της εταιρίας δεν είχε τεχνολογικό υπόβαθρο, η BloomNation χρειαζόταν κεφάλαια, για να πληρώσει έναν ειδικό να κατασκευάσει το concept της. Έτσι, το 2010 ο Daneshgar αποφάσισε να συμμετάσχει σε ένα τουρνουά στο Λος Άντζελες, ο νικητής του οποίου θα έπαιρνε ως βραβείο 30.000 δολάρια.

Όντως κέρδισε, η ιστοσελίδα της BloomNation δημιουργήθηκε και μέσω του MuckerLabs η εταιρία έλαβε κεφάλαια εκκίνησης 1,7 εκατ. δολαρίων από τις Andreessen Horowitz, Chicago Ventures και Spark Capital!

Είχαν, άραγε, σχέση οι δεξιότητες που απέκτησε και ανέπτυξε ο David Daneshgar παίζοντας πόκερ, με το δυναμικό του επιχειρηματικό ξεκίνημα και την ανάπτυξη του BloomNation; Ο ίδιος λέει ότι όντως, τον βοήθησαν πολύ. Ορίστε οι οκτώ συμβουλές που δίνει σχετικά:

1. Άσε τα συναισθήματά σου έξω από την πόρτα
Στο πόκερ χρειάζεται να κάθεσαι, να παρατηρείς, να αναλύεις και να παίρνεις αποφάσεις μέσα σε δευτερόλεπτα. Δε μπορείς να είσαι συναισθηματικός και δε μπορείς να επιτρέψεις στην πίεση της πιθανότητας να χάσεις ένα μεγάλο ποσό να σε «σπάσει».
«Εάν αργείς περισσότερο, οι άλλοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι κάτι πάει στραβά. Είτε πρόκειται για θέμα με έναν υπάλληλο, διαπραγματεύσεις με επενδυτές ή επιχειρηματικές αποφάσεις, πρέπει να είσαι ψυχρός σαν πάγος και να λαμβάνεις αποφάσεις που θα μπορούσαν να μπλέξουν την εταιρία. Έχω λάβει αποφάσεις, παίζοντας πόκερ, όπου εάν έκανα λάθος μπορούσε να μου κοστίσει 1 εκατ. δολάρια. Πλέον μπορώ να υπολογίζω τα πράγματα και να παίρνω αποφάσεις –δύσκολες αποφάσεις, χωρίς να αισθάνομαι αυτή την πίεση» λέει ο Daneshgar.

2. «Διάβαζε» τους ανθρώπους και ψάξε για «μοτίβα»
Αφού περάσεις τον υπολογισμό των πιθανοτήτων, «τα πάντα έχουν να κάνουν με την ικανότητά σου να διαβάζεις τους ανθρώπους. Κάθομαι και κοιτάζω τους ανθρώπους, παρατηρώ το σφυγμό τους, την αναπνοή τους, τη στάση τους και αναζητώ μοτίβα στη συμπεριφορά τους». Αφού κάνεις ένα αρχικό «διάβασμα» ενός ανταγωνιστή, σύμφωνα με τον Daneshgar πρέπει να κάνεις μία πιο βαθιά βουτιά και να εξετάσεις πόσο έξυπνος είναι και πόσα βήματα μπροστά σκέφτεται. «Εάν είναι αρκετά έξυπνος, θα ξέρει ότι ξέρω τι ξέρει. Γίνεται ψυχολογικός χειρισμός, ένα παιχνίδι του παιχνιδιού. Είναι ακραίο, αλλά είναι μέρος της κατάστασης» λέει.
Κατά τον ίδιο, η ικανότητα να διαβάζεις ανθρώπους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κερδίσεις ένα παίκτη στο πόκερ, να δώσεις σε έναν πελάτη αυτό που χρειάζεται, ή να διαπραγματευτείς με έναν επενδυτή. «Η ικανότητα να κατανοείς τον άλλο σε ψυχολογικό επίπεδο είναι πραγματική και είναι αυτή που κάνει τους καλύτερους παίκτες πόκερ και τους καλύτερους παίκτες του επιχειρηματικού κόσμου. Το λένε «σωθικά» («γερό στομάχι») στις επιχειρήσεις, αλλά στην πραγματικότητα έχει να κάνει με το να βλέπεις νύξεις και μοτίβα και να τα χρησιμοποιείς γρήγορα» λέει.

3. Ακόνισε την ικανότητά σου να εκτελείς
«Στο τέλος της ημέρας, το όλο θέμα είναι η εκτέλεση. Εάν βλέπεις τον σφυγμό του αντιπάλου σου να είναι γρήγορος, ενώ αργότερα βλέπεις ότι έχει δυνατό χαρτί και ο σφυγμός του είναι χαλαρός, τότε συμπεραίνεις ότι ο σφυγμός του επιταχύνει όταν μπλοφάρει. Εάν όμως ρισκάρεις 100.000 δολάρια με την απόφαση που πρόκειται να λάβεις, μπορείς να τα δεις όλα αυτά στο μεταξύ; Τα πάντα είναι στην εκτέλεση».

4. Εντόπισε «το κορόιδο»
Σε μία διαπραγμάτευση πρέπει να ξέρεις εάν είσαι ο λιγότερο επιδέξιος στο τραπέζι, πριν οι άλλοι σου τα πάρουν όλα. «Λένε ότι, εάν δε μπορείς να εντοπίσεις ‘το κορόιδο’ στο τραπέζι μέσα στα πρώτα 30’’, τότε εσύ είσαι το κορόιδο… Οι περισσότεροι παίκτες μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι και να καταλάβουν με υψηλό βαθμό ακρίβειας την ικανότητα του καθενός μέσα σε 30’’. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αυτή η δεξιότητα είναι ανεκτίμητη –πρέπει να είσαι σε θέση ‘να κατανοείς και τα βιβλία και το δρόμο’» λέει ο David Daneshgar.

5. Μη νομίζεις ότι μπορείς ν’ ακολουθήσεις ένα σενάριο
Ενώ σπούδαζε στο Berkeley, ο Daneshgar δίδασκε μία τάξη σχετικά με τις πιθανότητες και τις στατιστικές των παιγνίων. Οι μαθητές του τον ρωτούσαν συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με καταστάσεις στο πόκερ, όπως «είχα δύο ντάμες, τι θα έπρεπε να έχω κάνει;». Ο ίδιος λέει ότι αυτές είναι οι λάθος ερωτήσεις. Αντ’ αυτού πρέπει να ρωτήσεις «πόσες μάρκες είχα; Πόσο επιθετικός ήταν ο άλλος παίκτης; Πώς με εκλάμβαναν οι άλλοι παίκτες;».
Το ίδιο ισχύει και στις επιχειρήσεις. «Δεν υπάρχει σενάριο στις business, όπως δεν υπάρχει και σε ένα παιχνίδι πόκερ. Και τα δύο πάνε ανάλογα με την περίσταση –χρειάζεται να ράβεις οτιδήποτε πεις και κάνεις στα μέτρα του κάθε συγκεκριμένου ατόμου ή πελάτη. Ακούς τι λένε και τι σήματα δίνουν, παίρνεις γρήγορες αποφάσεις και προσαρμόζεσαι».

6. Να θυμάσαι την ταινία «Ο τζογαδόρος»
Πρέπει να ξέρεις και πότε να πηγαίνεις πάσο. «Πολλοί άνθρωποι κερδίζουν όταν έχουν καλό φύλλο ή ‘ρέντα’, αλλά δε μπορούν όλοι να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειές τους όταν έχουν κακό φύλλο. Εάν κερδίζεις πολλά με ρέντα, αλλά χάνεις και πολλά όταν δεν την έχεις, θα είσαι ένας παίκτης χωρίς κέρδη ή με ζημιές. Εάν βλέπεις μία πρόταση με την οποία χάνεις, πρέπει να δράσεις γρήγορα και να πας πάσο». Εν ολίγοις, εάν έχεις ρίξει πολύ χρήμα και πόρους σε ένα εγχείρημα ή μία συμφωνία που θα «σκάσει», μην περιμένεις να δεις το επόμενο χαρτί. Παράτα το εγχείρημα και προχώρα στην επόμενη κίνησή σου.

7. Δεν είναι μόνο το χρήμα
Μέχρι τα 24 του χρόνια ο Daneshgar συναντούσε ηθοποιούς, διασημότητες και επιφανείς επιχειρηματίες όταν έπαιζε σε ανεπίσημα παιχνίδια πόκερ στο Χόλυγουντ. Όμως, πέραν του Jerry Buss, του τέως ιδιοκτήτη της ομάδας Los Angeles Lakers, ο οποίος αργότερα έγραψε και τη συστατική επιστολή του για το πανεπιστήμιο, δεν εστίαζε στο να χτίσει σχέσεις μαζί τους. «Ήμουν εκεί αποκλειστικά για να βγάλω χρήματα και μετανιώνω τώρα γι’ αυτό. Η δικτύωση και η διατήρηση σχέσεων είναι πολύ σημαντικά στις επιχειρήσεις –για πελάτες, επενδυτές, συνεργάτες… χρειάζεται να χτίζεις σχέσεις με τον κάθε άνθρωπο στο τραπέζι» λέει.

8. Επανεφεύρισκε τον εαυτό σου σε κάθε τραπέζι
Ανεξαρτήτως του ποιος είσαι, του τι έχεις κάνει ή του τι σχεδιάζεις, μπορείς πάντα να αλλάξεις την τροχιά σου. Στο πόκερ, σύμφωνα με τον Daneshgar, ισχύει το ίδιο. «Μπορείς να επανεφευρίσκεις τον εαυτό σου σε κάθε τραπέζι. Δε μπορείς να αφήνεις μια παρελθοντική σειρά απωλειών ή μία προηγούμενη κακή επίδοση να σε ακολουθεί στις νέες σου προσπάθειες».

Πολλοί άνθρωποι στον επιχειρηματικό κόσμο τείνουν να αποφεύγουν υπερβολικά το ρίσκο. Σε ένα startup πρέπει να ‘καβαλήσεις το κύμα’ του ρίσκου, αλλά αποφεύγοντας να το πας πολύ μακριά. «Εάν δε μπορείς να αφήνεις το χρέος να υπάρχει και εσύ απλώς να το κοιτάς, θα χάσεις. Είναι το ίδιο και στο πόκερ – λέγεται ‘τιλτ’. Εάν έχασες μία παρτίδα πριν και δε μπορείς να το αφήσεις έξω από το μυαλό σου και να παίξεις τη νέα παρτίδα χωρίς συναίσθημα, τότε πάλι θα χάσεις».
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου